Çocuk yetiştirmek, minik bebeğinizin eve ilk geldiği günlerden, üniversite, iş ya da evlilik nedeniyle evden ayrılacağı güne dek, bitmeyen bir heyecan ve endişe sürecidir. Öyle ki küçük bebeğiniz bir yetişkin olup kendi hayatını kurduğunda bile, endişeleriniz devam eder. Anne babalar bu uzun yıllar boyunca, çocuklarının fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak sağlıklı olması için ellerinden geleni yapmaya çalışır.
Bu büyük sorumluluğun yanı sıra, kendine güvenli ve güçlü bir birey olmasını sağlamak, yetişkin hayatında kendini rahatça ifade eden, başarı kadar başarısızlıklarla mücadele etme, problem çözme becerilerine sahip olan birini yetiştirmeye gayret etmek de anne babaya düşer. Çünkü büyük fiziksel ve zihinsel gelişimler, çocukluğun ilk yıllarında yaşanır. Bu nedenle çocuğun bakımı ile birebir ilgili anne babalar çocuklarının karakter gelişimi üstünde en çok etkiye sahip kişilerdir. Peki, çocukların karakter gelişimi için anne babalar neler yapabilir? En önemli ipuçlarını sizler için bir araya getirdik.
Çocuğunuz Önceliğiniz Olsun
İş ve ev hayatını yönetmek özellikle günümüzde çok zor. Ancak özellikle çocukluk çağının ilk yıllarında, çocuğunuzu önceliğiniz yapmak karakter ve kişilik gelişimine büyük fayda sağlar.
Anne Babalık Becerilerinizi Gözden Geçirin
Anne baba olarak, olabileceğinizin en iyi olmaya çalışırken, becerilerinizi gözden geçirin. Hangi durumlara nasıl tepkiler veriyorsunuz? Bu tepkilerinizin çocuğunuzun davranışları üstünde nasıl bir etkisi oluyor? Çocuğunuza dair beklentileriniz gerçekçi mi? Tüm bu soruları cevaplayarak tutum ve davranışlarınızı yeniden şekillendirebilirsiniz.
Etiketleme Yapmayın
Çocuğunuzun karakter gelişiminde yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri onu etiketlemek olacaktır. Bir davranış yanlışsa davranışı eleştirin. Ödevlerini yapmıyorsa, ona tembel demeyin, davranışın yanlışını gösterin. Çocuğunuzun kendi kişiliğini göstermesine izin verin. Tek bir davranış şekliyle çocuğunuzu sınırlamayın.
Kabul Edin
Her bireyin kendine has eksiklikleri ve hataları olabilir. Çocuğunuzdan yapamayacağı, mantık dışı beklentiler içinde olmayın. En iyi yönlerini ortaya çıkarması için cesaretlendirin. Tutkularını, isteklerini destekleyin. İyi olmadığı bir alan nedeniyle onu azarlamayın.
Dikkatinizi Verin
Çocuklarınızın hayatında medya da yer alacaktır. Zamanımızın bu kaçınılmaz gerçeği ışığında, çocuğunuzun medya kullanımına, ilgi ve aktivitelerine dikkat edin. Yeni öğrendiği şeyleri, takip ettiklerini her zaman bilmeye çalışın.
İyi Bir Örnek Olun
Çocukların dinleyerek değil izleyerek öğrendiğini asla unutmayın. Bu nedenle nasıl bir çocuk istiyorsanız siz de hayatınızda aynen o şekilde davranın. Onun yanındayken elinizden gelen en iyi ve doğru şekilde davranın. Karakter gelişiminde anne babanın hem çocuğu hem birbirilerine hem de çevrelerine olan davranışlarının öneminin farkına varın.
Kurallar Koyun
Çocuğunuzun sınırlandırma olmadan, her istediğini yaptığı bir dünya maalesef gerçekçi bir dünya değildir. Gerçek dünyada sınırlar ve kurallar vardır. Çocuğun karakter gelişiminde, kuralların konulması ve uygulanması önem taşır. Bunu yaparken çocuğunuzla son derece açık bir iletişim dili benimseyin. Kuralları sebeplerini açıklayarak anlatın. Kuralları uygularken istikrarlı ve tutarlı olun.
Dinleyin
Çocuklarınızı dinlemek en önemli karakter gelişimi ipuçlarından biridir. Onun duygularını, düşüncelerini, endişelerini dinleyin. Duygularının, düşüncelerinin ve kendisinin sizin için önemli olduğunu hissettirin. Anne babanın çocuklarına verdiği değer ve önemin karakter gelişimindeki büyük rolünü aklınızdan çıkarmayın.
Yol Gösterin
Çocuğunuza yardım etmek ile yol göstermek bazen kafa karıştırıcı olabilir. Birden kendinizi onun işlerini onun yerine yaparken, onun kararlarını onun adına alırken bulabilirsiniz. Bunu engellemek için karar vermesine, hata yapmasına izin verin. Kendi başına karar vermek de yaptığı hatalarla yüzleşmek de kendine güvenini artıracaktır.
Yardım Edin
Çocuğunu büyürken birçok farklı duygu ve düşünce ile baş etmek zorunda. Tıpkı sizin gibi. Bunun bilincinde olarak, ona inişlerinde ve çıkışlarında destek olun. Her zaman en büyük yardımcısı olduğunuzu, destek aradığında ilk size gelmesinin önemini sık sık hatırlatın.