Dürtü Kontrol Bozukluğu Belirtileri, Dürtü Kontrol Bozukluğu Tedavisi
Bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde görülen gereksinimleri doyurma isteği dürtüleri harekete geçirmektedir. Dürtü çocuklarda ve bireylerde eylem göstermeye iten, duygu ve düşüncelerden kaynaklanmaktadır. Dış etmenlerden sürekli etkilenen ve gereksinim olarak hissedilen düşüncelerin oluşumu için gösterilen davranışların bütünü olarak kabul edilmektedir. Dürtüsel kişilik bozukluğu ise oluşan bu dürtülere karşı bebeklere, çocuklara, ergenlere ve bireylere engel olunamaması durumudur. Örneğin bebekler herhangi bir istekleri olduğunda acıktıklarında yada altlarını ıslattıkların da ağlarlar. Ancak bebeklikten çocukluğa geçtiklerinde de bu durumlarda konuşmak yerine ağlamaları dürtü bozuklu olarak nitelendirilmektedir.
Dürtü kontrol bozukluğu görülen bebeklerde, çocuklarda ya da ergenlerde kendisine ya da başkasına zarar verdiğini bildiği halde bu duruma engel olamama, dürtülere karşı artan uyarılma durumu, bu durumları planlamış olma ya da planlamadan yapma, yaptığı davranışlar sonucu suçluluk hissiyatı gözlemlenebilmektedir.


Sürekli olarak saldırganlık dürtüsü ön planda olan, mala zarar verme ve ciddi eylemler gerçekleştirmek gibi kendine engel olamaması durumu gibi bozukluklar aralıklı patlayıcı bozukluk denilmektedir. Sürekli olarak bir şeyleri alma, etrafta gördüğü tüm nesneleri alma yani çalma gibi durumlar olarak ortaya çıkan bozukluklara kleptomani denilmektedir. Yangın olaylarına ilgi, yangın izleme sırasında oluşan büyülenmişlik hissi ve kasıtlı olarak yangın çıkarma gibi bozukluklara piromani ismi verilmektedir. Tekrarlı olarak saçını yolan veya başkalarının saçlarını yolma davranışı ve bu durumda alınan hazın yüksek olması trikotillomanidir. Sürekli şekilde iddaaya girme duygusunda bulunan kumar oynamaya meyil eden ve sürekli bu duruma kafa yorma olarak nitelendirdiğimiz bozukluğa ise patoljik kumar oynama denilmektedir.
Dürtüsel kontrol bozukluğu olan bebekler, çocuklar ve ergenlerde oluşan disiplin zorlamalarına karşı verilen tepkiler, sürekli karşı gelme duyguları ve sürekli dürtüleriyle hareket etmeleri, olaylara karşı aşırı tepkileri ve arkadaşlarını rahatsız edici tutumlar gözlemlendiğinde mutlaka bize başvurmalısınız.
Dürtüsel kontrol bozukluğu bulunan bireylerde gruplar arasına alınmama, dışlanma, istenmeyen kişi ve sevilmeyen kişi olarak görülmektedir. Aileler tarafından bu durumlar gözlemlendiğinde mutlaka bir pedagog veya psikoloğa başvurmaları gerekmektedir. Tedavi edilmediğinde daha büyük problemlere yol açmaktadır. Bu durum kişilik yapısından çevrenin bakışına kadar tüm olayları etkilemektedir. Bu nedenle Psikon Ergen Danışmanlığı Pedagog Konya olarak sizlere dürtüsel kontrol bozukluğu çözümünü uzman ve sertifikalı pedagog ve psikologlarımız ile gerçekleştirmekteyiz.