Obezitenin Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Obezitenin Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Çocukluk çağı obezitesi, hem çocukları hem de ergenleri etkileyen ciddi bir tıbbi durumdur. Obezite nedir sorusu kısaca; kişinin yaşına ve boyuna göre kilosunun fazla olması olarak açıklanabilir. Obezitenin çocuklar için bu denli tehlikeli bir tıbbi durum olmasının nedeni, genellikle yetişkinlikte yaşanan, diyabet, tansiyon ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkların, çok küçük yaşlarda ortaya çıkması ve çocuğunun hayatı boyunca yaşayabileceği başka rahatsızlıklara zemin hazırlamasıdır.

 

Çocuklarda Obezite Belirtileri

Çocuklarda obezite belirtilerinden en önemlisi hepimizin bildiği gibi fazla kilodur. Ancak kilo kadar yağ oranı da önemlidir. Çocuklar büyüme sürecinde farklı kilolara ve yağ oranlarına sahip olabilirler. Önemli olan vücut kitle indeksidir. Vücut kitle indeksi, kilosu, yaşı ve boyu hesaplanarak elde edilir. Çocuğunuzun fazla kilosunun obezite olup olmadığını doktorunuz, hem vücut kitle indeksini hesaplayarak hem de gerekli diğer testleri yaparak teşhis edecektir. Çocuğunuzun gelişim süreçleri ve kilo ve boy değişiklikleri de hesaba katılacaktır.

 

Çocuklarda Obezite Nedenleri

Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen obezitenin nedenleri hemen hemen aynıdır. Yüksek kalorili, fast food, hamur işi, rafine şeker ve abur cuburun sıkça tüketildiği bir yeme düzeni, ilk ve en önemli obezite risk faktörleri arasında yer alır. Kişinin hareketlerinin kısıtlı olması, egzersiz yapmaması, gün içerisinde küçük bir alanın dışına çıkmaması da fazla kilo ve obeziteyi etkiler.

Özellikle yüksek kilolu kişilerin bulunduğu ailelerde, diğer bireyler de kilo almaya daha yatkındır. Çocukluk çağı obezitesi sebepleri arasında bir diğer önemli faktör ise, çocuğun duyguları, stresi ve problemleri ile başa çıkmak için yemeye yönelmesidir. Sosyo ekonomik nedenler de, hem çocuklar hem de yetişkinler için obezite yolunu açabilir. Ekonomik sıkıntı yaşanan evlerde, hamur işi gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenme stili ve ambalajlı ama besin değeri iyi olmayan ürünlerin tüketimi, aile bireylerinin aşırı kilo almasına neden olabilir.

 

Çocuklar ve Gençlerde Obezitenin Psikolojik Etkileri

Çocukluk ve gençlik çağında aşırı kilo alımı ve obezite, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon, astım, uyku bozuklukları, karaciğer yağlanması ve kemik problemleri gibi olumsuz fiziksel etkiler yaratabilir. Bunun yanı sıra çocuklar ve gençlerde psikolojik rahatsızlıklara da neden olabilir:

 

Özgüven Problemleri

Çocuklar çok küçük yaşta toplumun değer yargıları ile tanışır. Yüz güzelliği, giyim kuşam gibi yetişkinlerin günlük hayatta yargıladığı şeyleri kısa sürede anlayarak kendilerini de bu pencereden görmeye başlar. Fazla kilo veya obezite de yetişkinlerin dünyasında bir yargı aracıdır. Çocuklar bu durumu kısa sürede anlar ve kiloları nedeniyle kendilerine olan özgüvenleri düşer. Görünümleri nedeniyle mutsuz olur ve sosyal olarak pasif olmak isteyebilirler.

 

Depresyon

Çocuklar ve gençler söz konusu olduğunda, depresyon oldukça uzak bir kavram gibi görünse de birçok çocuk ve genç depresyon yaşayabilmektedir. Özellikle yaşıtlarının tepkilerine karşı aşırı hassas olunan ergenlik döneminde çocuklarımız fazla kiloları nedeniyle depresif bir duygu durumuna sahip olabilirler. Yaşıt baskısı nedeniyle istediği sosyal yaşama sahip olamamak çocukların içe kapanmasına ve depresyona meyilli olmasına neden olur.

 

Öğrenme ve Davranış Problemleri

Yeme bozuklukları, öfke kontrolünü kaybetme, agresif tutum ve davranışlar, obezite problemi yaşayan çocuk ve gençlerde rastlanan davranış problemleri arasındadır. Kendine olan güvenini kaybeden ve depresif hisseden çocuk, duygu ve stresi bu gibi davranışlarla ortaya koyabilir. Ayrıca sosyal becerilerini geliştiremeyen çocuk kendini sınıfta istediği gibi ortaya koyamaz. Bu nedenle akademik hayatta, potansiyelini tam olarak yansıtamaz.

 

Siz de obezite problemi yaşayan çocuğunuzun psikolojik rahatsızlıkları için bir uzmandan yardım almak istiyorsanız, Psikon Terapi’yi arayabilirsiniz.