Araştırmalar Işığında Oyun Terapisinin Fayda Gösterdiği Alanlar

Oyun terapisi, özellikle çocukların yaşadığı birçok problemde etkili bir şekilde sonuç alınan terapi türlerinden biridir. Oyun terapisi nasıl yapılır sorusu ebeveynler tarafından sıkça dile getirilmektedir. Oyun terapisinin çıkış noktası, çocukların duygu ve düşüncelerini, oyun esnasında daha dolaysız ve sorunsuz bir şekilde ifade edebilmesidir. Oyun terapisi, bu alanda uzman bir terapist eşliğinde gerçekleştirilir.

Oyun terapisinde, çocuklar için risk taşımayacak, tüm tehlikelerin bertaraf edildiği bir oyun alanı kullanılır. Çocuk bu alanda özgürce, hiçbir kısıtlama yaşamadan oyun oynar. Oyun oynama süreçlerinde terapist çocuğu tamamen serbest bırakmayı ya da yönlendirmeyi tercih edebilir. Terapist, çocuğun oyun sürecinde yaptığı seçimlerden kurduğu iletişime dek detaylı gözlemlerde bulunur. Çocuğun açık ve örtük duygu ve düşüncelerini analiz eder. Bazen terapi sürecine ailenin katılmasını da isteyebilir.

Oyun terapisinin faydaları kısaca;

– Çocukların becerileri konusunda daha kendilerine güvenli olmaları,

– Çocukların yeni sosyal beceriler edinmeleri,

– Çocukların ikili ilişkilerde ve iletişim alanında iyileşme göstermeleri,

– Karşısındaki kişiyi anlama, empati kurma ve saygı duyma konusunda ilerlemeleri,

– Duygularını tanımlama ve sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi öğrenmeleri,

– Problem çözme becerilerini geliştirmeleri ve bu konuda bol pratik yapmaları,

– Davranış şekillerinin farkına varmaları ve davranışları konusunda daha sorumlu hale gelmeleri olarak sıralanabilir.

Oyun terapisinin kullanıldığı birden çok alan bulunur. Bu alanlar arasında;

– Travmalar,

– Kaygı bozuklukları,

– Depresyon,

– Boşanma,

– Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

– Otizm Spektrum Bozukluğu

– Yas ve Ölüm

– Öfke Kontrolü Problemleri

– Okul Problemleri

– Sosyal Problemler

– Fiziksel Güçlükler

– Öğrenme Güçlükleri ilk sıralarda yer alır.

Oyun terapisinde, bebekler, bebek evleri, kuklalar, hayvan figürleri, aksiyon figürleri, sanat malzemeleri, oyuncak arabalar, müzik aletleri, mutfak ve yiyecek temalı oyuncaklar, kum havuzları, Legolar ve bloklar gibi birçok farklı oyuncak kullanılır. Oyun terapisi kullanılan oyuncaklar ve amaçlarına göre farklı türlere sahiptir. Oyun terapisi türleri ailelerin de katılımının sağlandığı Filial Terapi, kum havuzu terapisi, kitapların dahil olduğu biblioterapi ve bilişsel davranışçı oyun terapisi olarak sıralanabilir.

Oyun terapisinin çocukların yaşadığı sorunlar üstündeki olumlu etkileri bazı araştırmalar ile ortaya konmuştur. Yapılan bilimsel araştırmaları ve sonuçlarını aşağıda sizler için derledik.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Oyun Terapisi

2012 yılında Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar üstünde bir çalışma yapılmıştır. DEHB teşhisi alan çocuklarda, 8 seans bilişsel davranışçı oyun terapisinin ardından, hiperaktivitenin gözle görülür bir şekilde düştüğü tespit edilmiştir.

Davranış Problemleri Oyun Terapisi

2015 yılında oyun terapisi üstüne yapılan 52 araştırmanın sonuçları yayınlanmıştır. Yayınlanan bu çalışmalarda, 12 seans oyun terapisi alan çocuklarda görülen davranış problemlerinde azalma gözlenmiştir. Bunun yanı sıra çocukların yaşadığı depresyon ve kaygı gibi sorunlarda iyileşme olması ve çocukların akademik performanslarının artması da ortaya çıkan sonuçlar arasındadır.

Öfke Kontrolü Oyun Terapisi

2017 yılında yapılan bir araştırmada yaşları 6 ila 9 arasında değişen çocuklar 10 gün boyunca, günde 2 kez 30’ar dakikalık, toplam 20 seans oyun terapisi almışlardır. Bu çalışmanın sonucunda anne babalar çocuklarının öfkeli davranışları, kurallara uyum problemlerinde azalma olduğunu ifade etmişlerdir.

Evlat Edinen Aileler Oyun Terapisi

2017 yılında yapılan bir çalışmada, evlat edinen aileler ve çocukları arasında bağların güçlendirilmesi konusunda oyun terapisinin faydalı olduğu gözlenmiştir. 30 dakikalık 7 seansın ardından anne babalar ve çocuklar arasındaki empati güçlenmiş, gerilimler azalmış ve çocuklarda gözlenen davranış problemleri azalmıştır.

Konya Oyun Terapisi tavsiye arayışınızda Psikon Terapi profesyonelleri size aradığınız hizmeti sunar. Bizi hemen arayabilir ve uzman kadromuzla tanışabilirsiniz.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı