Bebekler İçin Uyku Düzeni Oluşturmanın Önemi ve Yöntemleri

Bebekler İçin Uyku Düzeni Oluşturmanın Önemi ve Yöntemleri

Bebeklerin uyku düzenine sahip olması, her gün yeterli uykuyu alması, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri için büyük önem taşır. Ayrıca düzenli bir uyku rutinine sahip bebekler, anne babalarının daha rahat ve planlı hareket edebilmesine imkan tanırlar. Örneğin bebeklerinin saat kaçta uykuya dalıp, ortalama ne kadar uykuda kalacağını kestirebilen anne babalar, dışarı çıkma, alışveriş, eve yapılacak ziyaretler ve daha birçok günlük aktiviteyi kolaylıkla programlayıp, çoğu kez sorun yaşamadan ve bebeklerinin uykusunu bölmeden tamamlayabileceklerdir.

Sağlıklı bir uyku düzenine sahip olan bebeklerin anne babaları planlı yaşayabilecekleri için kendi uyku ve dinlenme düzenlerini de koruyabilecekler, böylece bebekleri için ihtiyaç duyacakları enerjiyi karşılayabileceklerdir. Peki bebeklerde uyku düzeni ne zaman başlamalıdır? Genellikle bebeğin eve gelişiyle birlikte, uyku düzeni de şekillenmeye başlar. Ancak ilk 6 aydan sonra uyku düzeni daha tahmin edilebilir olacaktır. Çünkü ilk 6 ay bebeğin ve anne babanın alışma sürecinin yoğun olarak yaşandığı bir zaman dilimidir. 

Bebeğe uyku düzeni oluşturmak istediğimizde yapılacak ilk şey hiçbir bebeğin birbiriyle aynı olmadığını unutmamak, bebeklerin de tıpkı yetişkinler gibi farklı zamanlarda farklı sürelerde uykuya ihtiyaç duyacaklarını hatırlamak önemlidir. Bu nedenle bebeğinize hiç uymayan bir uyku düzeni konusunda ısrarcı olmak sadece sizi tüketmekle kalmayacak aynı zamanda bebeğinize de zarar verebilecektir.

Bu noktada uyku konusunda genel kurallara bakmakta fayda vardır. Öncelikle 3 ila 12 ay arasındaki bebeklerin en azından 2 ila 3 saat gündüz uykusu alması gerekir. Bunun yanı sıra bu yaşlardaki bebeğinizin geceleri de 14 ila 15 saat uyuması beklenir. 4 aylık olana dek birçok yenidoğan gece boyunca uyanıp beslenmek isteyecektir. Eğer bebeğiniz büyüdüğü halde gece yarısı beslenme isteğiyle uyanıyorsa, uykusunun bölünmemesi için gece yatmadan önce beslenmesini artırabilirsiniz. 

 

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturma Yöntemleri

 

Gözlemleyin:

Uyku düzeni oluşturmadan önce bebeğinizi gözlemleyin. Bebeğiniz hangi zamanlarda en uzun uykusuna yatıyor, bir müddet bu saati not edin. Eğer en uzun uykularına her zaman benzer saatlerde yatıyorsa bu saati uyku başlangıcı olarak kabul  edebilirsiniz. Örneğin her gün saat 19.00’da 3 saatlik derin bir uykuya dalıyor, gece boyu ise bundan daha uzun sürelerde uyumuyorsa sizin uyku başlangıcınız 19.00 olarak kabul edilebilir. Uyku rutininize başlamak için 18.30’da ya da 18.15’de harekete geçebilirsiniz.

 

Yavaştan Alın:

Bebeğinizin uyku rutininde nelere yer vermek istiyorsunuz? Örneğin önce banyo yaptırıp ardından masaj yapmak, beslemek ve sarılmak, son olarak ninni söylemek istiyorsanız bunların hepsini rutine yedirmek için acele etmeyin. Her hafta rutine ait farklı bir öğeyi işin içine sokarak yavaş ve sakin davranın, bebeğinizin bu aktivitelere alışmasına izin verin.

 

Kendi Başına Uyumasına İzin Verin:

Uyku rutinin sonunda bebeğiniz tamamen uyumadan, henüz uykuya dalmak üzereyken yatağına bırakmaya gayret edin. Böylece bebeğiniz daha küçük yaşta kendi başına uykuya dalmaya alışacaktır. Her bebek kendi başına uyuyamasa da birkaç kez denemek size bir şey kaybettirmez.

 

Gündüz Uyku Rutini Oluşturun:

Gece uyku rutininiz eğer çocuğunuzda başarılı olduysa, gün içerisindeki uykusunda da bu rutinden parçalar kullanabilir, rutininizi gündüz uykusuna uyarlayabilirsiniz. Örneğin gece uyku rutininin bir parçası olan şarkıyı ya da oyuncağı gündüz uykusunda da kullanarak süreci hızlandırabilirsiniz.

 

Aynı Yerde Uyutmaya Gayret Edin:

Elbette çocuğunuz zaman zaman arabasında ya da evin dışında uyuyacaktır. Ancak elinizden geldiğince onu aynı yerde uyutmaya gayret edin. Henüz birkaç aylıkken aynı yerde uyumaya başlamak, onun uyku rutinini benimsemesi ve bozmaması için oldukça faydalı olacaktır.