Çocuklarda görülen gece terörü, sıradan kabuslara göre büyük farklılık gösterir. Gece terörü nedir sorusunun cevabı kısaca çocuğun uykusu esnasında aşırı ve yoğun ağlaması, korkusu olarak verilebilir. Ayrıca gece terörü esnasında çocuk uyanmakta ve uyandırılmakta zorluk çeker. Gece terörü kaç yaşında görülür sorusunun cevabı oldukça uzun bir süreci kapsar. Çünkü çocuklarda gece terörü 3 ila 12 yaş aralığında yani 9 sene içerisinde görülebilir. Yapılan araştırmalara göre, çocukların %3 ila %6 oranlarında gece terörü yaşadığı tahmin edilmektedir. Erkek çocuklarda daha sık rastlandığı düşünülmektedir. Anne babalar için oldukça zorlayıcı bir çocuk uyku bozukluğu olan gece terörü genellikle çocuğun ergenliğe girmesi ile birlikte kendi kendine ortadan kalkar.
Gece Terörünün Belirtileri
Gece terörü esnasında çocukta aşağıdaki davranışlar ve fiziksel semptomlar görülebilir.
- Uyuyan çocuk aniden yatağından kalkıp oturabilir.
- Çocuk yaşadığı gerilim nedeniyle çığlık atabilir, bağırabilir.
- Çocuk daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kalp atışları hızlanır.
- Çocuk aşırı terleyebilir.
- Yatağında huzursuzca ve sürekli hareket edebilir.
- Aşırı üzgün ve korku dolu davranabilir.
Gece terörünün yukarıda sıraladığımız bu belirtileri kalıcı değildir. Genellikle birkaç dakika sonra çocuk rahatlar, sakinleşir ve uykuya döner. Kabusların aksine, gece terörü yaşayan çocuklar bu yaşadıklarını hatırlamaz. Çünkü bu durumu yaşarken aslında derin uyku halindedirler.
Gece Terörünün Nedenleri
Gece terörü, uyku esnasında merkezi sinir sisteminde yaşanan aşırı uyarılma sonucu ortaya çıkar. Uykumuz farklı evrelerde oluşur. REM adı verilen evrede rüyalar görürüz. Kabuslarımız da yine bu evrede ortaya çıkar. Ancak gece terörü nonREM adı verilen evrede yaşanır. Kişinin bir evreden diğerine geçişine karşı aşırı korku dolu bir reaksiyon vermesidir.
Gece terörüne yol açan bu durum çocukların içinde bulunduğu şartlara göre de ortaya çıkabilir. Örneğin;
- Aşırı yorulmuş çocuklar,
- Hasta çocuklar,
- Aşırı stresli çocuklar,
- Yeni bir ilaç kullanan çocuklar,
- Evinin ya da alıştığı yerin dışında uyuyan çocuklar,
- Yeterince uyuyamayan çocuklar,
- Kafein almış çocuklar gece terörünü daha sık deneyimleyebilirler.
Bazı çocuklarda gece terörüne genetik bir yatkınlık da olabilir. Örneğin aile bireylerinden birinde gece terörü ya da benzer bir uyku bozukluğu olan uyurgezerlik bulunması çocuğun da bu yönde bir eğilim göstermesine neden olabilir.
Gece Terörü Esnasında Neler Olur?
Tipik bir gece terörü epizodu genellikle çocuk uyuduktan 90 dakika sonra ortaya çıkar. Çocuk yatakta oturur ve bağırmaya, çığlık atmaya başlar. Çocuk dışarıdan bakıldığında uyanık görünür. Kafası karışmıştır, düşüncelerini toparlayamaz ve uyarıcılara cevap vermez. Ayrıca yanındaki anne babasının da farkında değildir. Yatakta kendini sağa sola atabilir, debelenebilir ve bu esnada kendisini rahatlatmaya çalışan anne babasına cevap vermeyebilir. Birçok gece terörü epizodu birkaç dakikada sona erse de 30 dakikaya dek süren epizotlar yaşanabilir. Çocuk yeniden uykuya döner. Ertesi gün çocukta yorgunluk ya da dikkat vermede sorunlar gözlenebilir.
Anne Babalara Öneriler
Çocuğunuz gece terörü yaşıyorsa çocuğunuzun uyku düzeninde yapacağınız değişiklikler ve iyileştirmelerle ona yardımcı olabilirsiniz. Gece terörü ile ilgili atabileceğiniz bazı adımlar için aşağıdaki önerilerden yardım alabilirsiniz.
- Çocuğunuzun yaşadığı stresi elinizden geldiğince düşürün.
- Çocuğunuzun bir uyku düzenine sahip olması için adım atın.
- Çocuğunuz uykuya dalmadan önce rahatlaması için yanında olun.
- Çocuğunuza bir uyku rutini hazırlayın.
- Çocuğunuzun aşırı yorulmadığından emin olun.
- Çocuğunuzun geç saatlere dek ayakta kalmasını engelleyin.
- Eğer her gece aynı saatte gece terörü yaşıyorsa, bu saatten 15 – 20 dakika önce onu uyandırarak bu tekniğin işe yarayıp yaramadığını test edin.
Konya gece terörü pedagog tavsiyesi arayışında iseniz bize ulaşın ve Psikon Terapi profesyonelleri ile görüşün.