Günümüz dünyasını nasıl buluyorsunuz? Yıllar öncesinin saygısını aradığınız oluyor mu? Saygısız ve kaba davranışlar maalesef global bir sorun! Özellikle çocuklar ve gençler arasındaki davranışlarda bu değerli kavramın eksikliğini daha çok hissediyoruz.
Saygı aslında oldukça eski ve klasik bir değer! Kritik öneme sahip bu değeri daha çok görmek, hayatımızda kabalığa daha az rastlamak için çocuklarımızı bu yönde eğitmemiz büyük önem taşıyor. Çocuklarınıza saygıyı öğretmek ve kaba davranışlarını engellemek istiyorsanız sizin için derlediğimiz bu önerilere göz atın.
Görgü Kurallarını Öğretin!
Çocukların görgü kurallarını öğrenmesinin ilk adımı sizin davranışlarınızdır. Siz nasıl davranırsanız çocuklarınız da o şekilde davranma eğilimi gösterir. Bunun dışında çocuklarınıza görgü kurallarını ve görgülü davranmayı öğretebilirsiniz. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz “lütfen” ve “teşekkürler” demeyi öğrenebilir. Okul öncesi çağdaki çocuğunuz ise insanları selamlarken “merhaba” ve “hoşçakal” demeyi ve bunu yaparken karşısındakinin gözlerine bakmayı başarabilir. Çocuğunuza her seferinde bu davranışları ve görgü kurallarını hatırlatır, kendiniz de davranışlarınızla desteklerseniz çocuklar bir süre sonra farkında olmayarak bu görgü kurallarını benimserler. Ayrıca görgü kurallarının nedenlerini çocuğunuza anlatmanız da davranışı alışkanlık haline getirmelerine yardımcı olacaktır.
Kabalığı Hoş Görmeyin!
Günümüzde çocuklarda en sık rastlanan kaba davranışların başında şımarık tutumlar ve cevap verme bulunuyor. Çocukların anne babalarının istekleri karşısında uygunsuz cümlelerle karşılık vermesi ya da öfke nöbetlerine tutulması ile başa çıkmak kolay olmayabilir. Ancak bir çocuğa bu şekilde davranma ve anne babaya saygısızlık etme hakkı tanınca, çocuk etrafındaki herkese böyle davranabileceği fikrine kapılıyor. Bu nedenle bu davranışları düzeltmek hayati önem taşıyor. Çocuğunuzun kaba ve saygısız davranışlarını düzeltmek için ilk önce karşısındaki kişiye neden böyle davranamayacağını anlatın. Ardından hissettiği şeyleri ifade etmesi için ön ayak olun. Onun nasıl hissettiğini anlaması ve ifade etmesi bu duygularla başa çıkması için anahtar araçlardan biridir.
Dinlemeyi Öğretin!
Bir kişiye saygı duyduğunuzu göstermenin en önemli yollarından biri de o kişi konuşurken tüm dikkatinizi ve zamanınızı vererek onu dinlemenizdir. Çocuğunuzu iyi bir dinleyici haline getirmek için konuşurken dikkatinin dağılmasına izin vermeyin ve göz kontağı kurun. Sizi gerçekten duymasını sağlayın. Siz de aynı şekilde çocuğunuzla konuşurken telefon ya da bilgisayarla ilgilenmeyin. Ayrıca ileride sohbetleri nasıl yürütmesi gerektiğini de oyunlarla öğretebilirsiniz. Biri konuşmasını bitirmeden sohbete girmemesi gerektiğini, bir soru sorulduğunda cevap vermesi gerektiğini bilirse zamanla saygısını koruyarak sohbet etmeyi de öğrenecektir.
Kurallar Koyun!
Çocuklara kurallar koymak, dünyanın etraflarında dönmediğini anlamaları için önemlidir. Elbette çocukların ihtiyaçları önceliklidir. Ancak bir çocuğu hayatın merkezine koyarak, tüm sınırları onun istekleri için ortadan kaldırmak ileride çocuğu gerçek hayata savunmasız bir birey olarak hazırlamakla eşdeğerdir. Çocuklarınıza evdeki kuralları öğretmek onun ileride anaokulu ve ilkokulda kuralları çabucak kavramasına fayda sağlar. Ona kuralları net ve gerekçeli bir şekilde anlatın. Gerekirse buzdolabının üzerine asın. Bu kurallara uyması gerektiğini öğretirken sabırsız davranmayın. Defalarca açıklama yapmanız gerekiyorsa yapın!
Açık Fikirli Olmalarını Destekleyin!
Çocuklarınız sevgi dolu bir aile ortamında büyüdükleri için herkesin kendilerini sevmesini bekleyebilir. Bu samimi düşüncenin maalesef gerçek dünyada yeri yoktur. Çocuğunuza herkesin onu sevemeyebileceğini onun da herkesten aynı derecede hoşlanmamasının normal olduğunu söyleyin. Ama bu durumun kimseye kaba davranmasına izin vermediğini anlatın. Bir kişiden hoşlanmadıysa onu yakından tanımak için bir şans daha vermesi gerektiğini hatırlatın. Sabit fikirli bir birey yetiştirmemek ve etrafındaki kişilere daha saygılı ve hoşgörülü bir yetişkin olması için açık fikirlilik temellerini çocukken atın.