Pedagog Kimdir? Pedagog Ne Yapar?

Çocuğunuzun aile içerisinde çözemediği psikolojik problemleri olduğunda kime gidersiniz? Bir pedagoga mı yoksa çocuk psikoloğuna mı? Birçok anne baba çocuklarının yaşadığı ruhsal hastalıklar, mental sorunlar, davranış problemleri gibi sorunlarda çözüm aramak için pedagoga gideceklerini söyleyebilirler. Bu tamamen yanlış bir terim kullanımıdır. Çünkü pedagog unvanı bambaşka bir meslek dalını işaret etmektedir. Bu yazıda pedagog kimdir sorusuna cevap bulmadan önce pedagoji bilimi nedir bu soruyu cevaplayalım ve pedagog ne yapar cevabını bundan sonra ortaya daha net bir şekilde koyalım.

Pedagoji Nedir? Bu soruya kelimenin anlamı ile cevap vermek önemlidir. Yunanca Paidagogeo kelimesi, bugün kullandığımız Pedagoji kelimesinin temelidir dayanır. Paidagogeo iki kelimenin birleşiminden oluşur. Bunlardan ilki Paid çocuk anlamındadır. Ago kelimesi ise yönetmek manasındadır.

Pedagoji ne demek kısaca çocuk yönetimi ya da çocuk eğitimi bilimi olarak cevaplanabilir. Pedagoji ne demek sözlük anlamı ile bu şekilde cevaplansa da bilim dalı ve meslek olarak daha fazlasını işaret eder. Pedagoji, eğitimin teorisi ve pratiği ile ilgilenen bir disiplindir. Öğrenme sürecinde bu alanların etkilerini gözlemler ve öğrencilerin ihtiyaçlarını, ilgileri, geçmiş yaşam deneyimlerini analiz eder. Ortaya koyduğu analizlerle sadece öğrencilere değil, eğitimin diğer kolu olan öğretmenlere de karar verme ve öğretme yöntemleri açısından bilgi sunar.

Pedagoglar ne iş yapar sorusu genellikle, pedagojinin psikoloji biliminin bir alt dalı sayıldığı düşünülerek, çocuk psikolojisi alanında çalışan bireyler olduğu şeklinde cevaplanabilmektedir. Oysaki pedagoji tamamen kendi başına bir bilim dalıdır ve çocuk psikoloğunun görevlerinden çok başka görevleri bulunmaktadır.

Örneğin pedagog neler yapar sorusu birden çok şekilde çeşitlendirilerek cevaplanabilir. Pedagoglar çocukları eğitebilirler. Çocukların eğitimleri konusunda bilgi toplayabilir, çocuk ve eğitim ilişkisini analiz ederek, hem anne babalara, hem de eğitimcilere yol gösterebilirler. Buna rağmen çocukların psikolojisi üstüne değerlendirme yapmaları ve tedavi süreçlerini yönetmeleri mümkün değildir. Çünkü bu alanda bir eğitimleri ve lisansları bulunmamaktadır.

Pedagog olmak için ne yapmak gerekir?

Öncelikle ülkemizde bu unvana sahip olmadığı halde kullanan ve insanları yanlış yönlendiren birçok kişi bulunduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle çocuğunuzun bir pedagoga ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, pedagog tavsiye ve önerilerini gözden geçirirken, tavsiye edilen kişinin gerçekten bu alanda eğitim aldığına ve mesleği yerine getirmek için gerekli izinleri elinde bulundurduğuna emin olun.

Peki kime pedagog denir? Türkiye’de pedagog olmak için öncelikle psikolojik ve rehberlik danışmanlık bölümü mezunu olmak ve lisans diplomasına hak kazanmak şarttır. Bunun ardından KPSS’ye girmek ve devlet tarafından bu unvanla atanmak gerekir. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü mezunları, psikoloji bölümü mezunları kendilerini pedagog olarak sunabilmektedir.

Pedagogların çocuk eğitimi konusunda uzman olduğu, bu alanda araştırmalar ve gözlemler yaparak eğitim stratejileri oluşturabildiği unutulmamalıdır. Pedagogun asli görevi, eğitim süreçlerini iyileştirmek ve verimli hale getirmek için hem çocuk, hem eğitimci hem de anne babaları bilgilendirmek, rehberlik etmektir.

Çocuğunu pedagoga götürenler genellikle eğitim nedeniyle pedagoga gitmez. Amaçları çocuklarının davranış problemlerini ya da çözemedikleri duygusal ve psikolojik sorunlarını ortadan kaldırmaktır. Oysaki pedagogların bu alanlarda çalışma yetkisi yoktur. Bu nedenle iyi niyetle yapılan bir takım girişimler bile uzun vadede çocukların yararından çok zararına olacaktır. Çocuk psikolojisini çocuk psikolog ve psikiyatristlerine emanet etmek gerekir. Çocuklarınız için iyi bir pedagog tavsiyesi arıyorsanız çalıştığı alanları dikkatle inceleyin. Ayrıca Konya pedagog önerisi arayışınızda Psikon Terapi’yi arayın. Uzmanlarımız, sizin sorununuzu dinleyecek ve bir pedagoga mı yoksa çocuk psikoloğuna mı ihtiyaç duyduğunuzu sizin için analiz edeceklerdir.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı