Anne Babalar İçin Etkin İletişim Tüyoları

Doğum, anne babanın ailenin yeni üyesi ile tanışması olarak kabul edilebilir. Bu ilk tanışmanın ardından, anne baba ve çocuk arasındaki ilişki kendiliğinden kurulur ve ilerler. Ancak ilişkinin güçlenmesi ve doğru bir şekilde ilerlemesi için anne babanın çocuklar kurduğu iletişimin da sağlıklı olması gerekir. Çocuklarla nasıl iletişim kurulur sorusu birçok anne babanın aklına takılmaktadır. Biz de bu yazımızda, anne babalar için etkin iletişim tüyolarını ve önemli noktaları, sizler için derledik.

Çocuğunuz İçin Her Zaman Ulaşılabilir Olun

– Her çocuğun anne babası ile iletişim kurmak istediği ve konuşmayı tercih ettiği zamanlar vardır. Siz de çocuğunuzun sizinle en çok konuşmak istediği bu zaman dilimlerinin farkına varın. Örneğin çocuğunuz, uyku öncesi, akşam yemeği ya da araba seyahati gibi zamanlardan birinde konuşmayı tercih ediyorsa, bu zamanları ona ayırın.

– Çocuğunuz sizinle konuşmadığında, sohbeti başlatan siz olun. Onun hayatını merak etmeniz, onunla ilgilendiğinizi ve değer verdiğinizi gösterir.

– Birden çok çocuğunuz olduğunda, onlara ayrı zaman dilimleri ayırmaya özen gösterin. Her çocuğunuz için haftada en az bir tane, baş başa yapacağınız aktivite belirlemeniz çocuğunuzla olan iletişiminizi güçlendirecektir.

– Çocuğunuzla sohbet ederken soru soran taraf olmak zorunda değilsiniz. Kendi düşünce ve duygularınızı anlatarak sohbeti başlatabilirsiniz.

Çocuğunuza Dinlendiğini Hissettirin

– Çocuk bazen yetişkinler için fazla önem taşımayan konularda düşüncelere ve duygulara sahip olabilirler. Bahsettiği konu ne olursa olsun, çocuğunuz düşüncelerini ve endişelerini paylaştığında, yaptığınız işi bırakın ve dikkatlice çocuğunuzu dinleyin.

– Çocuğunuz bir şeyler anlattığı zaman sözünü kesmeden ilgi gösterin.

– Bazen anlaşılmaz konuşsalar bile, olayları onların bakış açısından dinlemeye gayret edin.

– Çocuklar, düşünce ve konuşma tarzları ile yetişkinlerden farklı olabilirler. Bu durumlarda sözü uzatabilirler. Onların sözlerini tamamlamasını bekleyin, daha sonra cevap verin.

– Söylediklerini tam olarak anladığınızdan emin olmak ve onlara göstermek için, çocuğunuzun söylediklerini zaman zaman tekrarlayın.

Çocuğunuza Anlayacakları Bir Şekilde Cevap Verin

– Anlattıkları veya soruları karşısında güçlü tepkiler vermek isteyebilirsiniz. Bu tepkinizi ve cevabınızı biraz yumuşatın, aksi takdirde çocuğunuz öfkeli ya da savunmacı davrandığınızı düşünebilir.

– Çocuğunuzun düşüncelerine katılmadığınız durumlar elbette olacaktır. Bu durumlarda onun düşüncelerini küçük görmeden fikirlerinizi belirtin ve bazen aynı fikirde olmamanın normal olduğunu vurgulayın.

– Çocuğunuzla kim haklı tartışmasına girmekten kaçının. Ona basit bir şekilde; “Senin benim gibi düşünmediğini biliyorum, ama ben de böyle düşünüyorum.” diyebilirsiniz.

– Yaptığınız sohbetlerde kendinizin nasıl hissettiğinizle ilgilenmek yerine çocuğunuzun duygularına odaklanın.

Unutulmaması Gereken Noktalar:

– Yetişkinler olarak genellikle çocukların neye ihtiyaç duyduğunu bildiğimizi varsayarız. Bu davranış kalıbının dışına çıkıp çocuğunuza ne istediğini sorabilirsiniz. Sizinle sadece sohbet mi etmek istiyor, sizden bir tavsiye mi bekliyor ya da bir sorununu ya da duygusunu çözüme mi kavuşturmayı bekliyor?

– Çocukların en iyi öğrenme şeklinin taklit olduğunu hatırlayın. Sizin öfkenizle başa çıkış tarzınızı, problem çözme biçiminizi ve zor duyguların altından kalkışınızı izleyecek ve sizi takip edeceklerdir.

– Çocuklarınızla konuşurken sadece konuşmaya odaklanın. Ana amacınız onu dinlemek olmalı, ders vermek, eleştirmek, tehdit etmek değil.

– Çocukların seçimleri ile daha etkin bir şekilde öğrendikleri gerçeğini unutmayın. Tehlikeli sonuçlar söz konusu değilse, çocuğunuzun seçimlerini kendisinin yapmasına ve sonuçları ile başa çıkmasına izin verin.

– Çocuklar bazen büyük bir problemini anlatmaktan ve sizin vereceğiniz tepkiden çekinir. Bu nedenle yaşadığı sorunun sadece minik bir noktasından bahsederek sizin tepkinizi ölçebilir. Çocuğunuz konuşurken onu dikkatle dinleyin, konuşması ve probleminin tamamını anlatması için cesaret verin.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı