Anne babalar olarak çocuklarımızın para için endişelenmelerini istemeyiz. Onları olabildiğince rahat ve konforlu yetiştirmek ister, istediklerini temin etmeye çalışırız. Ancak bu ince ve iyi niyetli düşüncemiz, uzun vadede çocuğumuzun para konusunu anlamasına, para kavramını öğrenmesine engel olur. Çocuğumuz, gerçek dünyada savunmasız bir durumda kalabilir. Bu durumun önüne geçmek için çocuklara para eğitimi vermenin, her yaşa özgü taktiklerini sizin için derledik.
Çocuklarda Para Eğitimi
3 Yaş Para Eğitimi
Bu yaştaki çocuklar, beklemeyi ve sabretmeyi öğrenmelidir. Çocuğunuza bu becerileri kazandırmak için ona şimdi isterse bir kurabiye verebileceğinizi ama beklerse iki kurabiye vereceğinizi söyleyin. Ekstra kurabiyeyi kazanmak için beklemesi yönünde teşvik edin.
4 Yaş Para Eğitimi
Bu yaştaki çocuklar, para ve finans konularını anlamaz ama saymayı ve değişik para birimlerini öğrenebilir. Her hafta ona farklı bir bozuk para verin. Örneğin ilk hafta 5 kuruşlarla başlayın. Elinde tuttuğu bozukluğun 5 kuruş olduğunu söyleyin ve verdiğiniz 5 kuruşları saymasını isteyin.
5 Yaş Para Eğitimi
Yaşıtlarıyla daha fazla vakit geçirmeye başlayan çocuğunuz artık her şeyi istemeye de başlayacaktır. Ona her istediğinizi alamayacağınızı ve seçim yapmak zorunda olduğunu söyleyin. Markette birkaç şey istediğinde birini seçmeyi bu yolla öğretin.
6 Yaş Para Eğitimi
Okul çağı ile birlikte çocuğunuza haftalık harçlık vermeye başlayın. Hafta sonu olmadan parasını bitirirse, yeniden para vermeyin. Böylece parayı nasıl yönetmesi gerektiği konusunda fikri oluşmaya başlayacaktır.
7 Yaş Para Eğitimi
Çocuğunuzun mesleklerle ilk tanışmaya başladığı bu yaşlarda, ileride ne olmak istediği üstüne de düşünecektir. Onunla hayalindeki işi konuşun. Siz de kendi işinizi ve neler yaptığınızı anlatın. Herkesin para kazanmak için çalıştığının altını çizerek, hem para kazanıp hem de zevk aldığı bir işi yapmanın öneminden bahsedin.
8 Yaş Para Eğitimi
Bu yaştaki çocuklar, gelir gider dengesini anlamaya başlar. Faturalarınızı öderken onunda yanınıza oturmasını sağlayın. Aylık gelir giderinizi birlikte hesaplayın. Gelir giderin dengesini ve birikimin önemini yaşına uygun sözcüklerle anlatın.
9 Yaş Para Eğitimi
Çocuklar bu yaşla birlikte istedikleri şey için para biriktirmenin önemini kavramaya başlayabilir. Çocuğunuzla birlikte bir bankaya gidin ve ona bir tasarruf hesabı açın. Sonra bir kumbara alarak parasını burada biriktirmesi için teşvik edin.
10 Yaş Para Eğitimi
Çocuklarınız kredi kartı ve konseptini anlamayabilir. 10 yaş kredi kartının nasıl kullanılabileceğini öğretmek için uygun bir yaştır. Banka kartı ve kredi kartlarınızı çıkarın. Hangisinin ne işe yaradığını göstererek anlatın. Markete gittiğinizde kartı onun kullanmasına izin verin. Kredi kartı ödemelerinizi birlikteyken yapın.
11 Yaş Para Eğitimi
Çocukların medya kanalıyla uğradıkları reklam bombardımanı en çok bu yaşlarda etkilerini gösterir. Çocuğunuzla birlikte bir dergi alın ve reklamları inceleyin. Reklamların bizi nasıl etkilemeye çalıştığını, ihtiyacımız olmayan şeyleri almamız için bizi nasıl ikna ettiklerini anlatın.
12 Yaş Para Eğitimi
Ergenlik dönemi ile birlikte bağımsızlığını kazanmaya çalışan çocuğunuz kendi alışverişini yapmak isteyecektir. Çocuğunuzun alışveriş yaparken akıllıca davranmasını, kaliteli malzemelere önem vermesini ve ihtiyaçlarına öncelik vermesini öğretmek için kendi alışverişlerinizde ona örnek olun ve örneklerle açıklamalar yapın.
13 – 14 – 15 Yaş Para Eğitimi
Bu yaşlarda çocuklarınıza para kazanmak için yapabilecekleri işler konusunda bilgi verebilirsiniz. Örneğin kermeslerde satmak için bir şeyler pişirebilir, el yapımı ürünler üretebilirler. Yaz aylarında yaşlarına uygun işler yapabilir, komşulara, kendilerinden küçük öğrencilere yardımcı olabilirler. Paranın aslında kazanılan bir şey olduğunu öğrenmek onların harcama yaparken de daha akıllıca davranmasına yardımcı olacaktır.