Pedagog Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Pedagoji ve Pedagog Ne Demektir?

Birçok ebeveyn pedagog arıyorum demekte ve çocuğunun gelişim süreçlerine bu şekilde destek olmak istemektedir. Peki pedagog nedir? Kime pedagog denir? Pedagog anlamı itibariyle; inceleme alanı çocuklar olan; çocukların duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimleri için araştırma yapan bilim dalına pedagoji denir. Pedagog olmak için pedagoji alanında uzmanlaşmak gerekir.

Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir. Çocuk gelişiminde karşılaşılabilecek süreçleri daha iyi kavramaya, olayla ve durumlar karşısında sergilenmesi gereken tutumun ne olduğu bilmeye yardımcı olacaktır. İşte bu danışmanın adı; pedagogdur.

Amacı; çocuk psikolojisini anlamak ve çocuk için en uygun eğitim araçları ile çocuğun doğru bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlarken, bu yolda anne ve babaya da gerekli danışmanlığı vererek onları da çocuk gelişimi konusunda bilgilendirmektir. Özetle pedagog, sadece mevcut sorunları çözmek için değil, olası sorunların oluşma ihtimalini ortadan kaldırmak için de ebeveynleri yönlendiren bilgilendiren kişidir.

BUNUNLA BİRLİKTE;

Sadece psikolojik problemler karşısında değil; fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan doğru çocuk yetiştirme adına da rehberlik yaparlar.

ÇOCUĞUM İÇİN HANGİ DURUMLARDA PEDAGOG DESTEĞİ ALMALIYIM?

Çocuğun yalan söylemesi

Çocuğun paylaşmayı bir türlü öğrenemiyor olması

Kardeşleriyle kavga etmesi

Oyun veya teknoloji bağımlılığı

Çocukta inatçılık

Beslenme alışkanlıkları

Çocuğun eğitimsel problemleri

Uyku alışkanlığı kazanamama

Yemek yememe

Uyum problemleri (uyumsuzluk)

Bağlanma problemi

Tuvalet eğitimi ve benzeri durumlarda pedagog desteğine başvurabilirsiniz.

PEDAGOGLAR TAM OLARAK HANGİ ALANLARDA HİZMET VERİRLER?

1- Eğitim: Okullarda eğitim süreçlerinin daha verimli olması için çalışmalar yürütürler. Eğitim konularında, materyallerinde veya genel olarak süreçte bir hata varsa düzeltilmesini önerirler. Bunlarla birlikte çocukların okulla ilgili problemlerine (uyumsuzluk, başarısızlık, isteksizlik, disiplin suçları) çözüm arayıp, rehberlik yaparlar.

2- Zeka seviyelerinden kaynaklı uyum: Üstün zeka veya zeka geriliği gibi az rastlanır durumlarda çocukların uyum problemlerini inceler, araştırır, çözüm üretmeye çalışırlar.

3- Öğrenme problemleri: Çocuklarda dikkat eksikliği gibi öğrenmeye engel oluşturabilecek problemlerin üstesinden gelmek için çalışmalar yürütürler.

4- Aile danışmanlığı: Ebeveyn-çocuk ilişkilerinde rehberlik yaparlar. Aile içindeki ilişkiler de pedagog çalışma alanları arasındadır.

5- Terbiye ve eğitim: Çocukları olumlu davranışlara sevk etme, hayata hazırlama ve olumsuz davranışlardan uzaklaştırma gibi sorumlulukları vardır.

6- Bilirkişi: Resmi kurumlarda alınan kararlara etki etme, rapor hazırlama gibi sorumlulukları vardır.

Pedagog Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuğunuzun psikolojisini emanet edeceğiniz ve önergeleri ile hareketlerinizi belirleyeceğiniz uzmanı seçerken çok dikkatli olunmalıdır. Bir pedagogla yol almak kalıcı psikolojik sorunların oluşmadan önlenmesi amaçlamaktadır. En iyi pedagog tavsiyesi genellikle bu alanda daha önce tecrübe kazanmış ebeveynlerden gelecektir.

Çocuğunuzun ruh sağlığını tehlikeye atmayın. Çocuğunuzu pedagoga götürmeden önce pedagogun görev ve sorumluluklarını bilmeli ve bu mesleğin etik kurallarına uygun çalışan, doğru pedagogları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde işini doğru yapmayan, her alanda uzman olduğunu düşünen sözde pedagoglara giderek, çocuğunuzun ruh sağlığını tehlikeye atmış olursunuz. Pedagog tavsiye ve önerileri bu noktada size yardımcı olacaktır.

İyi bir pedagog hem psikoloji hem de gelişim – eğitim konularına hakim olmalıdır. Bu uzun soluklu bir eğitim sürecini gerektirir. Sadece psikoloji eğitimi pedagog olmak için yeterli değildir. İyi bir pedagog psikoloji eğitiminin yanı sıra çocuk gelişimi ve eğitimi alanında da eğitim almalıdır.

Çocuğunuz için pedagog seçerken, pedagogunuzun eğitim bilgilerine dikkat edin. Hatta mümkünse randevu alarak pedagogu muayenehanesinde ziyaret edin ve eğitim belgelerini, eğitim geçmişini, kaç yıldır mesleğin içinde olduğunu ve benzeri konuları size belgeleri (diploma, eğitim sertifikaları) ile sunmalarını isteyin.

Pedagog randevu almadan önce uzmanların özgeçmişlerini talep edip özgeçmişi yukarıda yazan maddelere dikkat ederek incelerseniz çocuğunuz için en doğru seçimi yapmış olursunuz.

Konya en iyi pedagog önerisi için Psikon Terapi profesyonelleri doğru ve yerinde pedagog desteği ve hizmeti ile yanınızdadır.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı