Çocuğunuz kendi başına vakit geçirmekten zevk alıyor, büyük grup aktiviteleri ya da sosyal etkinliklerden sonra bitkin mi görünüyor? Diğer çocuklar gibi duygu ve düşüncelerini dışa vurmaktansa kendi başına kalmayı mı tercih ediyor? Bu ve benzeri davranışları nedeniyle çocuğunuzun utangaç ya da içe kapanık olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bir ihtimal daha var; Çocuğunuzun içe dönük bir çocuk olabilir. İçe dönüklük bir karakter özelliğidir ve normal bir durumdur. İçe dönük çocukları daha iyi anlamak için en karakteristik özelliklerini bir araya getirdik.
1. İçe Dönük Çocukların Zengin Bir İç Dünyası Olur
İçe dönük çocuklar genellikle kendi başlarına ya da en fazla bir ya da iki arkadaşıyla oyun oynamayı tercih eder. Çünkü içe dönük çocukların iç dünyaları oldukça zengindir. Bu nedenle odalarında, çizim, okuma, bilgisayar oyunu gibi tek başlarına yapabilecek aktiviteleri tercih ederler. Bu onlar için normal bir durum olsa da uzun vadede kendilerini izole hissettirebilir. Anne babalar bu konuda dikkatli olmalı ve çocuklarına yol gösterici olmalıdır.
2. Derin Anlam Arayışındadırlar
İçe dönük çocuklar, yaşlarının gerektirdiğinden daha derin düşüncelere sahiptir. Dünyayı daha derin bir bakış açısı ile ele alırlar. Kendileri başta olmak üzere etraflarındaki olaylar ve kişiler hakkında meraklıdırlar. Onları anlamak ve “neden” sorusunu cevaplamak isterler.
3. Önce Gözlem Yaparlar
İçe dönük çocuklar yaşıtlarından farklı olarak yapacakları tüm aktiviteleri ilk önce gözlemlemek isterler. Arkadaşlarıyla oynayacakları oyunlara hemen dahil olmayı reddedebilirler. Buna rağmen kendilerini rahat hissettikleri evlerinde daha girişken ve konuşkan olabilirler.
4. Kararlarını Değerlerine Göre Alırlar
İç dünyası zengin ve sürekli anlam arayışında olan içe dönük çocuklar kuşkusuz kalabalıkları takip ederek karar almazlar. Karar alırken kendi değerlerine sadık kalır, yaşıtlarının üzerinde kuracağı baskıdan diğer çocuklar gibi etkilenmezler.
5. Rahatladıkça Konuşkan Olurlar
İçe dönük çocuklar yeni insanlarla ilişki kurmakta oldukça yavaş davranır. Yaşıtlarının aksine bir kişiye ısınması uzun sürebilir. Ancak bir kişinin yanında kendini rahat hissettikçe daha çok konuşmaya başlar ve karşısındaki kişinin iç dünyasını anlamaya gayret eder.
6. Grup Aktivitelerinde Zorluk Çekerler
İçe dönük çocuklar, toplumun idealindeki girişken ve konuşkan kişilerin tam tersidir. Bu nedenle grup aktivitelerine uyum sağlamak ve kabul görmek konusunda zorluklar yaşarlar.
7. Sosyalleşirken Farklı Bir Yolu Benimserler
İçe dönük çocuklar uzun süre başkalarıyla bir arada olduktan ve sosyalleştikten sonra enerjilerini kaybederler. Biraz yalnız kalıp kendilerini toplamaları gerekir. Bu nedenle sosyalleşirken de yaşıtlarında farklı davranırlar. Derin sohbetler ve ilişkiler kurabilecekleri bir iki arkadaş onlar için yeterlidir. Eğer sosyal ortamlar ya da kalabalıklarda uzun süre kalırlarsa, tükenmiş ve mutsuz hissederler.