Merak Ettikleriniz
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan iki ana tedavi metodu vardır; bunlardan biri ilaç tedavisiyken diğeri de psikoterapi yöntemidir.…
Davranış bozukluğu, erken çocukluk, çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylerde gözlemlenebilen tutarsız davranışlar, uyum problemleri, otorite karşıtlığı gibi durumların bütüncül olarak…
İnternet, günümüzde kendine ait bir düzeni ve yapısı olan, içeriği bakımından eşi benzeri olmayan iletişim aracı olarak hepimizin hayatlarına kullanımı…
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; yedi yaşından önce görülen, dikkat eksikliği, dürtüsellik ve aşırı hareketlilik semptomlarına bağlı olarak akademik ve…
Sağlıklı bir aile ortamında yetişen bireyler; hayatlarının geri kalanında da sağlıklı kararlar alabiliyor, iletişim süreçleri, problem çözme becerileri, sosyal yaşam…
Akran zorbalığı kısaca, aynı yaş grubundaki kimi çocukların diğerlerine kaba davranması, onları rahatsız etmesi hatta şiddet uygulaması olarak tanımlanabilir. Tabi…
Disleksi, günümüzde en çok karşılaşılan öğrenme bozukluğu türüdür. Genellikle doğum esnasında yaşanan travmalar ya da hamilelik sürecindeki hormonal bozukluklar sebebiyle…
Çocuklarınızın yaşına uygun olmayan görüntü ve haberlere maruz kalmamasına dikkat edin. Elbette çocuğunuzdan her şeyi saklayamazsınız ancak gördüğü görüntüleri açıklayın…
Ölüm her insan için kabullenilmesi zor ve acılarının dinmesi zaman isteyen trajik bir durumdur. Yaşamın en kesin kavramı olan ölüm,…
Çocuğunuzun aile içerisinde çözemediği psikolojik problemleri olduğunda kime gidersiniz? Bir pedagoga mı yoksa çocuk psikoloğuna mı? Birçok anne baba çocuklarının…
Çocuk Psikiyatrisi Nedir? Bu yazımızda çocuk psikiyatrisi nedir? Çocuk psikiyatristi ne yapar? Çocuk psikiyatri nasıl tedavi eder? Gibi soruları cevaplayacak…
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi nedir sorusu zihinsel, bedeni, ruhsal rahatsızlıklar nedeniyle normal yaşamın gereklerini yerine getiremeyecek olan, yaşamın gereklerine…
Birçok farkı ülke ve kültürde eğitim hayatı çok küçük yaşlarda başlar. Özellikle günümüzde, eğitim eskiye göre daha erken yaşlarda ele…
Psikoloğa gitmek, eskiden insanlarda negatif düşüncelere ve ön yargılara neden olabilirken günümüzde bu yanlış düşüncenin nihayet sona erdiğini söyleyebiliriz. İnsanlar…
Çocuk psikoloğu kimdir sorusuna cevap vermek için çocuk psikolojisi kavramını açıklamak gerekir. Peki Çocuk Psikolojisi nedir? çocuğun gelişimine ve davranışlarına,…
Oyun Terapisi Nedir? Biz yetişkinler nasıl düşüncelerimizi, duygularımızı sözcüklerle anlatabiliyorsak, çocuklarında kendilerini en rahat ifade edebildikleri ortam oyunlardır. Bu durum…
İnsan psikolojisi, çağımızda daha çok dikkate alınan bir bilim dalı olmuştur. İnsan psikolojini kavramak, seçimlerinin nedenlerini anlamak, eğilimlerini tespit etmek,…
Bireylerin gelişimlerinde eğitim, doğum ile başlar. Anne baba ve çocuğunun yetiştirilmesinde 1. Derecede rol alan diğer aile büyükleri, çocuğun ilk…
Pedagoji ve Pedagog Ne Demektir? Birçok ebeveyn pedagog arıyorum demekte ve çocuğunun gelişim süreçlerine bu şekilde destek olmak istemektedir. Peki…
Yeni anne babaların hemen herkesten en çok öneri ve tavsiye dinleyen kişiler olduklarını biliyoruz. Çünkü her anne baba, yeni anne…
