Çocuklarda öğrenme bozukluğu geç fark edilebilir bir durum olarak öne çıkmaktadır. Öğrenme bozukluğunun geç fark edilmesi, çocuğun günlük hayatını, sosyal yaşamını ve akademik başarısını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle öğrenme bozukluğu belirtilerini yakından tanımak ve olası işaretlerle karşılaşıldığında bir profesyonelle görüşmek büyük önem taşır. Aksi takdirde çocuk belli bir yaşa gelene dek hem akademik hem de sosyal hayatta zorluk yaşayacak, yaşadığı bu zorluklar onun kişisel gelişimini, özgüvenini zedeleyecektir.
Çocuklarda öğrenme bozukluğu, okuma, yazma, matematik ve sözel olmayan beceriler olarak gözlenebilmektedir. Öğrenme bozukluğu risk faktörleri;
– Ailede var olan öğrenme bozukluğu geçmişi,
– Doğum ve doğum sonrası yaşanan olumsuzluklar,
– Çocukluk yıllarında yaşanan istismarlar ve travmalar,
– Beyin gelişimi üstünde etkili çevresel faktörler olarak sıralanabilir.
Öğrenme Bozukluğu Belirtileri
Öğrenme bozukluğu belirtileri genellikle geç fark edilse de bazı işaretlere dikkat edilerek bu sorunlar büyümeden teşhis edilebilir. Çocuğunuzda öğrenme bozukluğu olduğunu gösterebilecek bazı belirtiler;
– Yaşına ve sınıfına uygun olan okuma, yazma, telaffuz ya da matematik becerilerini gösterememesi,
– Verilen talimatları anlamakta ve takip etmekte zorlanma,
– Birinin yeni söylediği bir şeyi hatırlayamama,
– Yürümede, spor dallarında ya da kalem tutma gibi becerilerde koordinasyon eksikliği yaşama,
– Ödevlerini, defterlerini ve kitaplarını kolayca unutma ya da yanlış yerlerde bırakma,
– Zamanı anlayamama, zaman konseptini kavrayamama,
– Yazma, okuma, matematik gibi ev ödevlerini yapmamak için direnme,
– Ev ödevlerini yardım almadan tamamlayamama,
– Okul ile ilgili görevlerde, özellikle yazma, okuma, matematik söz konusu olduğunda aşırı tepkiler verme, düşmanca ve agresif davranışlar sergileme olarak sıralanabilmektedir.
Ayrıca çocuğunuz sahip olduğu öğrenme bozukluğuna göre;
– Belli bir hızda okuyamama,
– Okuduğunu anlama, okuduğundan anlam çıkarma konularında zorlanma,
– Telaffuz etme
– Kötü ve okunmaz bir şekilde yazı yazma,
– Yazı yazarken düşüncelerini kağıda aktaramama,
– Yazdığı metinlerin organize olmaması ya da anlam taşımaması,
– Rakamları ve neyi ifade ettiklerini anlamada zorlanma,
– Matematik sembollerini kullanmada, temel çarpım tablosunu ezberlemekte zorlanma,
– Dikkatini toplayamama, planlama ve organizasyon konularında zorluk çekme gibi farklı belirtiler de gösterebilir.
Öğrenme Bozukluğu Tedavisi
Öğrenme bozukluğu tedavisinde erken teşhis ve müdahale büyük önem taşır. Çünkü çocuğunuzun yaşadığı problem zamanla büyük ve karmaşık bir hale gelebilmektedir. Örneğin ilk okulda matematik konusunda öğrenme problemi yaşayan bir çocuk, ileriki yıllarda geometri konusunda da sorunlar yaşayacaktır. Ayrıca öğrenme bozukluğu teşhisi konamayan bir çocuk yaşadığı süreçler sonucunda zorlanacak ve kaygı, depresyon, düşün özgüven, kronik halsizlik ve motivasyon eksikliği yaşama riskleri de artacaktır.
Öğrenme bozukluğu olduğundan şüphelenilen bir çocuk için veliler, öğretmenler ve bu alanda çalışan profesyoneller bir değerlendirme talep etmelidir. Öğrenme bozukluğu teşhisi konmadan önce çocuğun farklı bir fiziksel problemi olup olmadığının anlaşılması için uygun tıbbi muayeneden geçmesi gerekir. Özellikle görme ya da işitme konusunda problem yaşayıp yaşamadığı tespit edilmelidir. Öğrenme bozukluğu teşhisi, bu alanda uzman profesyoneller tarafından konulur, teşhisin ardından tedavi süreci başlayabilir.
Öğrenme bozukluğu tedavisi için farklı tedavi yöntemlerinden biri ya da birkaçı seçilebilir. Bu tedavi türlerinden hangisinin kullanılacağını yine uzmanlar önerecektir.
– Okuma uzmanı, matematik öğretmeni ya da bu alanda uzmanlaşmış bir kişi, çocuğunuzun öğrenme becerilerini iyileştirmesi için farklı teknikler öğretebilir.
– Çocuğunuzun okuldaki konumu değiştirilebilir. Dikkatinin çoğalması için öğretmene yakın oturması, testlerde daha çok zaman tanınması gibi ayrıcalıklar tanınabilir.
– Öğrenme bozukluğu yaşadığı için kaygı ve depresyon gibi sorunlar yaşayan çocuklarda terapi iyi bir sonuç verebilmektedir. Ayrıca mesleki terapi ile çocuğun yazma problemlerine neden olan motor becerilerinin iyileştirilmesi, konuşma terapisi ile konuşma becerilerinin iyileştirilmesi sağlanabilir.
– Öğrenme bozukluğu ilaç tedavisi genellikle çocukta şiddetli anksiyete ve depresyon görüldüğü zaman bunlarla mücadele etmek amacıyla tercih edilmektedir. Ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktif bozukluk nedeniyle de bazı ilaçların kullanılması, uygun bulunabilir.
Konya öğrenme bozukluğu tedavisi tavsiye arayışınızda, aradığınız çözüme Psikon Terapi profesyonelleri ile ulaşabilirsiniz. Bizi hemen arayın ve öğrenme bozukluğu konusunda uzmanlaşmış kadromuzla tanışın.