Bebekleri rahatlatıp, gerilimini uzaklaştırmanın en bilindik yöntemlerinden biri emzik kullanmaktır. Bebeği emzirmek, sallamak, ilgisini başka yönlere çekmek gibi yöntemler işe yaramayınca anne babalar genellikle emziği kullanırlar. Emziğin faydaları ile emziğin zararları konusunda birçok fikir olsa da ağız ve diş sağlığı açısından diş doktorlarının önerisi açıktır.
Pediatrik diş doktorları genellikle çocukların emzik kullanımının 2 yaşında sınırlandırılmaya başlamasını ve 4 yaşı itibariyle de bırakılmasını önerirler. Bu çocuğun sağlıklı dişlere sahip olması için yapılan bir öneridir. Ancak her çocuk için emzik bırakma yaşı farklı olabilir. Peki emzik kullanımının olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
Emziğin Faydaları
- Bir bebek doğumunu takip eden 6 hafta içinde gittikçe daha çok ağlamaya başlar. Bebeklerin ortalama günde 3 saat ağladığı düşünülmektedir. Bu da bebek üzerinde ciddi bir stres yaratır. Doğru emzik seçimi ve kullanımı bebeğin sakinleşmesi ve geriliminden kurtulması için güvenli bir yöntemdir.
- 1992 yılında yapılan bir araştırmaya göre, prematüre bebeklerin emzik kullanımı kilo alım hızlarını artırmaktadır. Bir diğer araştırma ise emzik kullanan prematüre bebeklerin emme becerilerini daha hızlı kazanarak daha az sağlık problemi yaşadıklarına işaret etmektedir.
- Yapılan son araştırmalarda, emzikle uyutulan bebeklerde Ani Bebek Ölümü Sendromuna daha az rastlandığı öne sürülmüştür. Bu konuda tüm bilim çevresi aynı fikri paylaşmasa da emzikle uyuyan bebeğin yüz üstü yatışının zorlaştığı ve emme nedeniyle dilinin öne doğru konumlandığı düşünülmektedir.
Emziğin Zararları
- 1995 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kreşe devam eden 3 yaş ve üstü bebeklerde emzik kullanımı kulak enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
- Yapılan araştırmalardan biri erken sütten kesilme ile emzik kullanımı arasında ilişki bulmuştur. Ancak bir diğer araştırma, bebeğin erken sütten kesilmesinin emzikle ilgili olmayabileceğine de dikkat çekmiştir.
- Özellikle 2 yaş sonrası, emzik kullanan veya parmağını emen çocuklarda diş problemlerine rastlanmaktadır. Ön dişlerin gelişiminde sorun yaratan bir durum olduğu düşünülmektedir.
Emziği Bırakmak İçin Uygun Yaş
Her çocuğun gelişimi farklıdır. Bu nedenle emzik ne zaman bırakılmalı sorusunun cevabı da her çocuk için farklı olacaktır. Ancak çocuk doktorları ve psikologları genellikle sütten kesilmiş ve tuvalet eğitimi tamamlanmış çocukların emziği bırakmaya uygun olduğu görüşünü taşır. Çocuk, 2 yaşı ile birlikte stresi yönetmek için farklı yollar bulmaya ve emzikten kurtulabilecek becerileri kazanabilecektir.
3 Günde Emziği Bırakmak
Çocuğunuz, tuvalet eğitimini tamamlamış ve sütten kesilmiş ise artık emziği bırakmak için harekete geçebilirsiniz.
Birinci Gün
İlk gün, çocuğunuz uyandığında ve uykuya giderken ona, artık büyümek istediğini anladığınızı ve bunun iyi bir düşünce olduğunu söyleyin. Önünüzdeki 3 gün sonunda emziğini bırakmanın büyüme konusunda iyi bir adım olduğunu anlatın. Onun emziği bırakabileceğine inandığınızı ve bu süreçte yanında olup ona yardım edeceğinizi söyleyin. 30 saniyeden fazla konuşmadığınızdan ve onu zorlamadığınızdan emin olun. Çocuğunuzun da tıpkı yetişkinler gibi bir değişim için kendini fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak hazırlamak istediğini unutmayın.
İkinci Gün
Tıpkı ilk gün yaptığınız gibi çocuğunuzla 30 saniye boyunca emziği bırakma konusu üstünde konuşun. Bu kez üç gün sonra demek yerine yarın deyin. Çocuğunuza baskı kurmadan, zorlamadan anlattığınızdan ve onu dinlediğinizden emin olun.
Üçüncü Gün
Bu günün sabahı ile birlikte çocuğunuza emziği bırakma günü geldiğini söyleyin. Birlikte tüm emziklerini toplamayı teklif edin. Hatta bu durumu bir oyuna çevirerek, hazine avı gibi düşünebilir ve işi eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Çocuğunuz itiraz etse bile emzikleri toplayıp bir plastik torbaya koyun ve çöpün yanında, geri dönüşüm için ayrılan çöplerin arasında koyarak, çocuğunuzun bu süreci görmesini sağlayın.
Emziklerinin geri dönüşümle, oyuncaklara dönüşebileceğini anlatın. Emziklerinin çöpe atılacağını değil, başka ve yeni şeylere dönüşeceğini bilmek çocuğunuzun hoşuna gidebilir. Çocuğunuz gün içerisinde emziğini istediğinde onu stresini azaltacak başka şeylere yönlendirin. Egzersiz, dans ve oyun gibi fiziksel aktivitelerle zaman geçirmesini sağlayın. Çocuğunuzu anlamaya çalışın ancak kararınızda istikrarlı olmayı unutmayın. Birçok çocuğun sadece 48 saat içinde emziğinden ayrılma duygusunu atlattığını ve normale döndüğünü kendinize hatırlatın.