Kaç yaşında olursak olalım, anne babamızı kaybetmek hepimizi derin ve tarif edilmez bir acı verir. Anne baba, hayata geldiğimiz andan itibaren tanıdığımız, güven duyduğumuz ve sevdiğimiz yegane kişilerdir. Ancak çocukluk çağında anne babayı kaybetmek çocuk üzerinde çok daha ciddi ve ömür boyu sürecek sorunlara yol açabilir. Çocuk çağı depresyonu bu sorunlardan sadece biridir. Anne ya da babasını kaybeden bir çocuk belli bir yas süreci yaşayacaktır. Ancak üzüntü ve yas süreci bazen depresyona kadar gidebilir. Bu durumla baş etmenin ve çocuğunuza destek olmanın yollarını bir araya getirdik.
Çocuğunuza Yardım Etmek İstiyorsanız İlk Önce Siz İyi Olun
Kuşkusuz eşinizi kaybetmek sizin üzerinizde de büyük bir etki yaratır. Çocuğunuzun yaşadığı yas sürecini bu anlamda paylaşabilir, kendinizi depresif bir ruh hali içinde bulabilirsiniz. Eğer bu zor ve yıpratıcı süreçte çocuğunuza destek olmak istiyorsanız öncelikle kendinize yardım etmelisiniz. Gerekirse bir profesyonelden yardım alarak ruh halinizi iyileştirmeye çabalayın. Duygularınızı ve üzüntünüzü paylaşın ve gösterin. Çocuklarından duygularını saklayan ebeveynler aslında farkında olmadan çocuklarına, duygularından utanmaları gerektiği mesajını verir. Bu mesajı alan çocuk, duygularını bastırarak daha ciddi ruhsal problemler yaşayabilir.
Sevdiklerinizden ve Yakınlarınızdan Destek Alın
Çocuğunuz okula gidiyorsa, sizin dışınızda daha birçok kişi ile gün içerisinde zaman geçiriyor demektir. İlk aşamada çocuğunuzun öğretmeni, arkadaşlarının anne babalarını çocuğunuzun kaybı ile ilgili bilgilendirin. Böylece gün boyunca iletişim halinde bulunduğu kişilerin, çocuğunuzun bu zor zamanında yanında olmasını sağlayabilirsiniz.
Ona Destek Olun
Aile bireylerinden birinin kaybı büyük bir travmatik olaydır. Yas süreci bu travmatik olayın etkisinin sürmesi ile oluşur. Bu dönemin normal olduğunu ve çocuğunuzun yaşaması gerektiğini kabullenin. Çocuğunuza destek olmak için onunla daha fazla zaman geçirin. Sizi de kaybetmeyeceği konusunda ikna edici konuşmalar yaparken, merak ettiği şeyleri sormasını ve duygularını anlatmasını sağlayın. Yaşına uygun konuşmalarla süreci olabildiğince berrak bir şekilde anlatın.
Yas Sürecini Depresyona Çevirebilecek Faktörler
Yas doğal bir süreç ve son derece normal bir durumdur. Ancak yasın depresyona dönme ihtimali de bulunur. Bu duruma neden olan bazı faktörler uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Bu risk faktörlerini öğrenerek, çocuğunuzun depresyon yaşamaması için önlem almak isteyebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre, anne ya da babasını intihar ya da kaza sonucu kaybeden çocuklar depresyona girmeye daha yatkındır. Yakın geçmişte zihinsel rahatsızlıklar geçiren çocuklar, ebeveyninin ölümünden sorumlu olduğunu düşünmek ya da anneyi kaybetmek çocukların depresyona girmesine neden olabilen risk faktörleridir.
Çocuklarda Depresyon Belirtileri
Depresyon yaşayan çocuklar kendilerini çaresiz, umutsuz, suçlu ve kızgın hissedebilirler. Özellikle yeme içme alışkanlıkları ve uyku düzenleri ciddi bozulmalar yaşayabilir. Çok uyumak ya da hiç uyuyamamak, aşırı yemek ya da hiç yememek gibi davranışlar öne çıkabilir. Ailelerinden, arkadaşlarından kısaca sosyal hayattan çekilebilirler. Daha önce zevk aldıkları aktivitelere karşı ilgilerini yitirebilir, odaklanmakta ve karar vermekte zorluk yaşayabilirler. Tüm bu belirtilerle birlikte depresyondaki çocuklar okul ve sosyal aktivitelerden uzak durarak, başarısız olabilirler. Ayrıca çocuklar ruh durumları sonucu herhangi bir tıbbi nedeni olmayan baş ve karın ağrıları gibi fiziksel ağrılar yaşayabilirler.
Ne Zaman Yardım Almalı?
Öncelikle çocuğunuza yas tutması için zaman verin. Onun duygularına saygı duyun. Onu sevgi ve güven dolu bir ortamda hissettirin, duygularını paylaşması için cesaretlendirin. Eğer tüm bunlara rağmen, uzun bir süre boyunca üzüntü devam ediyor ve çocuğunuz depresyon belirtileri gösteriyorsa, mutlaka bir profesyonelden yardım alın. Unutmayın: çocukluk çağında yaşanan depresyon ileride daha ciddi sorunlara yol açabilir.