Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkan Psikolojik Problemlerin Çözümü
Ergenlik dönemi diye hitap ettiğimiz, çocuklarımızın çocukluktan çıkarak genç ve yetişkin bir bireye dönüştüğü döneme ergenlik dönemi yani büluğ çağı demekteyiz. Türkiye’de ortalama olarak 11 yaşından 21 yaşına kadarki dönemde görülebilen bu dönem zorlu, sorunlu ve gerginlik dönemi olarak görülmektedir. Ailelerin çocuklarının büyüdüğünü kabullenememesi ve çocuklarında büyüdüklerini ailelerine ispatlama çabaları ile aile içi iletişim problemlerin oluştuğu görülmektedir. Aile bireylerinin gerginlik ve birbirlerini anlamada güçlük çektikleri ve çeşitli psikolojik çatışmaların yaşandığı bir dönem olarak aileye yansımakta özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde anlaşılamama duygusunun oluşmasına sebep olmaktadır.
Ergenlik dönemindeki çocuklarımızın duygularında sürekli değişim ve kendini bulma duygusu yer edindiğinden dolayı sürekli duygu değişimleri olmaktadır. Gençlerimiz bu dönemde hayatı dolu dolu yaşamak istemekte ve ses tonu, konuşmada vurgulamalar ile mimikleri ile duyguları net bir şekilde ifade etmektedirler.


Gerçekten sık sık uzaklaşma çabası içerisinde bulunan ve sürekli hayaller kuran ergenlerimiz zaman zaman yalnız kalmak isteyebilmektedirler. Hayatı dolu dolu yaşama arzusu içerisinde bulunduklarından zaman zaman yorgunluk ve isteksizlik baş gösterebilmektedir. Ayrıca merak duyguları artmakta ve arkadaş seçimleri çok önemli bir hal almaktadır.
Aileler önceden ergenlik dönemi ile ilgili bilgi sahibi olmalı ve sürekli ortaya çıkan iletişim çatışmalarının önüne geçmelidirler. Ergenlik döneminde oluşan psikolojik problemlerin temelinde genellikle aile bulunmaktadır. Bu nedenle aileler gençler ile ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar. Sürekli yaşanan duygu değişimlerinde düşünceli olmalı ve baskıcı yaklaşımlara girmemelidirler. Yalnız kalma istekleri olduğunda bu durmda ciddi sorunlar olduğu düşüncesi ile kaygılanmamalı, ayrıca ergenlere arkadaş seçimi konusunda dikkatli olmaları gerektiğini anımsatmalı ve arkadaşları konusunda hassas davranmalıdırlar.
Kıyaslamadan çok yaptıkları ve kazandıkları başarılarda takdir etmeli, bu başarıları ve yapılan iyi davranışları farkettiklerini belli etmelidirler.
Çocuklarımızın yetişkinliğe ilk adımlarını attıkları bu dönemde aileler bilinçli davranmalıdır. Sorunların artış göstermesine müsaade etmeden pedagog ve psikologlarımızdan yardım almalıdırlar. Ergenlik döneminde ortaya çıkan psikolojik problemlerin gencin ileriki hayatını büyük ölçüde etkilediği unutulmamalı ve psikolojik destek almaktan çekinilmemelidir. Psikon Pedagog Konya Ergen Danışmanlığı olarak ergenlik döneminde ortaya çıkan tüm psikolojik problemleri çözüme ulaştırmakta ve çocuklarınızın ileride çok daha iyi ve mutlu bir hayat geçirmelerine yardımcı olmaktayız. İletişim numaralarımızdan bizi arayarak detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.