1 ila 2 yaş arasındaki çocuklar, yaşlarından ve bedenlerinden beklenemeyecek büyüklükte bir inatçılığa sahip olabilirler. İstediklerini elde edene kadar ağlamak, bağırmak gibi davranışlar göstererek anne babalarının sabrını zorlayabilirler. Bu yaştaki çocukların davranışları ciddi sonuçlar yaratmasa da, yaşları itibarıyla disiplinle tanışmaları önemlidir. Elbette disiplin demek artık hemen herkesin bildiği gibi çocuğa ceza vermek değildir. Disiplin, çocuğun davranışlarını yönetmesini öğrenmesi ve iyi seçimler yapabilmesi için ona yol göstermek demektir.
2 yaşlarındaki çocuklar enerji doludur. Yürümeyi öğrenenler koşabilir, zıplayabilir, bayılana dek oynayabilir. Çok çabuk uyarılarak sakinliğini kaybeden bu yaştaki çocukların tekrar sakinleşmesi için bulunduğu ortamdan çıkarmak gerekebilir.
Çocuklarınız bu dönemde dokunarak öğrenir, motor becerilerini çalıştırmaya ve geliştirmeye başlar. Bol bol hareket ettikleri için sakarlıklar da yapabilirler. Bu yüzden çocuğunuzu korumak için güvenli bir şekilde hareket etme konusunda ona yol gösterebilirsiniz.
Bağımsızlığını kazanmak isteyen çocuklarınız, yeni kelime hazinelerini size karşı çıkmak için kullanmak isteyebilir, koşarak sizden kaçabilirler. Bu da onlar için gerçekleştireceğiniz disiplin stratejilerini uygulamanızda zorluklar çıkarabilir. Yine de her şeye rağmen bu yaştaki çocukların gelişimine şahit olmak insanı mutlu eder.
Fiziksel Rehberlik Edin
Çocuğunuza bir şeyi nasıl yapacağını söylüyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Çocuğunuza odanın öteki ucundan talimat vermek yerine yanına gidin, göz kontağı kurun ve neyi nasıl yapması gerektiğini göstererek öğretin. Açıklama için onun anlayabileceği net ve kısa ifadeler kullanın.
Çocuğunuzu Ortamdan Uzaklaştırın
1 ila 2 yaşındaki çocukların duygularına ve davranışlarına hakim olması oldukça yeni bir meseledir ve işler her zaman istediğiniz gibi gitmez. Çocuğunuzun davranışlarını yönetemediğiniz yerlerde ısrarla kalmaktansa onu hemen o ortamdan uzaklaştırın.
İyi Davranışları Övün
Çocuğunuzun iyi davranışlarını her seferinde yakalamaya gayret edin. Sakince oynamak, kendi kıyafetini giymeye çalışmak, oyuncaklarını toplamak gibi iyi davranışları mutlaka övün ve çocuğunuzun her davranışının sizin tarafınızdan görüldüğünü ve takdir edildiğini hissettirin.
Dikkat Çekme Çabalarını Fark Edin
Çocuklar bazen sadece anne babaların dikkatini çekmek için aşırı davranışlar, ağlama ya da öfke krizleri yaşayabilir. Bu durumda ona normalde olduğundan daha farklı davranmayın. Aksi takdirde sizin dikkatinizi çekmek istediğinde aynı davranışları sergilemeye devam edecektir.