Anne babalar olarak çocukların sosyal ve fiziksel gelişimlerini takip ettiğimiz kadar onların zihinsel sağlığını da ciddiye almalı ve yaşadıkları ruhsal…
İngilizcede “Terrible Twos” yani Türkçe anlamıyla “Korkunç İkiler”, çocukların yaşadığı 2 yaş sendromunu ifade etmek için kullanılan yaygın bir tanımdır.…
Bebeklerin uyku düzenine sahip olması, her gün yeterli uykuyu alması, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri için büyük önem taşır.…
Özgüven insanların her yaşta sahip olmak istediği ve ihtiyaç duyduğu bir değerdir. Kişinin, hayallerine ve hedeflerine doğru ilerlerken yaşadığı aksamalarda,…
Ailemizde hangi sırada doğduğumuz aslında kişiliğimizi çok az etkilemektedir. Ancak yine de ilk çocukların, ortancaların ve evin küçüklerinin ortak özellikleri…
Oyun terapisi, özellikle çocukların yaşadığı birçok problemde etkili bir şekilde sonuç alınan terapi türlerinden biridir. Oyun terapisi nasıl yapılır sorusu…
Bebeklerin dil gelişimi çok erken zamanlarda başlar ve farklı aşamalardan geçerek yetişkinliğine de devam eder. Elbette her bebek zamanla dil…
Çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirmek için yapılabilecek aktiviteler bulmak bazen zorlayıcı olabilir. Özellikle 1 yaşındaki çocuklar ile birlikte yapılabilecek ve gelişimlerine…
Anne babalar olarak çocuklarımızı korumak öncelikli görevimizdir. İçgüdüsel olarak bir tehlike anında ilk önce çocuklarımızı güvence altına almaya çalışır, çoğu…
Çocuklarda görülen gece terörü, sıradan kabuslara göre büyük farklılık gösterir. Gece terörü nedir sorusunun cevabı kısaca çocuğun uykusu esnasında aşırı…
Çocuğumun uyku düzeni yok. Çocuğumda uyku düzeni nasıl oluştururum? Bir türlü çocuğuma uyku düzeni oluşturamıyorum. Bu ve benzeri cümleler anne…
Çocuğum yalan söylüyor. Çocuğum neden yalan söylüyor? Çocuğumun yalan söylemesini nasıl engellerim. Yukarıda geçen cümleler bazı anne babaların sıkça kurduğu…
İyi, düzenli ve dinlendirici bir uyku, bedenimizi tamir etmek ve iyileştirmek için hepimizin ana ihtiyaçlarından biridir. Ancak son yıllarda yapılan…
Çocukların arasında anlaşmazlık yaşanması oldukça olağan bir durumdur. Ancak mesele bazen anlaşmazlıkların ötesine geçer ve bir grup ya da tek…
Çocuklarla uzun yolculuklara çıkmak, bazen anne babalar için fazlasıyla zorlayıcı olabiliyor. Çünkü, çocuklar hem enerjilerinin yüksek olması, hem de henüz…
Ben çocuğumun tablet kullanmasına asla izin vermeyeceğim. Çocuğum kesinlikle telefonda oyun oynamayacak. İlkokula başlayana kadar ona bilgisayar başına oturmak yok.…
Okul zillerinin çalma saati yaklaştıkça, bazı çocuklar okula, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmak için heyecan duyar. Ancak bazı çocuklar, okula geri…
Birçoğumuz çocuklarımız oyuna ya da okula daha çok zaman ayırsın, fiziksel olarak yorulmasın diye ev işlerini onların yerine yapmaya çalışırız.…
Anne babalar olarak, çocuk sahibi olmadan önce, çocuk yetiştirme konusunda birçok teoriye sahibizdir. İyi, sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirmek…
Çocuklarda öğrenme bozukluğu geç fark edilebilir bir durum olarak öne çıkmaktadır. Öğrenme bozukluğunun geç fark edilmesi, çocuğun günlük hayatını, sosyal…
