Bebeklerin dil gelişimi çok erken zamanlarda başlar ve farklı aşamalardan geçerek yetişkinliğine de devam eder. Elbette her bebek zamanla dil gelişimini tamamlayacaktır ancak anne babaların bu dönemdeki yaklaşımı ve çabaları, dil gelişiminde olduğu kadar çocuğun diğer gelişim alanlarına da pozitif etki eder. Peki bebeklerde hangi aktiviteler dil gelişimini destekler, anne babalar hangi yollarla çocuklarının dil, ifade becerilerini iyileştirebilir. Bu konudaki faydalı aktiviteleri sizler için bir araya getirdik.
Birlikte Okuyun
Dili geliştirmenin en kolay yolu birlikte okumaktan geçer. Her gün ve günde birkaç kez çocuğunuzla birlikte okuyun. Onunla birlikte kitapta bulunan çizimlerin üzerine konuşun. Çocuğunuza çizimlerde neler gördüğünü sorun. Çizimlerdeki belli bazı nesneleri işaret yoluyla size göstermesini isteyin. Alfabeyi öğreten kitapları da tercih etmeye çalışın.
Yaşına Uygun Kitaplar Seçin
Çocuğunuz çok küçük yaşlarda bile kitapla tanışabilir. 1 yaşını sürdüren bebekler için en uygun kitaplar, siyah beyaz kırmızı gibi renklerin baskın olduğu, kontrastı yüksek kitaplardır. Çocuğunuz bu kitaplardaki şekilleri tanıyabilir ve ilgi gösterebilir. Yaşı ilerledikçe ona uygun, farklı konuları ele alan kitaplar seçerek, kitap ile pozitif bir ilişki kurmasına destek olun.
Çocuğunuzu Ciddiye Alın
Çocuğunuzla konuşurken onu hafife almayın. Akıllı ve farklı bir birey olduğunu kabul ederek, onunla sohbet etmeye çalışın. Düşüncelerini, neleri sevip sevmediğini sorun. Sizinle konuşurken başka şeylerle ilgilenmeyin ve ciddi bir şekilde dinleyin. Söylediklerini dinlediğinizi ve anladığınızı gösterir şekilde cevaplar verin. Bir kelimeyi yanlış söylediğinde doğru şeklini söyleyerek tekrar edin ki telaffuzuna örnek olun.
Detayları Kaçırmayın
Çocuğunuzun kelime hazinesini ,betimleme becerisini artırmak için verdiğiniz detaylarla onun dilini zenginleştirmesine destek olun. Örneğin yolda bir otobüs gördüğünüzde ona “Evet bu bir otobüs. Yeşil ve sarı bir otobüs. Büyük bir otobüs. Halk otobüsü” gibi detaylarla karşılık verin. Evde otururken, odadaki bir eşyayı getirmesini isteyin. Eşyayı boyu, renkleri ve diğer özellikleri ile tarif edin. İsmini bulmasına yardımcı olun.
Çocuksu Konuşmalardan Kaçının
Çocuklarınız ilk cümlelerini kurarken elbette gramer bilgisini kullanmayacaklardır. Bu noktada onunla çocuksu ve bozuk gramerli cümlelerle konuşmayın. Her zaman doğru grameri kullanın ve bir yetişkinle iletişim kurduğunuzda nasıl cümleler kullanıyorsanız aynı şekilde konuşmaya dikkat edin.
Cümleleri Bitirin
Bazen günlük hayatımızda kısa ya da yarım cümleler iletişim kurmamız için yeterlidir. Ancak çocuğunuzun dil gelişimini desteklemek istiyorsanız onunla konuşurken cümlelerinizi bitirdiğinizden emin olun. Örneğin “Elma?” deyip elmayı uzatmak yerine “Bir elma yemek ister misin?” şeklinde cümlenizi tamamlayın. Böylece doğru cümle dizilimini ve telaffuzu örneklendirebilirsiniz.
Hayal Gücünü Kuvvetlendirin
Çocuklarınızın iletişimini kuvvetlendirmek ve dil gelişimini sağlamak için hayal gücünden destek alın. Örneğin çocuğunuzla farklı kılıklara girmek için kağıttan şapkalar, gözlükler, bıyıklar ve saçlar yapın. Ya da kuklalar, bebekler kullanın. Bırakın çocuğunuz iki kuklayı konuştursun ve aralarında bir sohbet geliştirmeyi bu yolla öğrensin.
Gelişiminin Farklı Olabileceğini Aklınızdan Çıkarmayın
Her çocuğun gelişimi diğerlerinden farklıdır. Çünkü her çocuk farklı ve özeldir. Bu yüzden çocuğunuzun bazı konularda yaşıtlarına göre daha geç geliştiğini unutmayın. Çocuğunuzu zorlamayın, ona zaman tanıyın. Ancak dil ve konuşma becerileri konusunda hiçbir ilerleme kaydedemiyorsanız bir uzmana danışmaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun varsa ihtiyacı olan profesyonel desteği almasını sağlayın.
Konya konuşma terapisi öneri ve arayışınızda Psikon Terapi profesyonellerine danışabileceğinizi ve bu konuda aradığınız doğru desteğe uzman kadromuzla ulaşabileceğinizi de unutmayın. Bizi hemen arayın.