2 Yaşındaki Çocuklarda Duygusal Gelişim

2 Yaşındaki Çocuklarda Duygusal Gelişim

2 yaşına giren çocuklarla ilgili en çok dile getirilen tanım, artık hepimizin  aşina olduğu “2 yaş sendromu” dur. Sendrom olarak adlandırılan bu dönem de çocukların davranışlarındaki değişkenlikleri takip etmek anne babalar için oldukça zorlayıcı olabilmektedir.  2 yaş çocuk psikolojisi hakkında merak edilen de bu değişken ruh halinin nedenleridir. Çocuklar birden çok arkadaşça davranırken birden mızmızlanan ve hiçbir şeyden memnun olmayan bir tavra bürünebilirler. Aslında bu ruh hali değişiklikleri, büyümelerinin bir parçasıdır.

Çocuk psikolojisi 2 yaş söz konusu olduğunda daha çok çocuğun davranışlarını, dürtülerini, duygularını ve vücudunu kontrol etmekte zorlanması ile ilgilidir. Çocuğunuz bu yaşa geldiğinde etrafındaki dünyayı keşfetmek ister. Bunun bir sonucu olarak da sınırlarını zorlar ve test eder. Bu sadece nesneler değil, insanlar için de geçerlidir. Bu nedenle anne babaların sınırlarını da anlamaya çalışır.

2 yaşındaki çocuğun davranışları

2 yaşındaki çocuğun davranışları, dünyayı anlamaya yönelik olsa da becerileri henüz o kadar gelişmemiştir. Bu nedenle sık sık zorluk yaşar. Yaşadığı bu zorluk, sınırlarını zorladığında, negatif sonuçlar almak onu daha da getirdiği duyguları ifade edemez. Öfkelenir, kıza ve bu nedenle öfke krizleri yaşayabilir. Sizi ısırabilir, vurabilir ya da elindekileri fırlatabilir. Çığlık atarak ağladığında, öfkesi dinmek bilmemesi sizi endişelendirse de bu aslında onun dünyadaki gerçekliklere uyum sağlamaya başladığını gösterir. Bu süreçte duygu ve davranışlarını yönetemediği için anne babasının sürekli gözetimine ve yardımına ihtiyaç duyar.

2 yaş çocuklarda karşılaşılan bir diğer nokta ise, bu yaştaki çocukların öfke nöbetlerini genellikle anne babalarının etrafındayken yaşamalarıdır. Çocuk, anne babası etrafta yokken daha uyumlu ve sevecen olabilir. Bunun nedeni, çocuğun anne babası dışındaki kişilere, onların sınırlarını test edecek kadar güvenmemesidir.  Özellikle anne babası etrafındayken tehlikeli durumlara ilgi gösterebilirler. Çünkü anne babalarının her durumda onları kurtaracağını bilirler.

Bu yaşta görülen 2 yaş sendromu genellikle 2 yaş bittikten sonra da bir süre devam eder. 2 yaşındaki çocuklarda duygusal gelişim devam ettikçe 2 yaş çocuğun dil gelişimi ilerledikçe, çocuk duygularını tanımaya, isimlendirmeye ve farklı şekillerde ifade etmeye başlar bu da öfke krizlerini azaltır. Bu nedenle, sizi ne kadar zorlarsa zorlasın çocuğunuzu cezalandırmamaya gayret edin. Onun yaşadığı duygusal gelişimi anlamaya çalışın ve yaşadığı durumun büyümesinin bir yolu olduğunu bilin.

2 yaş çocuk eğitimi

2 yaş çocuk eğitimi, dendiğinde akla dil ve motor becerileri gelse de öncelik, kendine ya da başkasına zarar vermeden, sınırlarını test edebileceği, bağımsızlığını yaşayabileceği güvenli bir ortam yaratmaktır. Bu ortama ulaşan bir çocuk, neyin kabul edilebilir, neyin kabul edilemez olduğunu anlamaya başlayacaktır. 2 yaş çocuk psikolojisi için önemli olan şeylerden biri de övgüdür. Çocuğunuzun sosyal ve iyi davranışlarını fark etmek ve takdir etmek önemlidir. Bir arkadaşı ile oynadığında bu durumu övün. Kendi başına yemek yediğinde, bir kıyafet parçasını çıkardığında ya da giydiğinde bu çabasını takdir edin. Böylece çocuğunuzun bir işi kendi başına tamamlamaktan zevk almasını ve iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.

2 yaş sendromu yaşayan çocuklar için öneriler ve tavsiyelerden biri de çocuğunuzun sadece sizin dikkatini çekmek için geçirdiği aşırı davranışlarda, bir süre sessiz kalıp hemen tepki vermemek olacaktır. Çocuğunuz kötü davranışlarla dikkatinizi çekebildiğini keşfettiğinde, sürekli bu şekilde davranmak gibi bir alışkanlık edinebilir. Bu nedenle öfke krizleri geçirdiğinde yorgun, aç ya da uykusuz olup olmadıklarını kontrol edin, aşırı ilgi göstermeden bulunduğu yerden uzaklaştırmaya çalışın.

Ayrıca 2 yaşındaki çocuklarda görülen psikolojik problemler konusunda tedbirli olmak için çocuğunuzun antisosyal, pasif, aşırı üzgün veya aşırı öfkeli olduğunu gözlemlediğinizde, bir çocuk psikoloğu ile görüşerek destek alabilirsiniz. Konya çocuk psikoloğu arayışlarınıza, Psikon Terapi profesyonelleri ile iletişime geçebilirsiniz.