Bebekleri rahatlatıp, gerilimini uzaklaştırmanın en bilindik yöntemlerinden biri emzik kullanmaktır. Bebeği emzirmek, sallamak, ilgisini başka yönlere çekmek gibi yöntemler işe…
Öğrenme bozukluğuna sahip birçok çocuk, teşhis konamadığı için okul sürecinde uzun bir dönem ciddi zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu durum, çocuğun öz…
Çocuklarımızı yetiştirirken en çok önem verdiğimiz şey onların doğru seçimler yapması ve iyi davranışlar göstermesidir. Katı bir disipline sahip anne…
2 yaş sendromunu atlatan aileler için keşke her şey bir gecede değişseydi. Ancak büyüme süreci söz konusu olunca böyle ani…
Çocuklar, renkler, şekiller, harfler, rakamlar gibi konularda ilk bilgileri, anne ve babalarından alırlar. Anne babalar olarak, çocuklarımıza okul hayatı başlamadan…
Anne babalar olarak çocuklarımızı doğduğu andan itibaren, iyi bir şekilde yetiştirmemiz, onlara bildiklerimizi öğretmemiz ve hatta bizden daha çok şey…
Başkalarının fikirlerini hemen kabul etmeyen, kendine has bir şekilde düşünen ve sorgulayan bir çocuk yetiştirmek hemen her anne babanın arzu…
Toplumda kitap okuma alışkanlığı, günümüzün teknoloji dünyası ile birlikte biraz zayıflamış da olsa, hala kişisel gelişimin en önemli adımlarından biri…
Çocukların konuşma becerilerini geliştirmede en önemli rol anne babalara düşer. Anne babalar, çocuklarının bakımından birinci dereceden sorumlu oldukları için tüm…
Çocuk yetiştirmek dünyanın en zor ve en meşakkatli işlerinden biridir. Çoğu anne baba, çocuğunu yetiştirmek, onu iyi, mutlu ve sağlıklı…
Çocuklarımızı yetiştirirken ev içi aktiviteler kadar ev dışı aktiviteler de önemlidir. Çünkü çocuklar, dış dünya ile ilişki kurmaya, sosyalleşmeye, ev…
Diş hekimlerine ve dişçi koltuklarına duyulan korku yetişkinler ve çocukların ortak korkularından biridir. Yetişkinler de dişçi koltuğuna oturmaktan korkarlar. Elbette…
Yürümeye başlayan çocuklar inanılmaz enerjileri ile anne babaları şaşırtır. Anne babalar günlük sorumluluklarının yanı sıra, bu minik afacanları meşgul ve…
Çocuğuma tuvalet eğitimini nasıl vermeliyim diye soran anne babaların karşısına bir çok tuvalet eğitimi yöntemi çıkar. Bu tekniklerden biri de…
Tuvalet eğitimi bebek anne babalarının en çok merak ettiği konulardan biridir. Çocukların tuvalet eğitimi için en uygun yaş, tuvalet eğitimine…
Günümüzde erkek şiddeti, üstüne çokça konuşulan, maalesef ikili ilişkilerde ve evliliklerde çok kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olan bir sorundur.…
Şimdiki çocukların vakit geçirmeyi sevdiği oyunlar ile anne babaların çocukluklarında oynayıp keyif aldığı oyunlar birbirinden oldukça farklı. Günümüzde çocuklar daha…
Doğum, anne babanın ailenin yeni üyesi ile tanışması olarak kabul edilebilir. Bu ilk tanışmanın ardından, anne baba ve çocuk arasındaki…
Çocuğuma yeterince zaman ayıramıyorum. Çocuğumla nasıl kaliteli zaman geçirebilirim. Çocuğumla yeterince ilgilenmediğimi düşünüyorum. Bu ve benzer cümleler, iş, okul ve…
Çocuğumu disipline edemiyorum. Çocuk üstünde nasıl disiplin kurulur bilmiyorum. Disiplin kurmayı başaramıyorum. Birçok anne baba, çocuklarını yetiştirirken doğru disiplin yöntemlerini…
Çocuğum konuşmuyor. Çocuğum konuşurken takılıyor. Çocuğum kekeliyor. Çocuklarda gözlenen gelişim evrelerinden biri de konuşma ve dil becerileri konusundadır. Elbette her…
Çocuk gelişiminde önem taşıyan noktalardan biri de çocuğun sosyal becerileridir. Çocuğunuz ister dışadönük bir çocuk olsun ister utangaç ya da…
Süper Anne Olmak Anne olmak başlı başına stres dolu bir aktivitedir. Özellikle günümüzün talepkâr ve hızlı dünyasında, her şeye yetişebilmek…
Çocuğum çok inatçı. Çocuğumun inatçılığını aşamıyorum. İnatçı bir çocuk yetiştirmek istemiyorum. Hepimiz, çocuğumuzun ne istediğini bilen ve kararlı birer yetişkin…
Doğasever Çocuk Yetiştirme Yolları Teknolojiye ve büyük şehirlere hapsolmuş hayatlarımızda, çocuklarımızın doğayı daha çok tanıması ve birer doğasever olarak yetişmesi…
Çocuklarım geçinemiyor. Çocuğum kardeşini sevmiyor. Kardeş kıskançlığı ile baş edemiyorum. Bu ve benzeri cümleler, birden çok çocuğun olduğu hemen her…
Çocuk gelişiminde annenin etkileri üstünde sıkça konuşulan, birçok çalışma yürütülen bir konudur. Bebek ilk varlık belirtilerinden itibaren annenin parçası olduğu…
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz birden bire agresif ve nedensiz davranışlar mı sergiliyor? Çocuğunuzun öfkesi ve şiddeti nedeniyle zor zamanlar mı…
Bebekler ve çocuklar söz konusu olduğunda, stres kavramının onların dünyasında yer almadığını düşünebiliriz. Oysa çocuklarda stres olur mu sorusunun cevabı…
1960lı yıllarda, gelişim psikoloğu Diana Baumrind, okul öncesi çocuklar üstüne yaptığı çalışmalarının ardından üç farklı ebeveynlik stilinden söz etmiştir. İlerleyen…
Çocuk yetiştirmek, minik bebeğinizin eve ilk geldiği günlerden, üniversite, iş ya da evlilik nedeniyle evden ayrılacağı güne dek, bitmeyen bir…
Sohbetlerimizin Twitter’daki trend konular etrafında şekillendiği, beğenilerimizi ünlülerin Snapchat fotoğraflarının yönlendirdiği, ünün ve tanınırlığın Instagram’daki takipçi sayısı ile ölçüldüğü bu…
Çocuk yetiştirmenin püf noktası ya da kolay bir yolu yoktur. Hem fiziksel hem de zihinsel açıdan güçlü ve sağlıklı bireyler…
Çoğu kez, küçük yaşlarda yaşadığımız şeyleri unuttuğumuzu düşünebiliriz. Ancak çocukluk çağında yaşanan birçok travmanın hayatımız boyunca süren etkileri olabilir. Elbette…
Anne babalar olarak çocuklarımızın para için endişelenmelerini istemeyiz. Onları olabildiğince rahat ve konforlu yetiştirmek ister, istediklerini temin etmeye çalışırız. Ancak…
Çocuğum özür dilemiyor! Bu cümle, bu günlerde birçok anne babanın düşüncesini dile getiriyor. Çocuklara özür diletmek doğru mu düşüncesi de…
Günümüz, bizim çocukluğumuzu geçirdiğimiz zamanlardan çok farklı. Teknoloji hayatımızın her alanında hakim olduğu gibi çocukların hayatında da büyük bir öneme…
Oyun oynamak kulağa çok basit gelebilir. Çünkü hepimiz çocukluğumuz ve hatta yetişkinliğimiz boyunca, içimizden gelerek, zorlanmadan, isteyerek oyun oynar, oynanan…
Çocukluk çağlarında görülen şizofreni, fazlasıyla nadir ve ciddi bir zihinsel rahatsızlıktır. Çocuklarda genellikle 7 ila 13 yaş aralığında görülür. Çocukluk…
Çocuklarda şizofreni nedenleri ve tedavisi konusuna göz atmadan önce şizofreni nedir? sorusuna cevap vermek gerekir. Şizofreni, uzun süreli, kronik bir…
Çocuğuma bağırdığımda vicdan azabı çekiyorum. Çocuğuma bağırmadan iş yaptıramıyorum. Hiç Çocuğuma bağırmak istemiyorum. Bu cümleler tanıdık mı? Günümüzde ebeveynlik stilleri…
Çocuklarımızı yetiştirirken, sürekli hata yapıp yapmadığımızı sorgular, çoğu zaman kendimizi vicdan azabı ile kıvranırken buluruz. Çocuk yetiştirme ipuçları ile ilgili…
