Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz birden bire agresif ve nedensiz davranışlar mı sergiliyor? Çocuğunuzun öfkesi ve şiddeti nedeniyle zor zamanlar mı yaşıyorsunuz? Elinizden geleni yapmanıza rağmen çocuğunuz, agresif davranışlarında herhangi bir iyileşme göstermiyor mu? Çocuğunuzun bu davranışları sonucu kendine ya da bir başkasına zarar vermesinden korkuyor musunuz? Çocuğunuzun agresif davranışlarını kontrol edemiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okun.
Çocuklarda Agresif Davranışların Nedenleri
Çocuğunuz tüm uyarılarınıza rağmen, vuruyor, itiyor, ısırıyor ve tokat mı atıyor Peki bu davranışların sebebi nedir? Çocuklarda agresif davranışlara neden olabilecek faktörleri sizin için bir araya getirdik;
– Yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle kötü ve iyinin, neyin hoş görülüp neyin görülmeyeceğinin farkında değildir. Sınırlarını ve özgürlüklerini test etmek için bu ve benzeri davranışlar sergileyebilir. Tamamen kendi başına neler yapabileceğini görmek isteyebilir. Bu nedenle sizin hiç hoşunuza gitmese de yaptığı bazı agresif davranışları birer bireysel başarı olarak görüp, mutlu olabilir.
– Bu aylardaki çocuklar, duygularını ve istekleri ifade etmekte yetersizdir. İfade becerileri gelişmediği için öfke ve kızgınlık gibi duygularını agresif davranışlarla ortaya koyarlar. Yapmak istediği bir şeyi yapamamak, almak istediği bir şeyi alamamak gibi son derece basit nedenlerle sinirlenip, agresif davranışlara yönelebilirler.
– Yürümeye yeni başlayan çocuklar için, uyku, beslenme ve dinlenme gibi temel ihtiyaçlar çok önemlidir. Birçok davranış üstünde belirleyici rol oynayan bu ihtiyaçların giderilmemesi çocuğun agresif davranmasına neden olabilir.
Agresif Davranışlarla Başa Çıkmanın Yolları
Yeni yürümeye başlayan çocukların agresif davranışları, çocuğunuzun büyümesi ile birlikte duygularını ve enerjilerini yönetmeye başlaması sonucu hafifleyecektir. Bu olana dek, onun agresif davranışlarıyla başa çıkmak için aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz.
- Çocuğunuzun agresif davranışlarının kendine ve / veya çevresindekilere ağır hasarlar vermesini engellemek için ilk andan itibaren dikkat kesilin. Durumun daha büyük ve zor bir hale gelmesine izin vermeyin. İlk andan itibaren kesin ve net bir set çekin. Bağırmak yerine, hayır kelimesini net bir şekilde kullanın. Gerekirse onun anlayacağı bir dil ile davranışının neden hatalı olduğunu anlatın.
- Çocukların agresif davranışları, sadece evde değil, dışarıda ve toplum içerisinde de gerçekleşir. Bu durumda durumun daha fazla büyümesi ve kontrolden çıkmaması için çocuğunuzu hızla bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırın. Eğer uzaklaştırmakta zorlanıyorsanız çocuğunuza, gideceğiniz yerde farklı, ilginç şeyler görebileceğini ve yapabileceğini anlatarak, dikkatini dağıtın.
- Çocuğunuzun biraz sakinleştiğini ve söylediklerinizi dinlemeye başlayacağını hissettiğinizde, az önce olanlar hakkında konuşun. Çocuğunuzun göz seviyesine inmek için diz çökmeye, konuşmanız boyunca göz kontağı kurmaya gayret edin. Yaptığı davranışın neden kötü olduğunu, iyi davranışlar gösterdiğinde sizi nasıl mutlu ettiğini anlatın. Yakınlarda gösterdiği agresif davranışları hatırlatarak iyi ile kötü arasındaki farkı işaret edin. Bir dahaki sefer nasıl davranması gerektiğini örnekler vererek anlatın.
- Anne baba olarak sizin de bazen kontrolü kaybetmeniz normaldir. Ancak bu durum çocuğunuzun agresif davranışını cesaretlendirip, gerilimi daha da tırmandırabilir. Çocuğunuz için yol gösterici ve rol model olduğunuzu unutmadan, sakin kalmaya gayret edin. Dinlendirici, yatıştırıcı bir ses tonu ile konuşun. Bağırmanın faydası olmayacağını hatırlayarak, bağıracak gibi hissettiğinizde birkaç derin nefes alın.
Çocuğunuzun agresif davranışları, yaşı ilerlemesine rağmen azalmıyor ve kontrol altına alınamıyorsa, profesyonel bir yardım gerekebilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun davranışlarını sıkı bir şekilde takip edin. Davranışlarının ortaya çıktığı zamanı, bu davranışı tetikleyen durum ve kişileri gözlemleyin. Daha sonra, çocuk doktoru ile fiziksel bir muayene ardından bir çocuk psikoloğu ile detaylı bir değerlendirme için harekete geçin.
Unutmayın; Konya çocuk psikoloğu öneri ve tavsiyeleri için bizimle her an iletişime geçebilir, Psikon Terapi profesyonellerinin desteğinden faydalanabilirsiniz.