Çocuklarımızı yetiştirirken en çok önem verdiğimiz şey onların doğru seçimler yapması ve iyi davranışlar göstermesidir. Katı bir disipline sahip anne babaların çocukları, iyi davranışlar gösterebilirler. Ancak ebeveynlikte katı bir disiplin anlayışı, çocuk ve ailesi arasındaki iletişimin eksik olmasına da neden olur. Karşılıklı sağlıklı bir iletişimin yaşanmadığı büyüme ortamlarındaki çocuklar, daha düşük bir öz saygıya ve özgüven eksikliğine sahip olabilirler. Ayrıca bu çocukların sosyal becerileri de yaşıtlarına göre geride kalabilir.
Katı bir disiplin anlayışının yanında çocuğumuzla aramızdaki iletişim eksikliğinin nedenlerinden biri de günlük hayatımızda bizi bekleyen sorumluluklardır. Çocuklarımızla konuşurken bir yandan e postaları cevaplamak, ev işleri yapmak gibi davranışlar aramızdaki iletişim kalitesini düşürür. Çocuğumuz dinlendiğini ve anlaşıldığını hissetmez.
İletişim kurarken gerçekten dinlemek ve çocuğun verdiği mesajı anlamak önemlidir. Ancak birçok aile bu durumun farkında olmadan hareket eder. Doğru iletişim sadece anne baba ve çocuk arasında değil, eşler arasında da eksikliği hissedilen bir durum haline gelmiştir. Peki iletişim eksikliği çocuklar üstünde nasıl bir etkiye neden olur? Anne baba ve çocuk arasındaki iletişim eksikliğinin negatif sonuçlarını sizler için bir araya getirdik:
Dil Becerilerinin Gelişiminde Zayıflık
Ebeveynler ile çocuklar arasındaki iletişimin eksikliği çocuğunuzun konuşma gelişimini de olumsuz etkiler. Çocuğunuzun konuşmayı öğrenirken yanlış kullandığı kelimelerin düzeltilmesine ihtiyacı vardır. Kelimelerin anlamlarını öğrenmeye ve doğru şekilde kullanmak için rehberlik edilmesine ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun dil becerilerinin gelişmemesi onun öfke, kızgınlık, hayal kırıklığı gibi duygularını dile getirememesine ve bunları davranışlarıyla, agresyonla dışa vurmasına da neden olacaktır. Çocuğunuzla nerede olursanız olun konuşun ve duygularını anlaması ve isimlendirmesi için yol gösterin.
Duygusal Bağlanma Zorluğu
Ebeveynler ve çocuk arasındaki iletişim, çocuğun duygusal bağlarını güçlendirir. Çocuğunuz sizinle sağlıklı iletişim kurdukça kendini güvende hisseder. Ancak iletişim eksikliği yaşandığında çocuklar, güven problemleri ve duygusal sorunlar yaşarlar. Anne baba ile çocuğun ilişkisinin özellikle ilk yılları çocuğun gelecekte yaşayacağı ilişkiler ve göstereceği davranışlar üstünde büyük bir etkiye sahiptir. Çocuğunuzla konuşmanız ve onu gerçekten dinlemeniz, çocuğunuza onun yanında olduğunuzu hissettirir. Onunla ilgilendiğinizi, ona değer verdiğinizi gösterir.
Davranış Problemleri
İletişim eksikliği yaşayan çocukların kelime hazineleri zayıftır. Bu nedenle duygularını doğru bir şekilde ifade edecek kelimeleri bulamaz, duygularını isimlendiremezler. Bu durum çocuğun bazı davranış problemleri yaşamasına neden olur. Öfkesini, sıkıntısını yanlış davranışlarla dışarı yansıtır. Çocuğunuzla doğru iletişimi kurmadığınız sürece çocuğunuz neden böyle davrandığını ve davranışlarının başkalarını nasıl etkileyeceğini bilemez.
Sorun Çözme
Anne baba ve çocuk arasındaki iletişim sağlıklı bir şekilde ilerlediğinde, çocuklar doğal bir yolla çatışmaları ve sorunları nasıl çözeceklerini de öğrenirler. İletişim kanalıyla, problem çözmenin mümkün olduğunu deneyimler ve aile dışında rastlayacakları çatışmaları, bu iletişim becerileri ile ortadan kaldırırlar. Ancak anne baba ve çocuk arasında bu iletişim sağlanamamışsa çocuk da bir çatışma karşısında nasıl davranacağını ve iletişim kuracağını bilmez. Çocuklarınızla iletişiminizde sesinizi yükseltmek ya da bağırmak yerine, birlikte soruna yönelmek ve çözüm üretmek konusunda çalışın.
İletişimi İyileştirmek İçin Öneriler
– Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini ona herhangi bir fikri dayatmaya çalışmadan dinleyin. Söyledikleri sizin için bir şey ifade etmese de anlamaya gayret edin.
– Çocuğunuzun yaşadığı duygusal problemler ya da günlük hayata dair çatışmalar söz konusu olduğunda ona kendi geçmiş tecrübelerinizden bahsedin. Sizin de bir zamanlar çocuk olduğunuzu bilmesi, dinleme konusundaki isteğini artıracaktır.
– Çocuğunuzu dinlerken gözlerine bakın. Başka işlerle meşgul olmayın. Anlattığı konu her ne olursa olsun onu yargılamadan aktif bir şekilde dinleyin.
– Çocuğunuzla iletişim kurduğunuzda pozitif, anlaşılır ve net bir şekilde konuşun. Onun da sizinle aynı şekilde iletişim kurması için olumlu ve örnek bir model oluşturun.