Çocuğunuzun Isırma Problemiyle Baş Etmenin Yolları

Çocuğunuzun Isırma Problemiyle Baş Etmenin Yolları

12 ila 36 aylık çocuklarda sık görülen davranış problemlerinden biri de ısırmaktır. Bu aylar arasında bulunan çocuklar, henüz kendilerini ifade edemedikleri için bu gibi davranış problemleri ile kendilerini ifade ederler. Birden ortaya çıkan öfke ve ağlama nöbetleri, inatçılık gibi davranışlarda bu yaş aralığındaki çocuklarda sıkça rastlanan problemler arasındadır. Peki çocuğum ısırıyor diyor ve bir çözüm bulamıyorsanız neler yapabilirsiniz?

Öncelikle ısırma probleminin altında çocuğunuzun neyi anlatmak istediğini anlamak gerekir. Çocuklar genellikle kızgın olduklarında ya da dikkat çekmek istediklerinde ebeveynlerini ya da diğer çocukları ısırırlar. Bazı çocuklar kendilerini korumak için ısırma davranışı gösterirken bazıları da dürtülerini kontrol edemeyerek aşırı uyarılmaya bu yolla cevap verebilirler.

Tüm bunların yanı sıra konuşması gecikmiş çocuklarda da ısırma davranışı sıkça gözlenebilir. Bunun sebebi çocukların yetişkinleri anlamakta zorluk çekmeleri ve iletişim kuramadıkları için yaşadıkları sıkıntıyı ifade etmek istemeleridir.

Anne babalar olarak çocuğunuzun ısırma problemiyle baş etmek istiyorsanız aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

- Çocuğunuzun konuşma problemi varsa ilk önce bunu çözmeye çalışın. Konuşma terapistlerinden bu konuda destek alabilirsiniz.

- Çocuğunuzu uzaktan gözlemleyin. Bu yolla onu ısırma davranışına götüren sebepleri ve uyarıcıları tespit edebilirsiniz.

- Çocuğunuzun başkasını ya da sizi ısırmasına yol açan davranış ve durumlar konusunda tetikte olun.

- Çocuğunuzun kızgın olduğu durumlarda onların duygularını ifade etmeye çalışın. Bu konuda rol model olun.

- Çocuğunuzu çok kızgın olduğunda diğer yaşıtlarından ya da yetişkinlerden uzak bir alana götürün. Sakinleşene dek bekleyin.

- Çocuğunuzun açlık, uyku ve dinlenme ihtiyaçlarının farkında olun. Yorgun, aç ya da uykusuz bir çocuğun kendi ihtiyacını ifade edemediğinde ısırma gibi davranış problemleri sergileyebileceğini unutmayın!

- Isırmanın kötü ve acı bir davranış olduğunu anlatın. Asla ısırma davranışını tekrarlayarak onun canını yakmak gibi bir hata yapmayın.

- Isırma davranışını görmezden gelmeyin. Hemen tepki vererek yaptığının yanlış bir davranış olduğunu hatırlatın.

- Isırma davranışı size ilk başlarda şirin ve komik gelebilir. Ancak kesinlikle çocuğunuzun bu davranışını cesaretlendirecek hareketler yapmayın.