Oyun oynamak her yaştan çocuğun gelişimi için önemlidir. Çünkü çocuklar oyun oynayarak sosyal, bilişsel ve motor becerilerini geliştirirler. İşbirliği yapmayı,…
Oyun oynamak oldukça basit ve sıradan görünse de çocukların gelişimi için en önemli aktivitelerin başında gelir. Yaratıcılıktan hayal gücüne, organizasyondan…
Çocuğumun konuşma becerilerini iyileştirmek istiyorum. Konuşma terapisi nedir öğrenmek istiyorum. Çocuklarda dil gelişimini sağlayan yöntemler ve teknikler hakkında bilgi sahibi…
Oyun terapisi özellikle son yıllarda sıkça karşılaştığımız psikoterapi türlerinden biridir. İsmi nedeniyle sadece çocuklara uygulandığı düşünülse de, oyun terapisi yetişkinlere…
Çocuk ve çocukluk denince akla gelen ilk şeyler elbette neşe, umut ve mutluluktur. Ancak şöyle bir gerçek vardır ki; yetişkinlikte…
Çocukluk çağı obezitesi, hem çocukları hem de ergenleri etkileyen ciddi bir tıbbi durumdur. Obezite nedir sorusu kısaca; kişinin yaşına ve…
Çocukların yaşadığı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan bahsetmeden önce, dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir sorusunu cevaplamak gerekir. Çünkü günümüzde…
Bebekler, kendilerine sürekli sevgi gösteren ve bakımını üstlenen kişiyle bağ kurarlar. Onları koruyan ve sakinleşmelerini sağlayan kişileri tanırlar. Anne babaları,…
Sosyal kaygı bozukluğu, sosyal fobi adıyla da bilinir. Sosyal fobi nedir sorusuna verilecek en kısa yanıt, çocuğun ya da gencin…
2 yaşına giren çocuklarla ilgili en çok dile getirilen tanım, artık hepimizin aşina olduğu “2 yaş sendromu” dur. Sendrom olarak…
Hepimiz, kendine güvenli, ayakları üstünde durabilen, kendini korkmadan ifade edebilen, yeteneklerinin ve eksikliklerinin farkında bireyler yetiştirmek isteriz. Bunun için de…
Anne babaların, çocukları ile ilgili yaşadıkları en büyük sorunlardan biri de, çocukların bir türlü kendilerini dinlememesi, doğru ve sağlıklı iletişimin…
Çocuklara günlük hayatta kullanabilecekleri becerileri öğretmek ve bu konuda pratik yapmalarını sağlamak anne babalar için oldukça basit olabilir. Örneğin, yemek…
Günümüzde en çok duyduğumuz kavramlardan biri de pozitif ebeveynlik! Makaleler dergiler TV programları çocuklar üstünde pozitif bir disiplin uygulamamız gerektiğini…
Çocukların okula başlamasıyla anne babaların işleri ve görevleri daha da artar. Çünkü hem ev içindeki düzeni devam ettirmeleri hem de…
1 ila 2 yaş arasındaki çocuklar, yaşlarından ve bedenlerinden beklenemeyecek büyüklükte bir inatçılığa sahip olabilirler. İstediklerini elde edene kadar ağlamak,…
Kış aylarında çocukları dışarıya çıkarmak mı? Kar, soğuk, buz ve daha fazlası ile zihinlerde yer etmiş kış mevsimi söz konusu…
Disiplin anne babaların kafasını en çok karıştıran kavramlardan biridir. Çünkü disiplin kelimesi uzun zaman cezalandırma kavramı ile benzer şekilde kullanılmış…
Çocuklar birçok duygu ile yeni tanışır. Bu duyguları tanıma, ifade etme ve kontrol altında tutma konusunda elbette ki zamana ihtiyaçları…
Anne babaların çocukları ile kurdukları iletişimde seçilen kelimeler çok önemlidir. Onlara sevgimizi göstermek isterken bazı cümleler ile yanlış mesajlar gönderebilir…
