2 yaş sendromu özellikle son yıllarda sıkça duymaya başladığımız bir tanım. Peki 2 yaş sendromu nedir? Bu sendrom çocukların 2 yaşlarına basması ile başlayan bir süreçtir. Bu süreçte çocuk anne babasına bağlılığı ile bağımsızlık isteği arasında kalır. Bir an için annesine yapışan çocuk birkaç dakika sonra anne babasından kaçmaya çalışabilir.
2 yaşındaki çocuklar zihinsel, sosyal, duygusal ve motor becerileri açısından büyük değişimler geçirmeye başlarlar. Sözcük hazineleri büyür. Kendi başlarına bir şeyler yapmak için fırsat kollarlar. Ayrıca hangi kurallara uyması gerektiğini ve kendisinden beklenenleri anlamaya başlarlar. Tüm bu değişimleri yaşamalarına rağmen hala çok iyi iletişim kuramazlar. Açık bir şekilde sıkıntılarını paylaşamadıkları gibi duygularını kontrol etmekte de zorlanırlar. Bu durum 2 yaşındaki çocukların öfkeli olmasına ve davranış problemleri göstermesine sebep olabilir.
2 yaş sendromu belirtileri denince akla çocuğun her şeye hayır demesi gelir. Çocuk duygularını ifade edemediği için öfke duyar ve bunu karşısındaki kişiye vurarak, tekme atarak, ısırarak ve kuralları çiğneyerek gösterir. Bir nesnenin ya da mekanın kendisine ait olduğunu söyleyerek herkesi uzaklaştırmak isteyebilir. 2 yaş sendromu ne zaman başlar sorusunun cevabı ise değişkendir. Çocuğun birinci doğum günü ile başlayıp üç yaşının sonuna dek devam edebilir.
Bu süreçte çocuğunuzla karşılıklı olarak sabrınızın sınandığını hissedebilirsiniz. Siz yetişkin olduğunuz için fedakarlığın büyük bir kısmı size düşer. Sakin kalmaya çalışmak oldukça önemlidir. Çocuğunuz huysuzlanmaya başladığında dikkatini başka konulara yöneltebilir, eğer dikkatini dağıtamıyorsanız bir süreliğine davranışını görmezden gelmeyi seçebilirsiniz. Özellikle göz kontağı kurmaktan kaçınarak sakinleşmesini beklemek size yardım edebilir.
Eğer topluluk içindeyseniz ve çocuğunuzun öfkesini kontrol edemiyorsanız onu sessiz bir köşeye götürün. Bu köşe arabanız, bahçe ya da tuvalet olabilir. Ona sıkıca sarılmak ve öfke nöbetinin geçmesini beklemek uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri. Ancak bu aşamada çocuğunuzun sizden istediği şeyi ona vermemenizde fayda var. Eğer ona öfke nöbetine sebep olan oyuncağı ya da şekeri alırsanız, çocuk bu davranışı tekrarlamaya devam eder ve her istediği şey için öfke nöbetlerine başvurabilir.
Çocuğun uyku vaktinde dışarıda olmamak ya da yaptığı doğru davranışları övmek gibi noktalara dikkat etmenin de size yardımcı olacağını unutmayın. Çocuğunuz aç, yorgun ve uykusuz olduğunda öfke nöbetlerinin sıkılaşacağını aklınızdan çıkarmayın. Çocuklarınızın henüz bu duygularını ya da rahatsızlıklarını sözlü olarak size ifade edemeyeceğini ve bu yüzden öfke nöbetlerini tercih edeceğini hatırlayın. Bu nedenle fiziksel ve duygusal olarak yorucu aktivitelere karşı dikkatli olun. Gerekirse çocuğunuza atıştırmalık bir şeyler verdikten ya da kısa bir süre uyumasını sağladıktan sonra aktivitelerinize geri dönün.
2 yaş sendromu sürecinde çocuğu disipline etmek için elinizde birçok fırsat oluşacaktır. Çocuklarınıza iyi ve kötü arasındaki farkı bu süreçte öğretebilirsiniz. Disiplini ceza olarak değil, iyi ve kötünün ayrımını yapmaya bir fırsat olarak değerlendirirseniz, hem çocuğunuza hem de kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Ayrıca çocuğa seçenek sunarak, bağımsızlığını kazanma isteğini de yatıştırabilirsiniz. Dışarı çıkacağınız zaman hangi montu giymek istediğine yemeğini hangi tabakta yemek istediğine karar vermesi gibi seçenekler sunarak ona sizden bağımsız kararlar verebileceğini gösterebilirsiniz.
2 yaş sendromu neden olur sorusunun cevaplarından biri de çocuğun kazanmak istediği bağımsızlık hissidir. 2 yaşındaki çocuğunuzun bağımsızlık isteğini olumlu bir şekilde karşılamak ve onu cesaretlendirmek gelişimi açısından önem taşır. Onu ev dışındaki aktivitelere götürmek, yalnız başına karar verirken ona destek olmak çocuğunuzun ileride sağlıklı bir birey olması için önemlidir.