Çocuklarda Yeme Bozuklukları ve Sebepleri

Yeme bozukluğu denince birçok kişinin aklına özellikle ergen ve genç yaştaki kızlar gelse de yeme bozukluğu her yaştan kişiyi tehdit eder. Çocuklar da tehdit altındaki gruplardan biridir. Yeme bozukluğu nedir sorusuna verilecek en kısa cevap kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığını tehdit eden yeme davranışı olacaktır. Yeme bozukluğu farklı türleri olan ve oldukça karmaşık bir Çocuklarda yeme bozukluğu ve sebeplerinden bahsetmeden önce yeme bozuklukları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Çocuklarda Yeme Bozukluğu Türleri

Kaçınmacı / Kısıtlayıcı Gıda Alım Bozukluğu: Küçük çocuklarda en sık görülen yeme bozukluklarının başında kaçınmacı ve kısıtlayıcı gıda alım bozukluğu yer alır. Bu bozuklukta çocuk belli bazı gıdalardan kaçınır ya da dokusunu sevdiği gıdalar dışında yemek yemek istemeyebilir. Daha önce midesini bulandıran ya da kusmasına sebep olan bir gıdayı bir daha yemek istemez. Bu seçimler çocuğun dengeli beslenmesine engel olabilir. Çocuk gıdaları reddettiği için kilo kaybı yaşayabilir.

Pika: Pika nedir sorusunun cevabı çocuğun yenebilir olmayan bazı nesneleri yemesi olarak cevaplanabilir. Çocuk sabun, tebeşir, toprak ya da buz gibi gıda olmayan şeyleri ısrarlı bir şekilde yemeye devam eder. Yaşına uygun bir beslenme davranışı göstermez.

Anoreksiya Nevroza: Anokreksiya toplumda en çok adı duyulan yeme bozukluklarından biridir. Özellikle kız ve erkek çocuklarda görülebilir. Anoreksiya nevroza belirtileri, çocuğun kilosunu aşırı derecede düşünmesi, kilo alımından korkması, zayıf olsa da kendini sürekli kilolu bulması, ani yeme atakları yaşadıktan sonra kusması ya da aşırı egzersiz yapması olarak sıralanabilir. Anoreksiya nevroza çocuğun fizyolojik ve psikolojik sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bir yeme bozukluğu türüdür.

Ruminasyon: Bu yeme bozukluğu kısaca çocuğun midesindekileri isteyerek ağzına geri getirmesi ve çiğnemesi olarak açıklanabilir. 3 ila 12 yaş arasında nadiren rastlanan bir yeme bozukluğudur ve erkek çocuklarda görülme sıklığı daha fazladır. Zeka geriliğine sahip çocuklarda her yaşta görülebilen ruminasyon ayrıca yeme bozukluğuna sahip yetişkinlerde de rastlanan bir bozukluktur.

Çocuklarda Yeme Bozukluklarının Sebepleri

Çocuklarda yeme bozukluklarının nedenleri hala araştırılmaktadır. Yapılan araştırmalar, yeme bozukluklarının genetik bir miras olabileceğini göstermektedir. Ebeveynleri ya da kardeşleri yeme bozukluğuna sahip çocuklar diğer çocuklara göre 12 kat daha fazla risk altındadır. Kronik hastalıklara sahip çocuklar da risk grubunda yer alır.

Yeme bozukluklarında risk faktörleri dışında belli bazı sebepler de işaret edilmektedir. Örneğin iç dünyasında yeterince iyi hissetmeyen bir çocuk, dış görünüşünü değiştirmeye çabalayabilmektedir. Depresif ya da stres altındaki çocuklar hayatlarını ve duygularını kontrol edemedikleri için yediklerini kontrol etmeye çalışabilirler. Bunların dışında yaşıtlarının çocuğun üzerinde kurduğu baskı, anne babanın beslenme konusunda yaptığı hatalar ve yanlış yönlendirmeler çocuğun yeme bozukluğu yaşamasına neden olabilir.

Kız çocukları için bale ve jimnastik gibi sporlar, erkek çocuklar için güreş ve vücut geliştirme gibi sporlar yanlış vücut algısına yol açabilir. Çocuklar belli bir vücudu idealize ederek beslenme konusunda yanlış tercihler yapabilir. Ayrıca bir yaşıtlarının ya da yakınlarının yeme bozukluğunu görerek öğrenebilir ve bu etki ile yeme bozukluğuna sahip olabilirler.

Ruminasyon gibi yeme bozukluklarının temelinde ise çocuğun anne ile kurduğu ilişkide yetersizlik hissetmesi, ihmal edilmesi, karşılıksız kalması gibi nedenler öne çıkar. Çocuklar kendilerini yatıştırmak, annenin dikkatini çekmek ya da haz duymak için bu yeme bozukluğunu kullanabilirler.

Çocuklarda Yeme Bozukluklarının Sonuçları

Yeme bozuklukları tedavi edilmedikleri takdirde öncelikle çocukların sağlıklarını tehdit eder. Yetersiz ve dengesiz beslenme yetersiz büyüme, kalp rahatsızlıkları, diş ve kemik hastalıkları, kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı