Anne Babaların Çocuklarıyla Konuşurken Yaptıkları Hatalar ve Çözümler

Çocuklarınızla konuşurken seçtiğiniz kelimeler oldukça önemlidir. Çünkü her kelime çocuğun zihninde yeni bir yol açar. Bu nedenle doğru kelimeleri kullanmak ve çocukla iletişimde hatalardan kaçınmak önemlidir. İnsanların yetişkin hayatında yaşadığı bir çok ruhsal sıkıntının asıl nedeni çocukluk yıllarına dayanır. Anne baba ile çocuk arasındaki iletişim hem çocukluk çağları hem de yetişkinlik için büyük bir önem taşır. Anne babalar bu önemin farkında olsalar da her insan gibi hatalar yapabilir. İşte anne babaların çocuklarıyla konuşurken yaptıkları hataları ve bu hatalar için çözüm yollarını sizler için bir araya getirdik.

Çok Fazla Konuşmak

Anne babalar bazen birçok şeyi bir anda anlatır. Ancak araştırmalara göre insan beyni ancak 4 büyük bilgi parçasını kısa süreli hafızasında tutabilir. Bu da yaklaşık olarak 30 saniyelik iki ya da üç cümleye tekabül etmektedir.

Çözüm:

Örneğin, çocuğunuza uzun uzun futbol ya da müzik derslerinden neden sadece birini seçmek zorunda olduğunu anlatmak yerine, iki cümle ile bunun zorluğunu anlatın. İsterse daha sonra konuşabileceğinizi söyleyin.

Dırdır Etmek ve Sürekli Uyarmak

Çocuğunuz bazı sabahlar bir türlü evden çıkmak bilmez. 10 dakikada bir kapısına gitmek, onu sürekli aynı şekilde uyarmak çocuğunuzun üstünde düşündüğünüzden çok farklı bir etki bırakır. Çocuğunuz sürekli uyarılacağını öğrenir ve işleri daha da yavaşlatır.

Çözüm:

Çocuğunuza evden çıkması için kaç dakikası kaldığını bir kez söyleyin ve eğer okula geç kalırsanız öğretmene bunu kendisinin açıklayacağını anlatın. Bu cümle çocuğu tehdit eder bir tonda değil bilgilendirici bir tonda söylendiğinde çocuğunuz da işlerini daha hızlı halletmek konusunda istekli olacaktır.

Utandırmak ve Suçlamak

Çocuğunuz sizin istek ve ihtiyaçlarınızı doğal olarak bilemez ve kendi sınırlarını test etmek için bazen yanlış davranışlarda bulunabilir. Bu nedenle örneğin odasını toplamadıysa onu utandırmak ya da suçlamak için ona ne kadar çaba harcadığınızı saçınızı süpürge ettiğinizi söylemeniz kendisini bencil hissettirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Çözüm:

Çocuğunuza kızmaya başlamadan önce odasını toplamanın sizin için neden önemli olduğunu, neler hissettiğinizi onu suçlamadan anlatın. Gerekirse oyuncaklarını toplamadığı için bugünlük onlarla oynayamayacağını söyleyin ve yarın yeniden denemesine izin vererek, kişiliğinde değil, davranışındaki yanlışa dikkat çekin.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı