Tuvalet eğitimi bebek anne babalarının en çok merak ettiği konulardan biridir. Çocukların tuvalet eğitimi için en uygun yaş, tuvalet eğitimine hazırlık gibi konular, özellikle ilk çocuklarını tuvalete alıştıran ebeveynlerin öğrenmek istediği başlıklar olarak öne çıkar. Çocuğumu tuvalete nasıl alıştırırım sorusunu sıkça soran anne babalar, işe bu soruların cevabını arayarak başlar. Biz de bu yazımızda sizin için anne babaların tuvalet eğitimi konusunda en sık sorduğu soruların cevaplarını derledik.
Tuvalet eğitimi ne zaman başlanmalı?
Her şeyden önce çocukların hepsinin birbirinden farklı büyüme süreçleri olduğunu ve tuvalet eğitimi için uygun yaş denince her çocukta aynı cevabın olmayacağını anlamak gerekir. Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun geçişe hazır olması, gerekli fiziksel gelişimi tamamlaması ve becerileri kazanmış olması önemlidir. Amerikan Pediatri Akademisi 2,5 yaşın tuvalet eğitimi için uygun yaş olduğunu söylese de tuvalet eğitimine hazır olmayan bir çocuğu bu geçiş sürecine zorlamak ileride istenmeyen sorunlara neden olabilir.
Bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarsınız?
– Çocuğunuz tuvalete, banyoya karşı ilgi duymaya başlar. Klozete oturmak ister.
– Çocuğunuz altını daha az sıklıkta ıslatmaya başlar. Bu durum, mesanesinin tutma kapasitesinin arttığını gösterir.
– Çocuğunuzun ne zaman kaka yapacağını tahmin etmeye başlarsınız.
– Çocuğunuz tuvaleti geldiğinde bunu bazı sesler çıkararak ya da yüz ifadeleri ile belli etmeye başlar.
– Doğaçlama bir şekilde tuvalet yapma durumunda değildir. Tuvaletini yapacağı zamanı kontrol edebilmeye başlamıştır.
– Çocuğunuz kısa uykularından uyandığında bezi kurudur.
– Vücudun alt kısmına giydiği kıyafetleri giyip çıkarma becerisi göstermeye başlamıştır.
– Anne babasının hareketlerini taklit etme konusunda gelişmiştir.
– Bağımsızlık hissi gelişmeye başlamış, hayır demeyi öğrenmiştir.
– Tuvaletini yaparken bir koltuğun arkasına ya da başka odaya gitmeye başlamıştır.
– Yürüme, kapıları açma ve oturma gibi büyük motor becerileri gelişmiştir.
Bebeğiniz tuvalet eğitimine nasıl hazırlanır?
– Öncelikle doğru zamanı seçin. Stresli olduğu dönemleri değil, sakin dönemlerini seçin. Taşınma, eve misafirin gelmesi, rahatsızlıklar gibi rutin ev düzenini kesintiye uğratan dönemler tuvalet eğitimi vermeye çalışmak, olumlu sonuç almanıza engel olabilecektir.
– Yaz aylarının daha az kıyafet giyildiği için daha pratik olduğunu unutmayın.
– Bir hafta boyunca 3 gününüzü kesintisiz olarak çocuğunuza ayırabileceğiniz bir zaman seçin. Sosyal hayatınızı bu hafta için askıya alın. İş yükünüzün ağır olduğu, önceden söz verilmiş davetlerin söz konusu olduğu durumlarda tuvalet eğitimini tamamen boş olduğunuz bir haftaya erteleyin.
– Tuvalet eğitimine başlamadan önce kullanacağınız ürünler konusunda hazırlık yapın. Bol bol tuvalet kağıdı, ıslak mendil, işler yolunda gitmediğinde kullanmak için bez hazırlayın. Ayrıca çocuğunuzun mesanesini kontrol edemediği durumlarda, ev dışında yaşayabileceğiniz olası kazalar için temiz kıyafetleri de elinizin altında bulundurun.
– Çocuğunuzu tuvalete alıştırırken, klozet üzerine konulan tuvalet alıştırıcısı ya da lazımlık kullanacaksınız. Bu alışverişi yaparken yanınıza çocuğunuzu da götürün. Ona bu ürünü neden aldığınızı açıklayın. Artık beze tuvaletini yapmayacağını söyleyin. Bu senin tuvaletin, sen büyük bir kızsın ya da oğlansın gibi kendiyle gurur duyacağı ve sorumluluk hissedeceği kelimeler kullanın.
– Çocuğunuzun eğitimine başlamadan bir gün önce prova yapın. Bu hem gözlem gücünüzü artıracak hem de tuvalet eğitimine daha donanımlı başlamanızı sağlayacaktır. Çocuğunuza sadece büyük boy bir tişört giydirin ve tuvaleti geldiğinde size söylemesini isteyin. Çocuğunuzu sürekli gözlemleyerek yüzündeki ifadeleri anlamaya çalışın. Eğer çocuğunuz tuvaleti geldiği halde kendini ifade edemiyorsa, bezini kullanarak olası kazaların önüne geçebilirsiniz.
Unutmayın, tuvalet eğitiminde başarısızlık yoktur. Önemli olan çocuğunuzu zorlamadan, bu süreci sakin ve anlayışlı bir şekilde yönetebilmektir.