Anne Babaların Yaptığı 7 Büyük Disiplin Hatası

Çocuğumu disipline edemiyorum.

Çocuk üstünde nasıl disiplin kurulur bilmiyorum.

Disiplin kurmayı başaramıyorum.

Birçok anne baba, çocuklarını yetiştirirken doğru disiplin yöntemlerini uygulamakta zorlanır. Disiplin ile cezalandırma çoğu kez birbirine karıştırılır ve anne babalar hangi adımı atmaları gerektiğini bilemeyebilir. En sık kullanılan disiplin yöntemleri çocukların hatalarının sonuçlarıyla yüzleşmelerini sağlamak veya sahip oldukları ayrıcalıkları ellerinden almak olarak öne çıkar. Ancak bazen tüm klasik disiplin stratejilerini kullandığınızda bile çocuğunuz olumsuz davranışlarına devam edebilir. Bunun nedeni, disiplin kurmaya çalışırken yaptığınız hatalardan kaynaklanabilmektedir. Biz de bu disiplin hatalarını sizler için bir araya getirdik.

7 Büyük Disiplin Hatası

TOPLUM İÇİNDE AZARLAMA

Çocuğunuz tehlikeli bir davranış sergiliyorsa onun kendine ya da bir başkasına zarar vermesini engellemek için hemen müdahale etmeniz gerekir. Ancak çocuğunuzu başkaları önünde disipline etmeye çalışmak, ona bağırmak ya da azarlamak hiçbir işe yaramaz. Çünkü çocuğunuzun sizin ne söylediğinizden çok diğerlerinin ne duyduğu ile ilgilenir. Böyle durumlarda çocuğunuzu baş başa kalabileceğiniz bir yere götürün ve burada konuşun. Baş başa kalamayacağınız bir ortamda iseniz, yanlış davranışı hakkında daha sonra konuşacağınızı belirtin ve mutlak bu konuşmayı yapın.

BELİRSİZ TALİMATLAR VERMEK

Çocuğunuzun aynı şeyi binlerce kez söylemenize rağmen yapmaması sizi şaşırtabilir. Ancak aslında çocuğunuz söylediğiniz şeyi tam olarak anlamamış, talimatınız ona belirsiz gelmiş olabilir. Bu gibi yanlışlıkların önüne geçmek için çocuğunuza spesifik talimatlar verin. Ne yapmaması gerektiğinden çok, ne yapması gerektiğini söyleyin. Örneğin, montunu yere atma demek yerine, montunu kapının arkasına as deyin.

RÜŞVET VERMEK

Çocuğunuzun kötü davranışı ile başa çıkamadığınızda, bu durumdan hemen kurtulmak ve hızlı sonuç almak için ona bir şeker almak ya da tablette oynama izni vermek gibi rüşvetler gerçekten işe yarar. Ancak bu sadece bir kez olur. Çünkü bu yaptığınız aslında kötü davranışı ödüllendirmektir. Çocuğunuz kötü davranış gösterdiğinde bunu sonlandırmak için herhangi bir şey teklif etmeyin, doğru davranışın neden yapılması gerektiğini açıklayın.

AÇLIĞI UNUTMAK

Çocuklar karınları açken bazen bunun farkına varmazlar ve kötü davranışlar gösterebilirler. Bir şeyler yemeye ihtiyaçları varken sizi dinlemeyebilirler. Bu gibi durumlarda önce çocuğunuza davranışının yanlış olduğunu ve nedenini açıklayın. Ardından aç olup olmadığını sorup, küçük bir atıştırmadan sonra yeniden konuşacağınızı belirtin.

KONTROLÜ KAYBETMEK

Çocuklar bazen her anne babayı zor durumda bırakır. Çünkü bazı davranışlar karşısında anne babalar kendilerini tutamazlar ve bağırmaya başlarlar. Ancak bağırmak çocuğun sizi dinlemesini sağlamaz. Tam aksine çocuğunuz ya tamamen kendini kapatır ya da o da kontrolünü kaybeder. Bu gibi durumlarda sakin olmaya çalışın. Sesinizi yükseltmeden önce çocuğunuza değil, davranışına kızdığınızı kendinize hatırlatın. Kötü davranışını sakince açıklamaya gayret edin.

KİŞİSELLEŞTİRMEK

Anne babalar, çocukların kötü davranışlarını bazen kişisel alırlar. Oysaki çocukların bu davranışlarının altında yatan tek bir neden vardır o da kendilerini kontrol etme becerilerinin eksikliğidir. Çocuklar sınırlarını test ederler, sizin dikkatinizi çekmeye çalışırlar. Çocuğunuzun kötü davranışlarının sizi düşman olarak gördüğü için yapıldığını düşünmeye başlarsanız aranızdaki bağı zedeler ve şefkatinizi göstermekte zorlanırsınız. Çocuğunuzun büyüdüğünü ve sınırlarını bulmaya çalıştığını düşünerek sakinleşin, ona sık sık sarılın ve öpün.

DENGEYİ BULAMAMAK

Çocuğunuza kızdığınızda birden kendinizi “Sana bir ay boyunca tablet yok” derken bulabilirsiniz. Doğru ve sağlıklı bir disiplin için, stratejiniz dengeli olmalıdır. Ayrıcalıklarını elinden almada ya da seçeceğiniz diğer disiplin taktiklerindeki aşırılıklar, çocuğunuzu da sizi de zorlayacaktır. Bunun yerine net ve bozulmaz kurallar koyun. Çocuğunuzun bu kurallara uymazsa ne gibi mantıklı sonuçlarla karşılaşacağını açıkça belirtin. Dengesiz ve aşırı davranışlardan kaçının.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı