Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklarda görülen öfke nöbetleri, anne babaları en zorlayan noktaların başında geliyor. 2 yaşından itibaren duygularını keşfetmeye başlayan ancak bunları ifade edemediği için öfke nöbetleri ile anne babasına evde, sokakta, parkta, alışveriş merkezlerinde sıkıntılı anlar yaşatan çocuklar, ebeveynlerini çaresiz bırakıyor. Peki bu öfke nöbetleri aslında çocuğunuz için faydalı olabilir mi? Öfke nöbetlerinin şaşırtıcı faydalarını sizin için derledik.
Öfke Nöbetlerinin Faydaları
- Göz yaşları kortizol içerir. Ağlayan bir kişi böylece vücudunu stresten arındırabilir. Çocuğunuzun öfkesini ve kızgınlığını içine atmasındansa dışarı yansıtması bu anlamda daha iyidir.
- Çocuklar rahat iken daha iyi öğrenirler. Bu yüzden gerilimini boşaltan bir çocuk öğrenmek için daha uygun bir ruh haline sahip olacaktır.
- Öfke nöbetleri, her ne kadar zorlayıcı olsa da çocuğunuz bu nöbet ile birlikte duygusal karmaşalarını rahatlatır bu da çocuğunuzun daha iyi bir uyku çekmesini sağlar.
- Çocuğunuza hayır dediğiniz için bir öfke nöbeti yaşıyorsa kendinizi suçlamayın. Çocuklar ancak bu şekilde sınırları ve kuralları öğrenecektir. Öfke nöbetleri sona erdiğinde gerçek dünyaya daha yaklaşmış bir çocuğunuz olacak.
- Öfke nöbeti aslında çocuğunuzun size nasıl hissettiğini gösterme biçimidir. Bu çocuğunuzun hislerini sizinle paylaşmak istediğini gösterir.
- Öfke nöbetleri çocuğunuzla aranıza giren büyük bir problem gibi görülse de aslında iki tarafı da birbirine yaklaştırır. Çocuğunuza sarılarak onu sakinleştirmeniz aranızdaki bağı ve güveni tazeler.
- Öfke nöbetleri çocuğunuzun hayatı boyunca sürmeyecektir. Bu durum birkaç sene içerisinde kaybolduğunda çocuğunuz kendisini daha iyi kontrol edebilen bir bireye dönüşecektir.
- Ev içerisinde öfke nöbetleri yaşanıyorsa, bu dışarıda daha az öfke nöbeti yaşayacağı anlamına gelir. Bırakın evinizin güvenli ortamında çocuğunuz duygularını ifade etmeye çalışsın.
- İnsanlar büyüdükçe daha az ağlar. Ağlamak aslında yetişkinlerin unuttuğu bir iyileşme biçimidir. Çocuğunuz duygularını ifade etmekte zorlansa da öfke nöbetleri ile kendini rahatlatabilir.
- Öfke nöbetleri sadece çocuğun var olan gerilimden kurtulmasını değil, bizim çocuğumuza karşı empati oluşturmamıza da yardımcı olur. Bir anlamda bizi de geliştiren bir durumdur.