Oyun Türleri ve Çocuk Gelişimindeki Önemi

Oyun oynamak oldukça basit ve sıradan görünse de çocukların gelişimi için en önemli aktivitelerin başında gelir. Yaratıcılıktan hayal gücüne, organizasyondan sosyalliğe dek birçok beceri, oyunlar aracılığıyla gelişir. Bu nedenle çocuk gelişimi denince akla gelen ilk şeylerden biri oyun oynamaktır. Oyun oynamanın faydaları ve çocuk gelişimindeki rolü anlatırken, farklı oyun türleri hakkında bilgilenmek gereklidir. Biz de bu amaçla farklı oyun türlerini sizin için bir araya getirdik.  İşte çocuğunuzun geçeceği oyun aşamaları ve gelişimindeki önemi:

Amaçsız Oyun

Doğumu takip eden ilk üç ay içerisinde çocuğunuz tam olarak bir anlamı olmayan hareket tekrarları yapmaya başlar. Bu hareketlerin belli bir amacı yoktur ancak bebekler bu hareketlerle sürekli meşguldür. Aslında amaçsız oyun adı verilen bu oyun türü bebeğinizin gelecekte oyunları keşfetmesinin kapısını açacak bir anahtardır. Bu nedenle özellikle bebeklerde gözlenen bu amaçsız oyun oynama davranışı onun gelişimi için önemlidir.

Bağımsız Oyun

Bağımsız oyun adında da anlaşılacağı üzere, çocuğunuzun kendi kendine oynadığı oyunları işaret eder. Bu oyun türü, çocuğunuzun gelişimi için fazlasıyla önemlidir. Çocuk kendi kendini eğlendirmeyi öğrenir ve kendi kendine yetebilmek için ilk adımları bu oyunlar sayesinde atar. Özellikle 2 – 3 yaş arası çocuklarda görülen bağımsız oyun oynama nedenleri arasında çocuğun iletişim becerilerinin tam olarak gelişmiş olmaması ve kendine odaklı olması bulunur. Utangaç çocuklar da bağımsız oyun oynamayı tercih edebilir.

İzleyicilik

Bu oyun türünde çocuk oyunda aktif olarak yer almaz. Oyunu uzaktan izler ve diğer çocuklara katılmaz. Genellikle erken yaşlarda görülen izleyicilik davranışı, özellikle dil gelişimi devam eden çocuklar, utangaç çocuklar, gruptakilerden yaşça küçük çocuklarda görülür. Çocuğunuzun izleyicilik davranışı göstermesinin sebeplerinden biri kuralları bilmemesi, oyuna girmeden önce izleyerek öğrenmek istemesi olabilir.

Dostça Oyun

Bu oyun türünde çocuklar birlikte oynamazlar. Ancak her çocuk kendi oyununu oynarken bir yandan da yanındaki çocukla iletişime geçer. Örneğin lego yaparken yanındaki arkadaşı ile sohbet eder. Çocuklar birbirinden fikir alabilir, birbirine yardım edebilir. Bu oyun türü çocuğun sosyalleşmesini sağlar, problem çözme ve işbirliği yapma becerilerini iyileştirir. Bu yolla yeni arkadaşlar edinmeyi öğrenir.

İşbirlikçi Oyun

İşbirlikçi oyun, çocuğun tüm aşamaları geride bırakıp gerçekten birlikte oyun oynamayı öğrendiği zaman gözlenir. Okul öncesi çocuklar ve okula yeni başlayan çocuklar artık bu aşamaya gelmiştir. Kardeşleri ya da etrafında çok fazla çocuk olan çocuklar bu aşamaya daha çabuk gelebilir. İşbirlikçi oyunda çocuğunuz o güne kadar kazandığı tüm sosyal becerileri kullanmaya başlayacak, arkadaşlarıyla farklı oyun türlerinde işbirliği gösterecektir.

Dramatik Oyunlar

Dramatik oyunlar isminde de anlaşılacağı gibi, çocuklarınızın kıyafetler giyip, tiyatral ve dramatik oyunlar sergilediği oyun türleridir. Bu tür oyunlar çocuğun dil gelişimini, paylaşım yapma, işbirliği yapma, hayal gücü becerilerini destekler ve çocuğunuzun daha işlevsel olmasını sağlar.

Rekabet Oyunları

Yarışlar, spor aktiviteleri, kutu oyunları gibi rekabet içeren oyunlar, çocuğunuzun sıra beklemeyi, bir ekibin parçası olmayı, kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenmesi açısından önemlidir.

Fiziksel Oyunlar

Çocuğunuz ister futbol oynasın, isterse bisiklete binsin, fiziksel gücünü ve koordinasyonunu kullanacağı oyunlar ile büyük ve ince motor becerilerini ve kendine güvenini artıracaktır.

İnşa Oyunları

Bloklardan şehirler kurmak, tren yolları yapmak, ev içerisinde yastıklardan kuleler inşa etmek gibi inşa oyunları çocukların birden çok yeteneğini geliştirmesine izin verir. Çocuklar inşa ettikçe, bilişsel becerilerini kullanır ve bir şeyin nasıl en iyi hale getirilebileceğini deneyerek öğrenir.

Sembolik Oyunlar

Şarkı söylemek, çizim yapmak ya da sayı saymak gibi oyunlarda çocuk, kendini nasıl ifade edeceğini öğrenir. Yeni deneyimler yaşar, yeni fikirlere ve duygulara yelken açar.

Çocuk gelişiminde önemi böylesine büyük olan oyun, terapi alanında da büyük bir yardımcıdır. Bu nedenle çocukların çözülemeyen birçok probleminde oyun terapisi kullanılır. Oyun terapisinin önemi gün geçtikçe daha çok anlaşılırken aileyi kapsayan filial terapi için ilgi de artmaktadır. Siz de Konya oyun terapisi ihtiyacınız için Psikon Terapi profesyonellerine ulaşabilirsiniz.

Hakkımızda

Konya’da 2 şubemiz ve Ankara’da 1 şubemizde bulunduğumuz ilin önde gelen psikologları ve pedagogları ile sizlere hizmet sunmaktayız. Yüksek problem çözme yeteneği ve bireye özel çözüm yöntemlerimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Tüm danışanlarımızın sorunlarını çözmek için alanında tecrübeli, uzman psikolog ve pedagog ataması yapmaktayız.

Hizmetlerimiz

Yasal Uyarı!

www.pedagogkonya.com bulunan tüm içerikler www.pedagogkonya.com’a gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. www.pedagogkonya.com’da yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. www.pedagogkonya.com sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. www.pedagogkonya.com site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. www.pedagogkonya.com sitemizde Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Google Yorumlarımız

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024 Psikon Uzman Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pedagog Kliniği Konya. Designed By Furkan Reklam Ajansı