Okul zillerinin çalma saati yaklaştıkça, bazı çocuklar okula, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmak için heyecan duyar. Ancak bazı çocuklar, okula geri dönme konusunda endişeler yaşar. Yaz boyu içinde bulundukları, özgür ve saat kısıtlaması olmayan düzenlerini terk etmek istemeyebilir. Okula dönüş konusunda endişeler taşıyan çocukları bu duygulardan arındırmak ve okula geri dönüşe hazırlamak için 4 önemli aşamayı bir araya getirdik.
HAZIRLIK
Çocuğunuzu okula dönüş için hazırlamaya erkenden başlayın. Bir önceki sene okulda kullandığı defterleri ortaya çıkarın. Haydi gel defterlerini bir kutuya koyalım deyin. Daha sonra her defteri birlikte açıp inceleyin. Ona kendi okul yaşamınızdan eğlenceli olaylar anlatın. Onun bir önceki sene okulda yaşadığı komik anıları birlikte hatırlayın. Birlikte ona okulu anımsatacak eğlenceli workshop ve atölyelere katılın.
Okulun ilk gününü konu alan, çocuk kitapları edinin. Birlikte bu kitapları okuyup, okul üstüne sohbet etmeye gayret edin. Çocuğunuzun okul ile ilgili endişelerine kulak verin. Onu yargılamadan, müdahale etmeden dinleyin. Okul başlamadan önce bu gibi endişeler taşımanın çok normal olduğunu anlatın. Kendi okul endişelerinizden de bahsederek onu anladığınızı gösterin. Zorluklarla mücadele etmenin büyümenin bir parçası olduğunu anlatmak için onunla bu konuda konuşun. Zorluklarla mücadele edebilecek güçte olduğuna inandığınızı yüksek sesle dile getirin.
KORKULARI TANIMLAYIN
Çocuğunuz okula dönmek konusunda endişeleniyor. Peki tam olarak neden korktuğunu biliyor musunuz? Bunu anlamak için onunla konuşun. Eğer tam olarak neden korktuğunu bilmiyor ya da ifade edemiyorsa onunla en sık rastlanan korkuları paylaşabilir, neden korktuğunu anlamasına ve tanımlamasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, çocuklar en çok bir başkasının onunla oynamamasından korkuyor olabilir.
Bu korkuyu anlamaya çalışırken ona pozitif bir dille yaklaştığınızdan emin olun. “Seninle kimsenin oynamak istemeyeceğinden mi korkuyorsun” demeyin. Bunun yerine “Okulda kimlerle saklambaç oynayabileceğini düşünüyorsun?” gibi sorular sorun. Bunun dışında çocuğunuzun, akademik olarak başarılı olamayacağından, sosyal ilişki kuramayacağından ya da sizden ayrı kalmaktan korkabileceğini hatırlayın. Onu yine pozitif bir dil kullanarak bu konularda sıkıntı yaşamayacağına dair rahatlatın.
POZİTİF ŞEYLERE ODAKLANIN
Çocuğunuzdan okulla ilgili hangi korkulara sahip olduğunu bir kağıda yazmasını isteyin. Büyük bir sayfa alın. Sayfayı tam ortadan ikiye bölün. Sayfanın bir tarafına “endişeli düşünceler” diğer tarafına “neşeli düşünceler” yazın. Çocuğunuzdan onu okulla ilgili endişelendiren şeyleri ait olduğu sütunun altına, mutlu eden şeyleri de diğer sütunun altına yazmasını ya da çizmesini isteyin. Daha sonra endişelendiren şeyleri tek tek ele alarak, onun endişelerini ortadan kaldıracak yöntemler tavsiye edin ve hep pozitif noktalara odaklanın. Çocuğunuzla okulda yaşadığı ve unutmadığı şeyler üstüne konuşun. Okula gitmese bunları yaşayamayacağını anlatın.
BAĞLANTINIZI KOPARMAYIN
Çocuğunuzun endişelerini ortadan kaldırmak için sabah rutini oluşturun. Uykudan uyandığı ilk birkaç dakika çocuğunuzla vakit geçirin. Onun kendini güvende hissetmesini sağlayın. Çocuğunuza evden ayrılırken bir taş ya da küçük bir nesne verebilir, gün içinde kendini endişeli hissederse bu taşa dokunabileceğini söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzun çantasına ikinizin bir resmini koyabilir, istediğinde sizi görebileceğini söyleyebilirsiniz. Yemek çantasına onu sevdiğinizi belirten mesajlar koyabilir, gün sonunda kavuşacağınızı söyleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun okul reddi konusunda göstereceğiniz tüm bu çabalar cevapsız kalırsa bir profesyonelden destek almanız doğru bir adım olabilir. Çocuklarda okul reddi danışmanlığı Konya arayışınızda Psikon Terapi profesyonel kadrosu ile size ve çocuğunuza yardımcı olacak, çocuğunuzun akademik yıllarının başlangıç aşamasında doğru adımlar atmanız için size destek verecektir.