Çocuklarınızla konuşurken seçtiğiniz kelimeler oldukça önemlidir. Çünkü her kelime çocuğun zihninde yeni bir yol açar. Bu nedenle doğru kelimeleri kullanmak…
Çocuğunuz bazen sizin anlattıklarınızı dinlemiyor, dinlediğinde hoş olmayan jestler ve mimikler sergiliyor, gözlerini deviriyor, surat asıyor ve hatta kaba cevaplarla…
Anneler, çocukları daha doğmadan onun için doğru beslenme, hareket etme gibi konuları düşünerek endişelenmeye başlar. Bebek doğmadan onun için en…
Anne baba olmak iyi, mutlu ve sağlıklı bir birey yetiştirmek için verilen üstün çaba ve fedakarlık demektir. Bu zorlu ve…
Psikolog ücretleri, kişilerin psikolog seçimi yaparken en çok aklına takılan noktaların başında geliyor. Kişiler kısaca bir araştırma yaptıklarında birçok farklı…
Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek için en kolay yol onlarla oynamaktır. Oyun çocukların kendilerini kolayca ifade edebilecekleri, yaşadıkları duyguları aktararak rahatlayabilecekleri…
Çocuklarıma diş fırçalama alışkanlığı kazandıramıyorum. Çocuğuma kişisel temizlik alışkanlıklarını veremiyorum. Çocuğuma sağlıklı beslenmeyi öğretemiyorum. Birçok anne baba çocuklarının iyi alışkanlıklara…
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna sahip çocuklar, günlük hayatta yaşadıkları stresi azaltmak ve duygusal anlamda yaşadıkları yıkımdan kaçınmak için daha…
Okul çağındaki çocuklar genel olarak 6 ila 9 yaş arası olarak değerlendirilir. Bu yaştaki çocuklar, okul hayatına alışmaya çalıştıkları için…
Obsesif Kompülsif Bozukluk, genellikle yetişkinlerde görüldüğü düşünülen bir rahatsızlıktır. Ancak yürümeye yeni başlayan 12 ila 36 aylık bebeklerden okul öncesi…
Kaygı ya da korku duymak insanların en doğal duygularındandır. Tehlikeli bir durum ile karşılaştığımızda, aklımız hayatta kalmamız için savaş ya…
Yeme bozukluğu denince birçok kişinin aklına özellikle ergen ve genç yaştaki kızlar gelse de yeme bozukluğu her yaştan kişiyi tehdit…
Eşlerin boşanması ya da ayrılığı oldukça zor bir süreci de beraberinde getirir. Boşanma ve ayrılık yetişkinler için olduğu kadar çocuklar…
Kaç yaşında olursak olalım, anne babamızı kaybetmek hepimizi derin ve tarif edilmez bir acı verir. Anne baba, hayata geldiğimiz andan…
Disiplin ile kötü muamele etme, çocuk yetiştirmede en çok kafa karıştıran şeylerden biridir. Cezalandırma, bağırma ve hatta dayak bir zamanlar…
Birçok anne babanın kafasını kurcalayan şeylerden biri de çocuklarını ne zaman yalnız yatırmaya başlayacakları ve bunu nasıl başaracaklarıdır. Her çocuk…
Çocuğunuz kendi başına vakit geçirmekten zevk alıyor, büyük grup aktiviteleri ya da sosyal etkinliklerden sonra bitkin mi görünüyor? Diğer çocuklar…
Çocuğunuza ödev yaptırmak sizi çok mu zorluyor? Bazen çocuğunuzun ödevine yardım etmek için yanına oturduğunuzda kendinizi kaybolmuş gibi mi hissediyorsunuz?…
Okuldan ayrılıp, iş dünyasına gireli çok oldu. Ama çocuğunuz okula başlayınca birden kendinizi yeniden akademik dünyanın içinde buldunuz. Peki neredeyse…
Anne baba olmak, güzel, heyecan verici ve öğretici olduğu kadar zor bir süreçtir. Bu süreçte kimse mükemmel değildir. Herkesin hem…
Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklarda görülen öfke nöbetleri, anne babaları en zorlayan noktaların başında geliyor. 2 yaşından itibaren duygularını keşfetmeye…
Çocuğumun öğrenmeye hiç ilgisi yok! Çocuğumla saatlerce uğraşıyorum ama öğrenmesini sağlayamıyorum. Çocuğumun okula ilgisini nasıl artırabilirim? Ve daha fazlası... Okulların…
Okul dönemi başlıyor. Birçok anne babanın aklında “Çocuğum okula uyum sağlayacak mı?” , “Çocuğum okula hazır mı?”, “Çocuğumun daha kolay…
Okullar açılıyor! Yeni ve heyecanlı bir eğitim öğretim yılı çocukları olduğu kadar anne babaları da bekliyor. Yeni okul yılında çocuklarına…
Her anne babanın kabusu olan kardeş kavgaları, birden çok çocuğun bulunduğu her evde yaşanan bir durumdur. Anne babaları sürekli uzlaşmacı…
“Çocuğum ayrılırken çok ağlıyor.” “İşe giderken ağlayan çocuğumu nasıl sakinleştirebilirim?” “Çocuğum banyoya gideceksem bile ağlıyor.” Bu cümleleri her anne baba…
Çocuğum ders çalışmıyor. Çocuğum ders çalışmak için oturuyor ama sadece oyalanıyor. Çocuğuma ders çalıştırmak imkansız. Bu cümleler birçok anne babanın…
Stres genellikle yetişkin dünyasına ait bir kavram gibi dursa da çocuklar da stres yaşayabiliyor. Hem fiziksel hem de duygusal olarak…
Otizm, dünyada ciddi hastalıklarla birlikte en çok teşhis konan bozukluklar arasında yer alıyor. Ülkemizde yaklaşık 550.000 otizmli bireyin olduğu düşünülüyor.…
Bebeğiniz artık yavaş yavaş yürümeye ve dış dünya ile tanışmaya başladı. Bu dönemin onun için ne kadar önemli olduğunu biliyor…
Çok yorgunum ama çocuğum oyun oynamak istiyor. Yorgunken çocuklarımı nasıl eğlendirebileceğimi bilmiyorum. Çocuğumu eğlendirmek istiyorum ama öyle yorgunum ki parmağımı…
Yeniden hamilesiniz ve evdeki ufaklık karnınızın neden büyümeye başladığını merak ediyor. Ya da hamile bir arkadaşınızın doğum yaptığını duyunca gözlerini…
“Çocuğuma yeterli zaman ayıramıyorum.” “Çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayamıyorum.” “Çocuğuma çabuk sinirleniyorum.” Bu cümleler size tanıdık geliyor olabilir. Çünkü bir çok anne…
“Çocuğum gece yarılarına kadar ödevini yapıyor” “Çocuğum katıldığı takımda en başarılı kişi olmak için her şeyi göz ardı ediyor.” “Çocuğum…
12 ila 36 aylık çocuklarda sık görülen davranış problemlerinden biri de ısırmaktır. Bu aylar arasında bulunan çocuklar, henüz kendilerini ifade…
Birçok anne baba, “Çocuğum sağlıklı gelişiyor mu? Çocuğumun gelişimini nasıl takip edebilirim?” sorularını kendine soruyor. Bu sorunun birden çok cevabı…
Çocuğunuz aynı şeyi nasıl yapacağını milyonunca kez soruyormuş gibi hissediyor musunuz? Siz sabırla nasıl yapacağını anlatırken aklının sizden başka her…
2 yaşına ulaşan çocukların davranışları bazen anne babaların kafasını karıştırabilir. Henüz kendini sözel olarak yeni yeni ifade etmeye başlayan çocuğunuz,…
Günümüz dünyasını nasıl buluyorsunuz? Yıllar öncesinin saygısını aradığınız oluyor mu? Saygısız ve kaba davranışlar maalesef global bir sorun! Özellikle çocuklar…
Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB) ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) birbirine en çok karıştırılan iki bozukluktur. Kişiler kendilerini ya…
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu aslında bir öğrenme güçlüğü değildir. Ancak çocukların öğrenme süreçlerini güçleştiren etkilere sahiptir. Dikkat eksikliği çeken…
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunuz olduğuna dair teşhis mi aldınız? Yoksa yıllardır DEHB ile mücadele mi ediyorsunuz? Eğer bir çocuğunuz…
Oyun terapisi bazen yetişkinlerde de kullanılabilen ancak temelde 3 ila 12 yaş arasındaki çocuklar üzerinde etkili bir psikoterapi yöntemidir. Bu…
“İçe dönük” terimi, 1920li yıllarda analitik psikolojinin kurucusu, psikiyatrist ve psikoanalist Carl Jung tarafından ortaya çıkarılmış bir terimdir. İçe dönük…
Filial terapi, 1960lı yıllarda Bernard ve Lousie Gurney tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Filial terapi, çocuk merkezli oyun terapisinin, anne babaları…
Çocuğum yemek yemiyor ne yapmalıyım diye soruyor ya da çocuğunuzun kötü yeme alışkanlıklarına bir türlü çözüm bulamıyor musunuz? Yalnız değilsiniz!…
Kardeş kıskançlığını azaltmanın yolları ve yöntemlerinden önce kardeş kıskançlığı nedir sorusunun cevabını vermek gerekir. Kardeşin kıskançlığı belki de yüzlerce yıldır…
2 yaş sendromu özellikle son yıllarda sıkça duymaya başladığımız bir tanım. Peki 2 yaş sendromu nedir? Bu sendrom çocukların 2…
Günümüzde sıkça karşılaştığımız sözcüklerden biri olan pedagog nedir? Pedagog diye kime denir? Pedagog ne yapar? Bu soruların cevabına geçmeden önce,…
Başarılı bir çocuk mu yetiştirmek istiyorsunuz? O zaman yapacağınız ilk iki şeyden biri bu cümleyi kurarken çok dikkatli olmak. Diğeri…
Ebeveynlik tarzları son birkaç nesilde çok ciddi değişiklikler gösterdi. Hiçbirimiz anne babalarımız gibi çocuk yetiştirmiyoruz. Onların yaptığı birçok şeyi eleştiriyor,…
Anne baba olmak oldukça zor. Birçok tecrübe ve bilgiye rağmen hata yapmak ise oldukça normal. Çünkü bir çocuğu yetiştirmek, onu…
Birçoğumuzun farkında olmadığı bir şey var! Çocukken yaşadığımız ve belki çoktan unuttuğumuzu sandığımız negatif ve pozitif deneyimler, yetişkin olduğumuzda bile…
Çocuklarınıza söylediğiniz olumlu cümleler onların bakış açısını pozitif anlamda değiştirmekle kalmaz. Aradan yıllar geçtiğinde bile çocuğunuz bu cümleleri hatırlayabilir. Onu…
Çocukların hayali bir arkadaşla konuşması düşündüğünüzden çok daha yaygın. 7 yaşından küçük her 10 çocuktan yedisi hayali arkadaşlarla konuşur. Onlarla…
Çağımız teknoloji çağı! Çocuklar bizden çok önce teknolojik aletleri kullanmaya başlıyor. Bu konuda bizden çok daha başarılı oluyor. Ancak iş…
Çocuğunuz işbirliği gerektiren aktivitelerden kaçınıyor veya defalarca söylemenize rağmen sizin direktifleriniz asla dinlemiyor mu? O zaman bu yazıyı kaçırmayın. Çocuğunuza…
Anne baba olmak büyük bir sorumluluk olsa da hepimiz önünde sonunda insanız. Kızdığımız, kendimize hakim olamadığımız ve her şeyin üstümüze…
Süpermarkette... Hastanede... Trafikte... Mağazada... Beklemek ne kadar zor ve sıkıcı olsa da yetişkinler olarak beklemeye alışığız. Bir şekilde kendimizi oyalayarak…
WİSC-R Zeka Testlerimiz Bireysel olarak uygulanan Wisc-R testleri ile çocuklarda ve ergenlerde zeka seviyelerini açığa çıkarmaktayız. Sertifikalı ve uzman pedagoglarımız…
Pedagoji bilindiği üzere çocuk ve ergenlerin psikolojik durumlarını, gelişim süreçlerini, sosyal ve kültürel ortamlarına göre içinde bulundukları duygu ve durumlarını…
Çocuğun hayatında her ne kadar anne figürü baskın rol oynasa da aslında babanın rolü de çocuğun sosyal ve zihinsel gelişimi…
Gelişim psikolojisi, eğitim psikolojisi ve klinik psikolojisi başta olmak üzere bir çok psikoloji alt disiplinlerinin yaptığı çalışmalar 18 aydan itibaren…