Çocuğunuzu Psikoloğa Götürmenizi İşaret Eden Belirtiler

Çocuk ve çocukluk denince akla gelen ilk şeyler elbette neşe, umut ve mutluluktur. Ancak şöyle bir gerçek vardır ki; yetişkinlikte karşımıza çıkan birçok psikolojik rahatsızlık, çocukluk yıllarında yaşanan problemler ve travmalarla ilgili olabilmektedir. Bu nedenle çocukluk döneminde rastlanan problemleri hızlı bir şekilde tanımlamak ve profesyonellerden yardım almak önemlidir. Çocukluk çağında, travmaların yanı sıra birden çok zihinsel rahatsızlık da ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda görülen psikolojik problemler; kaygı bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, anoreksiya, bulumia, tıkınırcasına yeme bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni olarak sıralanabilir.

Çocukları tehdit eden bunca psikolojik ve nörolojik rahatsızlık söz konusu iken anne babaların ve / veya çocuğun bakımından birinci derecede sorumlu kişilerin, olası belirtileri fark etmesi, çocuğu gözlemlemesi ve gerektiğinde uzmanlardan yardım alması, çocuğun rahatsızlığının derinleşmesini, yetişkinlik hayatında bu problemler nedeniyle zorlu yaşamasını engellemesi açısından hayati önem taşır.

Peki çocuklarda psikolojik rahatsızlık belirtileri nelerdir? Bu belirtiler, duygusal ve davranışsal olarak gözlenebilir. Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi zorlayıcı aşamalardan geçtiğini düşünmek  gereklidir. Ayrıca bu dönemlerde yardıma, rehberliğe ve dinlenip anlaşılmaya ihtiyaç duyduklarını unutmamak gerekir. Çocuğun kolu incindiğinde doktora götürmek ne kadar önemliyse, ruhsal problemler yaşadığında uzmanlardan yardım almak da o kadar önemlidir. Çocukların her zaman duygularını ve düşüncelerini dile getiremediği, bazen iletişim becerilerinin yetersiz olduğu, bazen de utanıp saklandıklarını akıldan çıkarmamak ve aşağıda sıralanan belirtilere rastlandığında, çocuğun problemini çözmek için harekete geçme sırasının anne babada olduğunu bilmek gerekir.

Yeme Alışkanlığı ve Uyku Düzeninde Değişiklikler

Çocuğunuzun yeme içme alışkanlıklarında, uyku düzeninde ciddi ve dramatik değişiklikler varsa, bu değişimler uzun bir süre devam ediyorsa dikkat edin. Eskiye göre daha az ya da aşırı yemesi, daha az ya da aşırı uyuması durumlarını göz ardı etmeyin.

Yıkıcı Davranışlar

Çocuğunuz yıkıcı davranışlar sergilemek konusunda ısrar ediyorsa bu durumu mutlaka dikkate alın. Kendini kesici bir aletle kesmek ya da çizmek, tırnaklarındaki etleri dibine dek koparmak gibi kendine zarar veren davranışları gözlemlediğinizde bu durumun normal olmadığını anlayın. Alkol ya da madde kullanımının da kendine zarar veren yıkıcı davranışlar olduğunu unutmayın. Bu davranış şekillerinin derinlerdeki bir öfkeyi, acıyı ya da incinmişliği ifade edebileceğini bilin.

Aşırı Üzgün ve Endişeli Olmak

Çocuğunuz her zaman olduğundan üzgün ise, bu üzüntü bir türlü tükenmiyor ve şiddetini koruyor ise, endişeleri onu ele geçirmiş, normalde yaptığı ve üstesinden geldiği şeyleri yapmasına engel oluyorsa bir uzmanla görüşmeniz iyi olabilir.

Kötü Davranışlar

Her çocuk zaman zaman kötü ve istenmeyen davranışlar gösterebilir. Ancak bu davranışların bir anda şiddetli bir şekilde ortaya çıkması, davranışlarıyla evde ve okulda sürekli problem yaratması ciddi bir problemin sonucu olabilir. Öğretmenlerine, anne babasına cevap vermek, arkadaşlarıyla, kardeşleriyle kavga etmek gibi davranışlar aslında çocuğunuzun ifade edemediği duygu ve düşüncelerden kaynaklanabilir. Bu nedenle onu cezalandırmadan önce problemin kaynağını öğrenmeye çalışın, başarılı olamadığınızda bir profesyonelden yardım alın.

Sosyal Hayattan Çekilme

Çocuğunuz, sosyal hayattan kendini çekerek izole ediyorsa bu bir şeylerin yanlış gittiğinin işareti olabilir. Çocuklarınızın sosyal hayatını ve arkadaşlık ilişkilerini takip etmek, izole olma çabasını fark etmek önemlidir.

Sebepsiz Fiziksel Ağrılar

Çocuğunuz sürekli baş ve karın ağrılarından bahsediyor ancak yapılan tüm incelemelere rağmen herhangi bir fizyolojik nedene ulaşılamıyorsa neden çocuğunuzun yaşadığı psikolojik sıkıntılar olabilir. Stresli ve zor durumların, duygusal deneyimlerin çocuğunuzda fiziksel ağrılar ile ortaya çıkabileceğini unutmayın.

Konya tavsiye pedagog arayışınızda, Konya çocuk psikoloğu ve uzmanları ile tanışmak için Psikon Terapi’yi arayabilir, çocuklarınızın her türden psikolojik sıkıntıları için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı