Yeni anne babaların hemen herkesten en çok öneri ve tavsiye dinleyen kişiler olduklarını biliyoruz. Çünkü her anne baba, yeni anne babalara öğreteceği bir şey olduğunu düşünür, önerilerini aktarırken de kendi tecrübelerinden faydalanır. Elbette tecrübe paylaşımı çok önemlidir ancak her çocuğun ve her anne babanın biricik ve benzersiz olduğu da gerçektir. Bu nedenle bir bu yazımızda her yeni anne babanın faydalanabileceği genel ve geçerli önerileri bir araya getirdik.
Çocuğunuza Koşulsuz Sevgi Verin
Bebeklerinize ile ilk aylarda sınırsız sevgi gösterin. Fazla sevgi bebekleri asla şımartmaz ya da kötü davranışlara itmez. Bu aylarda fiziksel temas sevgiyi göstermenin en kolay yollarındandır. Çocuğunuz büyüdükçe onu sevdiğinizi ne kadar gösterirseniz, özgüvenin gelişimine de o kadar çok katkıda bulunursunuz. Peki nedir bu koşulsuz sevgi? Çocuğunuzun her yaptığını hoş görmek, onu şımartmak ve hatalarını görmezden gelmek koşulsuz sevgi değildir.
Koşulsuz sevgi çocuğu ve davranışını birbirinden ayırabilmek demektir. Yani çocuğunuz kötü bir davranışta bulunduğunda, davranışı yerine çocuğunuzu eleştirmek yanlıştır. Çocuğunuz elbette her çocuk gibi kötü davranışlar gösterecektir. Bu durumlarda ona davranışının sizi üzdüğünü söyleyebilirsiniz. Ama sen beni üzüyorsan derseniz çocuğunuz sevilmediğini düşünebilir. Onun yerine seni davranışına rağmen çok seviyorum diyebilirsiniz.
Çocuğunuzla Her Gün Kaliteli Zaman Geçirin
Kaliteli zaman sözcüğü, ebeveynlikte sıkça karşınıza çıkar. Peki kaliteli zaman nedir? Kaliteli zaman için her şeyden önce zaman yönetimi yapmak gerekir. Hayattaki sorumlulukları doğru bir şekilde planlayarak çocuğunuzla baş başa geçireceğiniz zamanı ertelemeyin. Kaliteli zaman çocuğunuza sadece onunla ilgilendiğinizi hissettirdiğiniz, göz göze bir iletişim kurduğunuz, ona odaklandığınız ve gerçek bir paylaşım yaşadığınız zamanları işaret eder.
Bebekleriniz ve yürümeye yeni yeni başlayan çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek için bol bol konuşun, çocuk şarkıları söyleyin, yaşına uygun oyunlar oynayın. Bunlar hem ilişkinizi güçlendirecek hem de çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayacaktır.
Çocuğunuzu Sağlıklı Bir Şekilde Besleyin
Günlük hayatımızda, sağlıklı yiyeceklere ulaşmak ve onları sofraya taşımak, her zaman evde pişirmek bize zor gelebilir. Ancak bebeğimizin zihinsel ve fiziksel sağlığını düşünerek onu sağlıklı bir şekilde beslemek bizlerin asli görevidir. Anne baba olarak bu işte ortak sorumluluk alınırsa, sağlıklı beslenme daha kolay hayata geçecektir.
Çocuğun zeka gelişimini olumsuz etkileyen, yüksek şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. İşlenmiş gıdaları çocuğunuza vermeyin. Bunun yerine mevsimine uygun sebze meyve tüketmesine gayret gösterin. Doktorunuzun uygun gördüğü beslenme düzenini uygulayın.
Çocuğunuza Kitap Okuyun
Araştırmalara göre, kitap okunmayan bir evde, çocuklar günde ortalama 600 kelime duyuyor. Oysa kitap okunan bir evde yetişen bir çocuk, günde neredeyse 1800 kelime duyuyor. Bu nedenle kitap okumak çocuğunuzun kelime dağarcığına inanılmaz bir katkıda bulunuyor. Bebeğiniz henüz çok küçük olsa da onu kitaplarla tanıştırın. Kontrastı yüksek, siyah beyaz ve kırmızı renklerin hakim olduğu, dev figürlerin yer aldığı kitaplarla işe başlayabilirsiniz.
Çocuğunuz kitabı bir nesne olarak tanıyacak daha sonra büyüdükçe işlevini anlayacaktır. Her gün çocuğunuzla birlikte okuma yapacağınız bir zaman dilimi yaratın. Örneğin uyku öncesi gibi bir zamanı okumaya ayırın. Çocukların dikkatinin çabuk dağılacağını unutmayın ve kısa kitapları, kısa seanslar halinde okuyun. Bazı kitaplardaki bazı betimlemeler ya da sözcükler çocuğunuzun anlamasına engel olabilir. Bu durumda o sözcüğün benzerlerini söyleyip, çocuğunuzun anlayabileceği şekilde açıklayarak, yeni bir sözcüğü dağarcığına katmasına destek olun. Çocuğunuzun yaşına göre dokunup hissedebileceği, dokulu kitapları kullanarak, birden çok becerinizi aynı anda geliştirmesini sağlayabilirsiniz.