Sohbetlerimizin Twitter’daki trend konular etrafında şekillendiği, beğenilerimizi ünlülerin Snapchat fotoğraflarının yönlendirdiği, ünün ve tanınırlığın Instagram’daki takipçi sayısı ile ölçüldüğü bu dünyada, bizlerin ve psikolojimizin bu durumdan etkilenmesi şaşırtıcı değil. Sosyal medya günümüzde, sadece çocukların ve gençlerin değil, yetişkinlerin öz güvenini etkileyen bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Dijital dünyadaki görünürlüğümüz, gönderilerimiz, paylaşımlarımız ve aldığımız beğeniler, aksini iddia etsek de üzerimizde büyük bir etki yaratıyor.
Sanal platformlardaki beğenilerin bu kadar önemli olduğu günümüz dünyasında, çocukları gerçek dünyada kendine güvenli bireyler olarak yetiştirmek oldukça zorlayıcı bir hale gelebiliyor. Anne babaların, çocuklarına, bir şeyin değerini, aldığı beğeni ile ölçmemeyi öğretmesi gerekiyor. Özellikle çocuklara, gerçek dünyada kullanabilecekleri becerileri kazandırmak önem taşıyor.
Elbette ki çocukların hayatından sosyal medyayı almak gibi bir şansımız yok. Çünkü bu teknoloji ve dijital dünya onların yaşayacağı çağın olmazsa olmazı. Eğitimlerinin, kariyerlerinin bir parçası. Sosyal medya başta olmak üzere, dijital dünyayı yasaklamak gibi bir seçeneğimiz yok.
Bu nedenle yapmamız gereken, çocuklara bu dünyanın araçlarını nasıl güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanabileceklerini öğretmek. Ayrıca bu araçları kullanırken kendilerine olan güvenlerini, öz saygılarını, değerlerini ve inançlarını korumak için rehberlik etmemiz de şart. İşte bu nedenle, sosyal medyada çocuklarınızın öz güvenini korumanın yollarını bir araya getirdik.
Çocukların Özgüvenini Koruma Yolları
- Çocuklarınızın sosyal medya kullanımını yarı yarıya indirin. Bu hem tamamen yasaklamak kadar tepki toplamayacak, hem de çocuklarınızın gerçek dünyadan kopmasına engel olacaktır. Örneğin, ailece yaptığınız bir gezi ya da yürüyüşte çocuklarınıza İnstagram için fotoğraf çekme özgürlüğü tanıyın. Ama bu özgür zaman, ailece katıldığınız aktivitenin %50sinden fazlasını kapsamasın. Çocuklarınızın yaşadıkları andan, gerçek dünyadan zevk alması için çaba harcayın, sosyal medyaya dalıp gittiklerinde onları uyarın.
- Çocuklarınıza sosyal medyanın iyi ve kötü kullanımını anlatın. Öncelikle çocuğunuzun hayatında sosyal medyanın çok önemli olduğunu anlayarak işe başlayın. Sizin için hiçbir değeri olmasa da sosyal medya çocuklarınızın hayatında büyük bir alan kaplar. Bu nedenle sosyal medyayı sürekli yargılamak ve çocuklarımızın kullanma alışkanlıklarını eleştirmek faydalı olmayacaktır. Eleştirmek yerine, başka kişiler üstüne örnekler verin. Örneğin, bir kişi bikinili bir selfie paylaştığında, yargılamadan bunun gerekliliği, eksileri ve artıları üstüne sohbet edin. Çocuğunuza yeni bir bakış açısı kazandırın.
- Gerçek hayatta yaşadıkları çatışmalarda rehberlik edin. Çocuklar, kendine güvenini, yaşadıkları çatışmaların üstesinden gelerek kazanırlar. Arkadaşları ile bir çatışma yaşadıklarında, bu çatışmayı çözmek için iletişim kurmaları gerektiği konusunda onu bilgilendirin. İletişim kurması için, kendi yaşadığınız çatışmaları nasıl çözdüğünüzü anlatın, deneyimlerinizi paylaşın. Onu konuşarak, iletişim kurarak uzlaşmaya varma konusunda cesaretlendirin. Ekranların, sosyal medya paylaşımlarının arkasına saklanmasını bu yolla engelleyebilirsiniz.
- Çocuğunuzun güçlü yönlerini öne çıkarması için yardımcı olun. Çocuklarınıza bir şeyin değerinin, ne kadar beğeni aldığıyla değil, kişinin o şeye ne kadar çaba harcadığıyla ölçüldüğünü gösterin. Başkalarının değerlendirmelerine takılıp kalmaması gerektiğini, yaptığı ve başardıkları ile asıl kendisinin nasıl hissettiğinin farkına varmasının önemli olduğunu anlatın. Anne baba olarak, pozitif yönlendirmeler kullanın. Örneğin, bir film izlerken karakterin iyi davranışlarını ve çabasını övmek, çocuğunuz üstünde düşündüğünüzden çok daha büyük ve olumlu bir etki bırakacaktır.
- Çocuklarınıza sosyal medyada görünen hiçbir şeyin aslında gerçeği tam olarak yansıtmadığını öğretin. Çocukların, sosyal medyadan fazlasıyla etkilendiği, burada paylaşımların gerçek dünya beklentilerini şekillendirdiği gerçektir. Bu noktada anne baba olarak, çocuğunuza sosyal medya paylaşımlarının çoğu kez, insanların hayatında nadir görülebilecek şeyler olduğunu anlatın. Siz de kendi sosyal medyanız da gerçek dışı ve sahte durum ve duyguları paylaşmaktan kaçınarak, çocuğunuza doğru bir örnek teşkil edin.