Çocukların Güçlü Kardeşlik Bağları Kurmasının Yolları

Çocuklarım geçinemiyor.

Çocuğum kardeşini sevmiyor.

Kardeş kıskançlığı ile baş edemiyorum.

Bu ve benzeri cümleler, birden çok çocuğun olduğu hemen her ailede duyulabilecek cümlelerdir. Kardeşler aynı aileye, aynı değerlere, kültürel ve sosyal çevreye doğmalarına, aynı olanaklara sahip olmalarına rağmen bazı konularda anlaşmazlık yaşayabilir, kardeş kavgaları anne babalar için oldukça zorlayıcı olabilir. Bu nedenle kardeş kıskançlığı çözüm yolları aramak, kardeşlerin iyi geçinmesi için öneriler arayışında olmak normaldir.

Güçlü Kardeşlik Bağı Kurma Yolları

Anne babaların ilk adımı, çocuklarına odaklanmak ve aralarındaki farklılıkları barışçıl bir şekilde çözmek için yardımcı olmak olmalıdır. Ancak asıl önemli olanın, kardeşlerin kendi arasındaki sorunları çözmek için niyetli olmaları ve ilişkilerindeki pozitif dengeyi kurmaları olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, çocukların arasındaki ilişkiyi güçlendirme isteklerini artıracak ve pozitif dengeyi bulmalarını sağlayacak bazı öneriler, anne babalar için faydalı olacaktır.

  1.  Çocukların birlikte oynayabileceği aktiviteleri teşvik edin. Araştırmalar, çocukların birlikte keyif aldıkları aktiviteler yapmalarının aralarındaki bağı güçlendirdiğini gösteriyor. Çocuklar arasındaki yaş ve ilgi farkı sizi zorlasa da yeterince dikkat ederseniz bu aktiviteleri bulabilirsiniz. Örneğin çocuklarınızdan biri dükkan sahibi diğeri astronot olmak istiyorsa, Ay’da açılmış hayali bir dükkan işinize yarayacaktır.
  1.  Çocuklarınız mutlu bir şekilde bir oyun oynuyorsa bu oyunu bölmeyin ama gözünüzü de üzerlerinden ayırmayın. Kavga çıkmaması ve gerilimin artmaması için, oyun ritimlerini korumaları için destek olun.
  1.  Oksitosin en çok doğum esnasında salgılanan bir bağlanma hormonudur. Anne baba ve çocuk arasındaki bağlar kadar kardeşler arasında da salgılanır. Oksitosin salgılamanın yolu, dışarıda birlikte vakit geçirmek, dans etmek, gülmek, sarılmak gibi birçok aktiviteden geçer. Bu aktiviteleri günlük rutininizin bir parçası haline getirin.
  1.  Çocuklarınızın her gün baş başa geçireceği bir 10 dakika geleneği oluşturun. Bu 10 dakikada birlikte zaman geçirecekleri, konuşacakları bir ortam ve atmosfer yaratın. Ev içinde kuracağınız bir çadır, birlikte yapılacak bir çay saati gibi birçok seçenek bulabilirsiniz.
  1.  Çocuklarınız kendini kötü hissettiğinde, kavga etmeye ve tartışmaya daha çok eğilim gösterirler. Çocuklarınızın ruh halinde bir olumsuzluk hissettiğinizde, hep birlikte yapabileceğiniz keyif veren aktivitelere yönelin. Örneğin hep birlikte kurabiye pişirmek, dans partisi yapmak ya da salonun ortasına piknik sofrası kurmak, keyifleri yerine getirecektir.
  1.  Gün içerisinde ne olursa olsun, gece yatağa yatmadan önce çocuklarınız arasındaki buzları eritmeye gayret edin. Çocuklarınızı, her gece uyumadan önce birbirlerine seni seviyorum demek ve iyi geceler dilemek için teşvik edin. Çocuklarınızdan biri daha büyükse ondan kardeşine masal okumasını isteyebilir, hep birlikte masal dinleyerek bağları kuvvetlendirebilirsiniz.
  1.  Çocuklarınıza, aileden biri yaralandığında onunla ilgilenilmesi gerektiğini öğretin. Örneğin bir oyun esnasında çocuklarınızdan birinin dizi kanadıysa, diğerini ilk yardım malzemelerini alıp getirmek için görevlendirin. Ya da yaşı küçük çocuklarınızdan size asistanlık etmesini isteyin. Kardeşlerin birbirinin canının yanmasına karşı duyarlılık geliştirmesinin ve aralarındaki bağlarının kuvvetlendirmesinin yolunun, bu gibi küçük bakım destekleri ile gerçekleştiğini unutmayın.
  1.  Çocuklarınızı yarıştırmayın. Onlardan bir şeyi yapmalarını istediğinizde kardeşini göstererek onun gibi olması gerektiğini söylemeyin. Bunun yerine onları zamana karşı birlikte yarıştırabilirsiniz. Örneğin saat 8de evden çıkarsanız yolda istedikleri dükkana uğrayabileceğinizi söyleyin ve birlikte hazırlanmaya teşvik edin.
  1.  Ekip halinde oynan oyunlarda çocuklarınızı her zaman aynı takıma koyun. Birbirlerine yardımcı olarak ortaya çıkarabilecekleri güzel şeyleri görmelerini sağlayın. Örneğin; bir kağıt vererek, büyük annelerine birlikte mektup yazmalarını ya da aynı kağıda resim çizmelerini isteyin. 
  2. Çocuklarınıza ortaklaşa tamamlayacakları görevler verin. Örneğin arabayı yıkamalarını isteyin. Masayı kurma, pastayı süsleme, odayı dekore etme gibi ödevler vererek, bir arada çalışmanın yollarını bulmalarını sağlayın. Gerektiğinde yol göstererek problem çözme becerilerini iyileştirin.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı