Kavga Eden Çocuklarınızla Başa Çıkmak İçin Faydalı Öneriler

Her anne babanın kabusu olan kardeş kavgaları, birden çok çocuğun bulunduğu her evde yaşanan bir durumdur. Anne babaları sürekli uzlaşmacı olmak zorunda bırakan ve otorite sorunlarına neden olan kardeş kavgaları oldukça yıpratıcıdır. Ancak bir diğer yandan kardeş kavgası fiziksel olmadığı sürece çocuklar için eğitici bir rol de oynar. Çocuklar, uzlaşmayı, sıkıntıları çözmeyi ve kendini kontrol etmeyi bu tartışmalar sırasında öğrenebilir. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kardeş kavgaları yine de anne babaların istemediği bir durumdur. Bu nedenle kardeş tartışmalarının ortasında kalan anne babalar için önerileri bir araya getirdik.

  1. Kavganın Ortasında Kalmayın
    Çocuklar tartışırken, tartışmayı çözmek ve tarafları sakinleştirmek için harekete geçmek anlaşılır olsa da bunu tercih etmeyin. Çocuklarınızı sorunu çözmeleri için baş başa bırakın. Eğer kavga büyümeye devam ediyorsa, taraf tutmadan yaklaşın ve çocukları ayrı mekanlara göndererek birbirinden uzaklaştırın.
  2. Görmek İstediğiniz Davranışları Sergileyin
    Çocuklarınıza kavgayı çözmelerini söylemekle kalmayın, nasıl çözeceklerini de gösterin. Eşinizle bir konuyu tartışırken kavga etmek ya da tartışmak yerine mantıklı çözüm yolları üzerine konuşarak çocuklarınıza rol model olun.
  3. Tartışma Döngüsünü Kırın
    Çocuklar tartışırken araya girdiğinizde genellikle sizi dinlemezler. Siz de kendinizi tartışma döngüsünün bir parçası olarak bulursunuz. Bu nedenle bu döngüyü kırmak için sakinleşmelerini bekleyin. Sakinken olaya dahil olarak çözüm yollarını gösterin.
  4. Kavgayı Ödüllendirmeyin
    Hiç kimse kavgaları ödüllendirmez; ancak kavgalarda çocuklara fazla ilgi göstermek, aslında bir bakıma onları ödüllendirmektir. İlgi çekmek için kavga eden çocuklarınız varsa, ilgi göstermediğinizde bu alışkanlıklarını yavaş yavaş kaybedeceklerini bilin.
  5. Çocuklarınıza Meşguliyet Bulun
    Çocuklar sıkıldıkları zaman kavga etmeye daha çok yatkın olurlar. Çocuklarınıza birbirleriyle kavga etmeye vakit bulamayacakları meşguliyetler verin. Bu bağımsız aktiviteler, yaşlarına uygun ev işleri gibi etkinlikler onları meşgul tutacaktır.
  6. Ana Sebebi Tespit Edin
    Çocukların kavgalarının altında iki temel sebep bulunur. Bunlardan biri ilgi ihtiyacı, diğeri ise sıkılmaktır. Eğer çocuklarınız bu iki sebep yüzünden kavga etmiyorsa çözemedikleri bir problem olabilir. Bu problemi tespit etmek ve çocuklarınızın asıl ihtiyacını görmek kavgalarını engellemekte size yardımcı olacaktır.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı