“Çocuğum ayrılırken çok ağlıyor.”
“İşe giderken ağlayan çocuğumu nasıl sakinleştirebilirim?”
“Çocuğum banyoya gideceksem bile ağlıyor.”
Bu cümleleri her anne baba kuruyor.
Çocuklar yetişkin gibi davranamadıkları için ayrılmak onları anne babalarına göre daha çok zorluyor. Bazı çocuklar ayrılık anksiyetesi adı verilen bu durumla başa çıkmakta daha iyiyken bazı çocuklar da ayrılma kaygısı anne baba mutfağa gitmek için yerinden kalktığında bile ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda ayrılma kaygısı ile baş etmenin yollarını ve bu konudaki faydalı önerileri sizler için bir araya getirdik.
Gizlice Kaçmayın!
Çocuğunuza görünmeden evden çıkmak iyi bir fikir gibi görünse de bu kısa vadeli çözüm, çocuğunuza uzun vadede kaygı bozukluğu olarak geri dönebilir. Bu nedenle gizlice evden çıkmak yerine ağlamasını ve duygularını ifade etmesini göze alarak, evden neden çıktığınızı ve döneceğinizi çocuğunuza anlatmanız daha faydalı olabilir.
Ayrılırken Neşeli Olun!
Bazen çocuklarınızın davranışları aslında sizin davranışlarınızın bir yansımasıdır. Sizin kaygılı oluşunuz çocuğunuzu da kaygılandırır. Çocuğunuzdan ayrılırken neşeli olmak, ona vücut dilinizle doğru sinyalleri verebilmek, onun kaygısını azaltabilir.
Ayrılık Zamanını Uyku ve Yemek Sonrasına Göre Planlayın!
Çocuğunuz tok ve dinlenmiş iken daha az duygusal davranır. Bu nedenle ayrılık kaygısının etkilerini minimuma indirmek istiyorsanız onu uyuttuktan ve doyurduktan sonra ayrılmaya çalışın.
Bir Ayrılık Ritüeli Oluşturun
Çocuğunuzdan ayrılırken sadece ikinize özel bir ritüel oluşturun. Bu farklı bir el sallama biçimi, farklı bir öpücük ya da kucaklaşma olabilir.
Çocuğunuzun Anlayacağı Zamanı Kullanın
Çocuğunuz saatleri anlamıyor. Bu nedenle ona 2 saat sonra döneceğinizi söylediğinizde bu onun için bir anlam ifade etmez. Bunun yerine onu rahatlatmak istediğinizde onun anlayacağı zaman dilimlerini kullanın. Örneğin öğle yemeğinden sonra ya da sen uyanınca döneceğim demek çocuğunuzun anlamasına yardımcı olarak onu rahatlatacaktır.
Söylediğiniz Zamanda Dönün
Çocuğunuzdan ayrılırken ona belli bir zaman sözü vermişseniz mutlaka bu zamanda dönün. Aksi halde çocuğunuzun size olan güveni zedelenir ve sizden ayrılması daha da güçleşir.