Çocuğunuza İşbirliği Yapmayı Öğretmenin Yolları

Çocuğunuza İşbirliği Yapmayı Öğretmenin Yolları

Çocuğunuz işbirliği gerektiren aktivitelerden kaçınıyor veya defalarca söylemenize rağmen sizin direktifleriniz asla dinlemiyor mu?

O zaman bu yazıyı kaçırmayın.

Çocuğunuza işbirliği yapmayı öğretmenin yollarını sizler için derledik:

  1. Dikkatini Çekin!

Çocuklarınız takla atarken, ya da Legolarını inşa ederken nasıl sizin tüm dikkatinizin kendi üzerinde olmasını istiyorsa, onunla konuşurken tüm dikkatinin sizde olduğuna emin olmalısınız. Ona ciddi bir şey söylediğinizde ya da bir şey istediğinizde, elinde bir oyuncak varsa sizin söylediklerinizi duymamış bile olabilir.  Bu nedenle ilk önce dikkatini dağıtan nesnelerden ve olaylardan uzak tutun. Söyleyeceklerinizi tüm dikkati sizin üzerinizde olduğunda söyleyin.

  1. Oyuncu Olun!

Çocuğunuz en çok oynayarak eğlenir ve öğrenir. Bu nedenle oyuncu olmayı unutmayın. İstediğiniz şeyi yaptırmak için şarkılar söyleyin. Bir çizgi film karakterinin taklidini yapın. Dans edin. İstediğinizi çocuğunuzun anlayacağı dilden ve eğlenceli bir şekilde anlatırsanız, anlaması ve yapması daha kolay olacaktır.

  1. Sormayın – İsteyin!

3 – 7 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre çocukların bir şeyi yapmasını istediğimizde sormak yerine direkt söylemek daha etkili sonuçlar almayı sağlıyor. Mesela “ayakkabılarını giyer misin?” demek yerine “ayakkabını giy” denilmesi çocuklar ayakkabıları giymelerini sağlıyor. Ayrıca çocuğunuzun bir arkadaşından bir şey yapmasını isterken hangi kelimeleri seçtiğini gözlemlemek ve onun dilini kullanmak da oldukça olumlu sonuçlar almanızı sağlayabilir.

  1. Sabırlı Olun!

Çocuklarınızın sizin söylediğiniz şeyi söylediğiniz anda yapmasını istiyor olabilirsiniz. Ancak çocuklarınızın direktiflerinize karşılık vermesi biraz zaman alabilir. O nedenle aynı şeyi defalarca tekrar etmekten yorulduğunuzda derin bir nefes alın ve bekleyin. Çocuğunuz hazır olduğunda sizin isteğinizi yerine getirecektir.

  1. Çocuğunuza Seçenekler Sunun!

Çocuğunuza istediğiniz şeyi bir türlü yaptıramıyor musunuz? Hedefinize yönelik seçenekler sunarak onu istediğiniz şeyi yapmaya sevk edebilirsiniz. Örneğin ceketini giymesi gerekiyor ama bir türlü giydiremiyor musunuz? Ona “ceketini ben mi giydireyim? Yoksa sen mi giymek istersin?” diye sorun. Çocuklar seçenekleri olduğunu anladıklarında işbirliği yapma konusunda daha istekli olurlar.

  1. Övgüde Bulunacak Şeyler Bulun!

Çocuklarınızı işbirliğine istekli hale getirecek şeylerden biri de övgüdür. Ancak övgü yersiz ve nedensiz olmamalıdır. Yemekten sonra tabağını kaldıran çocuğunuza “Ne güzel yardım ediyorsun bana. Aferin!” demek yerine “Ben söylemeden tabağını masadan kaldırdığın için teşekkür ederim. Senin bu düşünceli davranışından gurur duydum” demek uzun vadede daha olumlu sonuçlar almanıza sebep olacaktır.