Ergenlerde Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır? Tedavisi Var Mı?

Madde bağımlılığı kısaca vücudun fiziksel işlevlerinin kötü yönde etkileyen, zarar gördüğü halde kullanılan maddenin bırakılamaması ve sürekli olarak fazla miktarda kullanılmasına verilen isimdir. İlerleyen dönemlerde ortaya yoksunluk belirtileri çıkmaktadır. 

Buna bağlı olarak hem fiziksel hem de ruhsal problemlerin baş göstermesi ile kişinin ekonomik ve sosyal hayatını etkileyen her türlü maddenin kullanılması sonucu ortaya çıkan büyük çaptaki problemin genel adı olarak da bilinmektedir. 

Tedavi edilebilir bir problem olmakla birlikte tedavi edilmediğinde kişilik kayıpları, intihar ve sonu ölümle biten rahatsızlıklara kadar bir çok probleme sebep olmaktadır.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde belirli sıklıklarda görülen madde madde bağımlılığı toplumsal ve ekonomik problem olarak görülmektedir. Ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bağımlılık yapıcı maddelerin en başında ve en yaygını olarak alkol ve sigara bağımlılığı gelmektedir.

Az yaygın olarak kullanımı gün geçtikçe artan diğer maddeler ise esrar, afyon, kokain, uyku ilaçları, amfetamin, lsd, eroin gibi maddeler görülmektedir. Bağımlılık süreci genellikle merak etme, arkadaş ortamı, bir kez kullanmaktan bir şey olmaz duygusu ile başlamaktadır. Ardıdan kullanımı süreklilik arzetmektedir.

Herkes bağımlı olabilmektedir. Kendimi kontrol edebilirim, iradem güçlüdür ve ara sıradan bir şey olmaz gibi düşünceler bağımlılığı tetiklemektedir. Ergenlik döneminde çeşitli sorunlara çözüm olabilir düşüncesi, ailelerin ergenlere gerekli ilgiyi göstermemesi sonucu görülmektedir. Arkadaş ortamının getirdiği zorunluluk olarak hissedilmesi ile madde kullanımına başlanmaktadır. Madde bağımlısı gençlerde sosyal yönden değişim, davranış değişiklikleri ve fiziksel görünüm değişikliği baş göstermektedir. Ailenin dikkati sayesinde madde kullanımı öğrenilmektedir.

Madde kullanan çocuklara karşı kötü davranılmamalı aksine sevgi gösterilerek yanında olunmalıdır. Tedavi edilmesine katkıda bulunulmalıdır. Aksi takdirde durum daha vahim sonuçlara davetiye çıkarmaktadır.

Çocuklarımızın madde bağımlısı sayılabilmesi için fiziksel ve ruhsal yorgunluk ortaya çıkması, maddeyi kullanmak, elde etmek ya da bırakmak için çok fazla zaman harcaması, sosyal etkinliklerinin azalması ve sürekli madde tüketim miktarında artış olması gerekmektedir.

Psikon Ergen Danışmanlığı ve Pedagog Konya olarak gençlerimizde ortaya çıkan madde bağımlılığı problemlerinin çözümü için hemen bizi arayabilirsiniz. Çocuklarımızın kullanılması yasak olan ve ileride büyük problemlere yol açacak olan madde bağımlılığından kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı