Korku ve Fobi Tedavisi

Korku ve Fobi Belirtileri, Korku Tedavisi, Fobi Tedavisi

Gerçek bir tehlike olasılığının veya tehlike olarak nitelendirdiğimiz olayların düşüncesi ile oluşan fiziksel ve psikolojik düşünce ve duygulara korku, bir olay ya da durum karşısında ya da karşılaşma riskinde oluşan sebebi belli olmayan direnç, aşırı kaygı ve iğrenme duygusuna fobi denilmektedir. Fobi ve korku birbirinden farklıdır. Bu nedenle ayrı ayrı tedavi edilmesi gerekmektedir. Kişi kendisine engel olamadan verdiği aşırı tepkiler ve her türlü durumdan kaçınması fobinin temelini oluşturmaktadır. Her insan korkar ancak korkulmaması ya da normal durumların bazen insanlarda oluşturduğu aşırı kaygılar korku değil fobidir.

Fobi ve korku arasındaki en büyük farklar ise; korku her insanda bulunan bir duygu ve kişiden kişiye şiddeti değişen bir his iken fobi her hangi bir durum karşısında yaşanan gereksiz endişe ve kaygıdır. Fobiler herkeste görülmez. Korku zamanında ve yerinde olduğu sürece faydalı bir durumdur.

Korku tedavisi ve korku terapisi Konya
fobi tedavisi ve fobi terapisi Konya

 Fobi ise insanın hayatını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Korku hayatta kalma içgüdüsü olarak tarif edilebilmektedir. Fobiler aile içi endişelerden oluşmakta ve çocuk yaşta gelişmektedir. Örneğin iğne olmanız gerektiğinde gerilmeniz korku belirtisidir ancak iğne olmaktan korktuğunuz için mecburi testlerden kaçınmak ve yaptırmamak fobidir.

Fobiler genel olarak 3 grupta incelenmektedir. Sosyal ortamlarda oluşan birileri tarafından incelendiği kaygısına varılması ve dans etmek gibi performans sergilenmesi gerektiğinde eleştirilme ve küçük düşme duyguları yaşamasına sosyal fobi, bireylerin yalnız başına kalmaktan, tek başına sokağa çıkmaktan ve kalabalık yerlere gitmekten çekinmesi ve kaygı duymasına agorafobi, belirli durumlardan örneğin uçağa binmekte kaygı yaşamak ve hiç binmemek gibi durumlarda ya da bazı nesneler görüldüğünde ortaya çıkan anormal derecedeki durumlara özgül fobiler denilmektedir. 

Özgül fobilerde ortada durumlar ve nesneler yoksa fobi belirtileri de olmamaktadır.

Korku hayatta kalma içgüdüsü olarak tanımlanabilmektedir. Ancak önemli olan durum bu korkuların çok aşırı olmamasıdır. İnsanın her şeyden korkması ya da sürekli oluşan iyi durumlardan bile korkması anormal korku durumudur ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Fobiler ise ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmelidir. Bebeklikte ve çocuklukta ortaya çıkan bu fobi ve aşırı korku durumları aileler tarafından gözlendiğinde hemen pedagog ve psikologlarımıza başvurulmalıdır. Psikon Pedagog Konya Ergen Danışmanlığı olarak korku ve fobilerin ortadan kaldırılmasında sizlerin yanında olmaktan mutluluk duyarız.