Çocuğunuzu Yetiştirirken Yaşadığınız Suçluluk Duygusu Nedenleri ve Baş Etme Yolları

Çocuğunuzu Yetiştirirken Yaşadığınız Suçluluk Duygusu Nedenleri ve Baş Etme Yolları

“Çocuğuma yeterli zaman ayıramıyorum.”

“Çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayamıyorum.”

“Çocuğuma çabuk sinirleniyorum.”

Bu cümleler size tanıdık geliyor olabilir. Çünkü bir çok anne baba çocuklarına istediklerini veremediklerini, onları iyi yetiştiremediklerini ve ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını düşünerek suçluluk duyuyor ve buna benzer cümleler kuruyor. Sizin için anne babaların suçluluk duygularının nedenlerini ve baş etme yöntemlerini bir araya getirdik:

  1. Çalışan Anne Babalar

Çalışan anne babalar suçluluk duygusuyla en çok yüz yüze gelen ebeveynler olarak öne çıkıyorlar. Çocuklarından ayrılarak işe gittikleri için kendilerini suçlu hissediyorlar. Çocuklarını kreşe bırakmak onları mutsuz ediyor. Eve ve işe aynı anda yetememek yıpranmalarına neden oluyor. İşini sevmek ve başarılı olmayı istemek bile anne babaların suçluluk duygusunu perçinleyebiliyor.

Bu konuda suçluluk hissediyorsanız bilmeniz gereken bir şey var. Araştırmalar kaliteli bir kreş ya da anaokulunun çocuğun dil, sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirdiğini gösteriyor. Ayrıca sizin de hayatınızın devam ettiğini ve önemli olduğunu kendinize hatırlatmanız gerekiyor.

  1. Topluluk İçinde Yanlış Davranan Çocuklar

Çocuklar bazen öfke krizleri ya da arkadaşlarına zarar verici davranışları nedeniyle anne babaların suçluluk duymasına neden olabiliyor. Ebeveynler çocuklarının istenmeyen davranışları nedeniyle kendilerini suçluyor. Bu durumda yapmanız gereken çocuğunuzun uyku, dinlenme, yemek gibi temel ihtiyaçlarını sağlayıp sağlamadığınızı kontrol etmek. Çünkü birçok yanlış davranışın altında çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması yatıyor. Ayrıca çocuğun yanlış ve istenmeyen davranışlarda muhakkak bazı sonuçlarla karşılaşacağını onlara net bir şekilde anlatmak ve geri adım atmamak da önem taşıyor.

  1. Kötü Beslenen Çocuk

Anne babaların çocukları ile ilgili en büyük dilekleri elbette sağlıklı birer birey olmaları. Bu nedenle kötü beslenme alışkanlıklarına sahip çocuklar anne babaların suçluluk duymasına neden oluyor. Bu suçluluk duygusuna kapılıp gitmemek için çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını gözden geçirin. Ona sevebileceği sağlıklı alternatifler hazırlamaya çalışın. Aynı zamanda yemek masasını sürekli bir savaş alanına çevirmekten kaçının. Çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını birden değil yavaş ve emin adımlarla değiştirmeyi hedefleyin.

  1. Sürekli Ekrana Bakan Çocuk

Günümüz ebeveynlerinin en çok suçluluk duydukları şeylerin başında TV ve internette çok vakit geçiren çocuklar geliyor. Sürekli ekran başında bulunan çocuklarda DEHB, obezite gibi problemlere rastlanması gerçeği de anne babaların suçluluk duygularını derinleştiriyor. Ancak ekranların da hayatımızın bir parçası olduğunu ve her şeyin denge ile normalleşebileceğini hatırlamak gerekiyor. Bu nedenle çocuklara bol bol fiziksel aktivite yaratarak hem ekran önünde geçirdikleri vakti azaltmak gerekiyor.

  1. Çocuğa Bağırmak

Çocuğuna bağırmayan anne babalar neredeyse yok denecek kadar az. Her anne baba çocuğuna arada sırada sesini yükseltse de bu durum ebeveynlerde suçluluk duygusuna neden olabiliyor. Bu durumdan suçluluk duyuyor ve çocuğunuza çok bağırdığınızı düşünüyorsanız önce stres seviyenizi kontrol edin. Eğer son zamanlarda stresinizle başa çıkamıyorsanız bu çocuğunuza yansıyor olabilir. Kendinizi rahatlatarak stres seviyenizi düşürmenin bir yolunu bulmanın yanı sıra bağırmanın çocuğunuz üzerinde ciddi sonuçlar yaratabileceğini ve aslında davranışlarının üzerinde hiçbir etkisi olmadığını kendinize hatırlatın.

  1. Çocuğun Ekstra İhtiyaçlarını Karşılayamamak

Çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşıladınız. Ancak arkadaşlarının çıktığı tatilleri, sahip oldukları bilgisayar, telefon ya da oyunları ona sunamıyor, onu enstrüman, bale, futbol, yüzme kurslarına gönderemiyorsunuz. Çünkü bütçeniz bunlara el vermiyor. Bu durumun sizi yıpratmasına izin vermeyin. Pahalı oyunların, cihazların ya da kursların çocukların hayatı ve sağlıklı gelişimleri için gerekli olmadığını hatırlayın.

Birçok çocuğun bu cihazlar ya da kurslarla değil, açık havada yapılan neredeyse ücretsiz aktivitelerle hem bilişsel hem de duygusal yönlerini geliştirdiğini ve hayal güçlerinin çok daha zengin olduğunu unutmayın. Çocuğunuza yeterli paranızın olmamasının kötü bir şey olduğu mesajını vermeyin. Bunun yerine sahip oldukları için şükretmesi gerektiğini ve asıl önemli olanın kaliteli zaman olduğunu öğretin.