Çocuğum Büyüyünce Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Geçer Mi?

Çocuğum Büyüyünce Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Geçer Mi?

Çocukların yaşadığı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan bahsetmeden önce, dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir sorusunu cevaplamak gerekir. Çünkü günümüzde birçok anne baba bu bozukluğun çocuklarında bulunduğunu düşünürler ve bu tanım çoğu kez yanlış bir şekilde kullanılır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kısaca DEHB adıyla bilinir ve çocukluk yıllarında ortaya çıkan bir bozukluktur. Bu bozukluğa sahip çocuklarda, dikkat eksikliği, hiper aktif ve dürtüsel davranışlar gözlenir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri;

- Dikkatini toplama ve muhafaza etmede zorluk çekme,

- Dikkat gerektiren aktivitelerden kaçınma isteği,

- Eşyalarını kaybetme ya da sürekli unutma,

- Kıpır kıpır olmak,

- Sıra beklemekte ve sabır gerektiren durumlarda zorlanma,

- Karşısındaki kişi sorusunu bitirmeden cevap verme,

- Dinlemekte zorlanma,

- Karşısındakinin sözünü kesme,

- Bir yerlere tırmanma, koşturma,

- Oturamama, oturduğunda sürekli ellerini hareket ettirme olarak sıralanabilir.  Bu ve benzeri belirtileri gösteren çocuğa, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi koymadan önce mutlaka bir uzmanla görüşülmelidir. Anne babaların, çocuğum hiperaktif demeden önce teşhisin bir uzman tarafından konmasının gerekliliğini anlamaları, çocuğun gelecek hayatında yaşayabileceği sorunlar konusunda tedbir almak açısından anlamlıdır.

 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi olur mu?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi olur mu sorusu ebeveynlerin aklını en çok meşgul eden sorulardan biridir. Bu sorunun cevaplanması için önce dikkat eksikliği neden olur sorusu cevaplanmalıdır. Uzman doktor, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedenleri ve faktörlerini ortaya çıkarmak için çeşitli nörolojik ve nöropsikiyatrik testler uygulayabilir.

Böylece çocuğum neden hiperaktif davranıyor ve dikkat eksiliği yaşıyor soruları yanıt bulabilir. Uzman doktor elde ettiği bulgulara göre dikkat eksikliği ilaçları kullanılmasını önerebilir. Bu ilaçların ana amacı beyindeki kimyasalları düzenlemesidir. Doktor çocuğun durumu ve bozukluğun derecesine göre ilaçsız DEHB tedavisi konusunda karar belirtebilir. Bu durumda daha çok dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu terapisi kullanılabilir.

Peki büyüdükçe dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu geçer mi? Ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ne zaman geçer? İşte bu iki sorunun cevabı anne babalar tarafından en çok merak edilenler arasındadır. Çocukluk çağında başlayan DEHB ömür boyunca kalıcıdır. DEHB kronik bir durumdur. Ancak bozukluğun belirtileri, hayatın farklı aşamalarında farklı şekillere bürünebilir. Örneğin kişi büyüdükçe hiperaktif davranışlar ve yerinde duramama gibi belirtiler azalabilmektedir.

DEHB Belirtileri

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu 7 yaş öncesinde belirtilerini gösterse de bazı gençler ve yetişkinlerde teşhis çok geç konulabilir. DEHB belirtileri çocukluk yıllarında tolere edilmiş olabilir. Ancak dikkat gerektiren akademik hayat ve iş hayatı, kişinin yaşı ile birlikte hayatında daha çok yer edince, kişinin aslında DEHB olduğu ortaya çıkabilir. Kişi dikkatini toplama, düzen sahibi olma, kendini kontrol etme gibi konularda sıkıntılar yaşayabilir.

Ancak gençlikte ve yetişkinlikte teşhisin konması kişinin yaşadığı sorunları aydınlatması açısından olumlu olacaktır. Akademik ve sosyal hayatta yaşanan sıkıntılar anlamlandırılacak ve gerekli ilaçlı ya da ilaçsız dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile kişi belirtileri yönetmeyi öğrenecektir.  Yetişkinlikte DEHB teşhisi, kişinin özellikle sorumluluk alması gereken, profesyonel hayat, ebeveynlik ya da evlilik gibi alanlarda, dürtüsel davranışlarını ve problemlere neden olan dikkat eksikliklerini ortadan kaldırmasına yardımcı olacaktır.

 

Özetle, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu geçer mi sorusunun cevabı maalesef hayır olsa da doğru ilaç ve terapi yaklaşımı ile günlük hayat üstündeki etkileri minimuma indirilebilir. Önemli olan bu bozuklukla baş etmek için belirtilerin erken yaşlardan itibaren gözlenmesi ve gerektiğinde uzmanlardan yardım alınmasıdır. Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi Konya ve çevresi arayışlarınızda, Psikon Terapi bu alandaki uzmanlarıyla her zaman yanınızdadır.