Eşlerin boşanması ya da ayrılığı oldukça zor bir süreci de beraberinde getirir. Boşanma ve ayrılık yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de zordur. Anne babalar, çocuklarının bu süreci en az hasarla atlatmasını arzu eder. Bu nedenle bu dönemle çocuklarının yanında olmak ve onlara destek olmak isterler. Bizler de çocukların ayrılık ve boşanma ile baş etmesine yardımcı olacak tavsiyeleri sizler için bir araya getirdik. Ancak bundan önce çocuğunuzun bu dönemde çok zorlandığını gösteren işaretlere yakından bakalım.
Çocuğunuzun Zorlandığını Gösteren İşaretler
Ayrılık ya da boşanma sonrası her yaş grubundan çocuk farklı tepkiler ortaya koyar. Örneğin küçük çocuklar duygularını ifade edemediği için yatağını ıslatmak, yaşına uygun olmayan bir şekilde emziğe ihtiyaç duymak ya da öfke patlamaları yaşamak gibi reaksiyonlar verebilir. Çocuklarınız ayrıca sizden uzak kaldıklarında aşırı üzgün ve kaygılı olabilirler. Daha büyük çocuklar ise duygularını anlamlandırmaya başlamıştır. Ancak kafa karışıklığı yaşayabilirler. Örneğin ayrılık ya da boşanma nedeniyle kendilerini suçlarlar. Öfke duyabilirler. Bazı çocuklar ise anne babalarının boşanmış olması nedeniyle rahatlayabilirler. Çocuklarda görülen en büyük duygusal ve davranışsal değişimlerden bazıları depresyon belirtileri göstermeleri, kendilerini sosyal hayattan geri çekmeleri ve agresif tutum ve davranışları olabilir.
Hangi yaş grubundan olursa ve boşanmayı nasıl karşılarsa karşılasın, çocukların zorlandığını gösteren ortak işaretler şu şekilde sıralanabilir;
- Çocuğun kendine olan özgüveninin düşmesi,
- Çocuğun mantıksız ve gerçek dışı korkularının, kaygılarının artması,
- Çocuğun sürekli ruh hali değişikliği yaşaması,
- Çocuğun günlük görev ve işlerine karşı ilgisizleşerek, işbirliği yapmak istememesi,
- Çocuğun okulda problemler yaşaması,
- Çocuğun hem okulda hem de sosyal hayatta davranış problemleri yaşaması,
- Çocuğun arkadaşlarına ve etkinliklere olan ilgisinin azalması,
- Çocuğun iletişim kurmaktan kaçınması ve ilgisini kaybetmesi.
Çocuğun Boşanma İle Baş Etmesi İçin Neler Yapılabilir
Açıklamayı Birlikte Yapın: Ayrılmaya ya da boşanmaya karar verdiyseniz bunu çocuğunuza bir aradayken söyleyin ve asla başkalarından duymasına izin vermeyin. Çocuğunuzun güven duygusunu incitmemek için gelecekte olabilecekler konusunda onu bilgilendiren kişilerin anne ve babası olduğundan emin olun.
Onları Kullanmayın: Boşanmak ya da ayrılık sizin için zor olabilir. Bu dönemde duygusal bir destek aramanız oldukça normal ve anlaşılır. Ancak bu destek için çocuklarınızı kullanmayın. Çocuklarınızın sevgisinden güç alın ama desteği dostlarınız ve ailenizden talep edin. Ayrıca çocuklarınızı eşinizi kötülemek ya da ona mesaj göndermek için asla kullanmayın.
Üzüntüyü Kabullenin: Boşanmak veya ayrılmak yaşantınız için bir gereklilik olabilir. Bu durumda hemen mutlu olmayı beklerseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Boşanmanın üzüntü verici bir şey olduğunu kabul edin. Çocuğunuzun üzüntüsünü de kabullenin. Öfke, kırgınlık ya da üzüntü gibi olumsuz duyguların da normal olabileceğini çocuğunuza hissettirirken kendiniz de farkına varın.
Stresinizi Çocuğunuza Yansıtmayın: Boşanmak beraberinde maddi sıkıntıları ve günlük sorumlulukların artışını da getirecektir. Bu stresi siz yaşarken çocuğunuzun da etkilenmesine fırsat vermeyin. Mümkün olduğunca onun yanında bu problemlerden bahsetmeyin ve onu da bu strese ortak etmeyin.
Kurallar Önemlidir: Boşanmış ya da ayrı ebeveynlerin çocukları iki ayrı evde iki ayrı hayat yaşamaya başlayabilir. Bu durumda çocuğunuzun kafasının karışmaması için her iki evde de aynı kuralların ve yaşam stilinin geçerli olmasını sağlayın. Uyku zamanı, ödevler ve sorumluluklar konusunda çocuğunuzun dengeli bir hayatı olmasına önem verin.
Çocuğunuzun Anne Babası İle İlişkisini Yıpratmayın: Çocuğunuz yıllar boyunca siz ve eşinizle aynı evde yaşadı. Bu süreçte ebeveynlerine duyduğu sevgiyi saklamak zorunda kalmadı. Şimdi ise anne babası iki ayrı evde iki ayrı kişi olarak hayatında. Bu durumu daha da zorlaştırmamak için onun eski eşinizle olan ilişkisini sağlamlaştırmak için adımlar atın. Onu sevmesi için cesaretlendirin.