2 Yaş Sendromu Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

İngilizcede “Terrible Twos” yani Türkçe anlamıyla “Korkunç İkiler”, çocukların yaşadığı 2 yaş sendromunu ifade etmek için kullanılan yaygın bir tanımdır. 2 yaş sendromu nedir sorusuna verilecek en kolay cevap ise hemen her çocuğun büyüme çağında geçtiği bir dönem olacaktır. Bu dönemde çocuklarda öfke patlamaları, sinir krizleri, tahammülsüzlük ve muhalif davranışlar öne çıkar. 2 yaş sendromu ne zaman başlar sorusunun ise tam bir cevabı yoktur. Her çocuğun gelişim süreci farklı olduğu için bu sendromu yaşadığı aylar da değişkenlik gösterebilir. 2 yaş sendromu genellikle 18 ila 30 aylık çocuklar arasında görülür. 3 yaşından sonra da öfke problemleri devam edebilir ancak aralıkları gittikçe azalacaktır.

 

2 Yaş Sendromunun Sebepleri

2 yaş sendromu çocuk gelişiminin bir parçasıdır. 1 ila 3 yaş arasındaki çocuklar ani ve büyük gelişim evrelerinden geçerler. Hem zihinsel hem de fiziksel gelişim aşamaları; yürüme, konuşma, fikir sahibi olma, duygularla tanışma ve paylaşmayı, sıra beklemeyi anlama olarak sıralanabilir. Bu süreçte çocuğunuz etrafında onu çevreleyen dünyayı keşfederek, ne yapmak istiyorsa onu yapacaktır. Ancak sözel, fiziksel ve duygusal becerileri tam olarak gelişmediği için kendilerini ifade etme ya da bir isteklerini gerçekleştirme konularında tam olarak başarılı olamayacaklardır. Bu nedenle de öfkeleneceklerdir.

 

Bu durumda öfkenin nedenleri;

– Ne istediklerini tam olarak ifade edecek konuşma becerilerinin olmaması

– Sıralarını bekleme ya da paylaşma konusunda sabır gösterme yeteneklerinin olmaması

– Çok istemelerine rağmen, el ve göz koordinasyonları tam olarak gelişmediği için bardaklarına bir içecek koyamayacaklar ya da bir topu tutamayacak olmaları olarak kısaca sıralanabilir.

 

2 Yaş Sendromu Belirtileri

Çocuğunuzun 18 aylık olması ile birlikte davranışlarında göreceğiniz değişimler, 2 yaş sendromuna girip girmediğini anlamanızı sağlar. Çocuğunuzda tahammülsüzlüğün düzenli bir şekilde arttığını gördüğünüzde, öfke patlamaları, muhalif davranışlar ve ruh hali değişiklikleri ile karşılaşmanız yakındır.

– Öfke Patlamaları:

Çocukların öfke patlamaları seviye seviye farklılık gösterebilir. Bazen sadece mızıldanırken bazen de ağlayabilir ve hatta vurma, tekmeleme, ısırma ve bir şeyler fırlatma gibi fiziksel belirtiler sergileyebilir. Birçok çocukta öfke patlamaları ortalama 5 dakika sürer.

– Muhalif Davranışlar:

Çocuğunuz bu dönemde her gün yepyeni beceriler edinir. Bu becerilerini ve kendi limitlerini test etmek isteyebilirler. Bu nedenle günlük hayatta onlara ettiğiniz yardımları kabul etmeyebilir, her zaman kabullendiği şeylere muhalif olabilirler. Bağımsızlıklarını güçlendirmek için size karşı çıkmaları oldukça normal bir davranıştır.

– Ruh Hali Değişiklikleri:

2 yaş sendromunun belirtilerinden biri de ruh hali değişiklikleridir. Çocuğunuz bir an çok mutlu ve sevecenken birkaç dakika sonra çığlık çığlığa ağlayabilir. Bunun nedeni yine becerilerinin isteklerini karşılayamaması ve bunu ifade edememeleridir.

 

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Geçer?

2 yaş sendromu genellikle çocuklar 4 yaşına ulaştıklarında sona erer. Çünkü hemen her çocuk bu yaşta kendilerini ifade edecek ve isteklerini gerçekleştirecek dil ve motor becerilerine bu yaşta ulaşmış olur.

 

2 Yaş Sendromu İçin Öneriler

– Çocuğunuz için düzenli bir yeme içme ve uyku düzeni geliştirin. Böylece yorgun olmayacağı için istenmeyen davranışlardan daha uzak duracaktır.

– Çocuğunuzun iyi davranışlarını övün ancak kötü davranışlarını, cesaret vermemek adına, görmezden gelmeye çalışın.

– Çocuğunuza şiddet göstererek bu dönemi atlatmasını sağlayamazsınız. Vurmayın, bağırmayın ve şiddet örneği olmayın.

– Çocuğunuzun istenmeyen davranışlarını geçiştirmek için dikkatini farklı ve ilginç şeylere yöneltmeye çalışın.

– Çocuğunuzun karmaşık kuralları anlamayacağını unutmayın ve ona oldukça açık, net ve anlaşılır şekilde kuralları anlatın.

– Sakin olun. Çocuğunuzun sizin stresinizi besleyeceğini ve bundan besleneceğini unutmayın. 10’a kadar sayın ve derin nefesler alın.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı