Çocuklara Hamilelik ve Doğumu Anlatmanın İpuçları

Çocuklara Hamilelik ve Doğumu Anlatmanın İpuçları

Yeniden hamilesiniz ve evdeki ufaklık karnınızın neden büyümeye başladığını merak ediyor. Ya da hamile bir arkadaşınızın doğum yaptığını duyunca gözlerini kocaman açarak soruyor: “Anne bebekler nereden geliyor?”

İşte bu soru bazen bizi düşündüğümüzden daha çok korkutur. Gerçekten de çocuklara hamilelik ve doğumun nasıl gerçekleştiğini anlatmak, kendisinin bu dünyaya nasıl geldiğini açıklamak düşündüğümüzden daha ciddi bir meseledir. Ancak düşünüldüğü gibi korkutucu ve imkansız da değildir.

Öncelikle bizim cinsellik ve vücut ile ilgili algılarımızın çocuklarla aynı olmadığını hatırlamak gerekiyor. Çocuklar genellikle cinsellik ve vücudumuzla ilgili bizim negatif olabilecek düşüncelerimizi taşımazlar. Onlar yepyeni ve olumlu bir bakış açısına sahiptir. Çocuğunuz size bebeklerin nasıl olduğunu sorduğunda bir an derin nefes alın, aklınızı toparlayın ve sizin için derlediğimiz ipuçlarını hatırlayın.

  1. Soruyu Soruyla Cevaplayın

Çocuğunuzun sorduğu herhangi bir soruyu cevaplarken kullanacağınız yöntemlerden biri de aslında onun neyi sormak istediğini anlamaktır. Onu dikkatlice dinleyin ve neyi öğrenmek istediğini anlayın. Bunun için soruyu soruyla cevaplayarak aslında aklındaki şeyin ne olduğunu anlayıp, yanlış yönlendirmeden kaçınabilirsiniz.

  1. Çocuğunuzun Olayın Ne Kadarını Bildiğini Anlayın

Çocuklarınız bazen sizin düşündüğünüzden daha fazlasını biliyor olabilir. TV, internet ve teknoloji dünyasında çocuğunuzun neyi duymuş olabileceğini bazen tahmin edemezsiniz. Bu nedenle çocuğunuza hamileliği anlatmadan önce sorular sorarak onun ne bildiğini anlayın. Eksik ya da yanlış bilgileri varsa bunları doğruları ile değiştirin. Konuşurken mutlaka onun kullandığı ve bildiği kelimeleri kullanın.

  1. Kelimeleri Seçerken Dikkat Edin

Hamilelik ve doğum, doğal bir süreç olmasına rağmen çocuklarda korkutucu etkiler bırakabilir. Bu nedenle kelimeleri dikkatli seçmekte fayda var. Çocuğunuz sezaryenin ne olduğunu merak ediyorsa, anlatırken olabildiğince kısa ve öz anlatın. Çocuğun bir ameliyatla dışarı çıkarıldığı gibi basit anlatımlar kullanın. Ayrıca kafa karışıklığını gidermek için bebeğin midede ya da göbekte değil, vücudun bebekler için ayrılmış bir bölgesinde geliştiğini söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzu en iyi siz tanıdığınız için hangi kelimelerin onu korkutmayacağını ve kafasını karıştırmayacağını da en iyi siz bilirsiniz.

  1. Her Şeyi Birden Cevaplamanız Gerekmiyor

Çocuğunuz bazen karmaşık sorular sorabilir. Onun tüm sorularını cevaplamaya çalışırsanız istemediğiniz kelime ve ifadeleri kullanmak zorunda kalabilirsiniz. O anda cevaplayamayacağınız sorularla karşılaşırsanız acele etmeyin. Ona cevabı vermek için vakte ihtiyacınız olduğunu söyleyin ve yaşına uygun bir kitaptan bebek gelişimi üzerine bilgiler aldıktan sonra konuyu güzelce anlatın.

  1. Dürüst Olun

Çocuğunuzla doğum ve hamileliği konuşmak sizi rahatsız ediyor olabilir. Bu durumda sakın yanlış ve eksik bilgiler verme yolunu seçmeyin. Çünkü ileride çocuğunuz sizden alamadığı bilgileri başka yerlerden öğrenmek isteyecek ve bu çocuğunuzun bu konuda yanlış fikirlere kapılmasına neden olacaktır. Dürüst olun ve onun kaldırabileceği kadarıyla, yaşına uygun bir şekilde ona hamilelik ve doğum sürecini anlatın.  Birkaç neslin leylek masalıyla büyüdüğünü ve gerçekleri öğrendiklerinde yaşadıkları şaşkınlığı unutmayın!